Με καινοτόμα προϊόντα αντιστέκεται στην κρίση η Ευρωπαϊκή Πίστη

Η Παγκόσμια οικονομική ύφεση που ξεκίνησε στα μέσα του 2008 επηρέασε τις Ευρωπαϊκές Ασφαλιστικές Εταιρίες, οι οποίες αποτελούν σημαντικό μέρος του Χρηματοοικονομικού τομέα, σε σχετικά περιορισμένο βαθμό από τις αντίστοιχες εταιρίες των ΗΠΑ. 

Ο βασικός λόγος της σχετικά μικρής επίπτωσης, με εξαιρέσεις τις περιπτώσεις της ING και της FORTIS, είναι η σχετικά συντηρητική τους στρατηγική στην διαχείριση των επενδύσεων των τεχνικών τους αποθεμάτων, τα οποία αποτελούν την βασική διασφάλιση των συμφερόντων των ασφαλισμένων και των δικαιούχων τρίτων της ασφαλιστικής αποζημίωσης. 

Με βασικά επενδυτικά στοιχεία των τεχνικών αποθεμάτων τα κρατικά και τα εταιρικά ομόλογα υψηλής διαβάθμισης, το περιορισμένο ποσοστό επένδυσής τους σε μετοχές, ποσοστό κάτω του 10% του συνόλου των αποθεμάτων και την επένδυση σε επιλεγμένα ακίνητα, οι απομειώσεις των επενδεδυμένων κεφαλαίων επηρέασε αλλά δεν δημιούργησε προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας στις ασφαλιστικές εταιρίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός μεμονωμένων ελάχιστων περιπτώσεων.

Στο νέο αυτό οικονομικό περιβάλλον η Ευρωπαϊκή Πίστη αναδεικνύει την οικονομική ευρωστία της με ανάπτυξη μέσω καινοτόμων προϊόντων και ανάπτυξη του κύκλου των εργασιών της μέσω βελτίωσης της παραγωγικότητας του υφιστάμενου Δικτύου Πωλήσεών της αλλά και την προσέλκυση νέων Δικτύων, τα οποία βρίσκουν στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Πίστης όλα τα βασικά στοιχεία που επιζητά ένας συνεργάτης. 

Την οικονομική ευρωστία, την σωστή διαχείριση, την άμεση πληρωμή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους αυτών και την καταβολή των προμηθειών και των παραγωγικών τους bonus την 11η εργάσιμη ημέρα στους συνεργάτες της και την ύπαρξη ανταγωνιστικών προϊόντων προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των πελατών τους .

 
Ανταγωνισμός
 
Ο υγιής ανταγωνισμός λειτουργεί πάντοτε υπέρ των καταναλωτών και των άρτια οργανωμένων εταιριών. Δυστυχώς στα τελευταία 15 έτη η έννοια του ανταγωνισμού έχει επικεντρωθεί στο χαμηλό ασφάλιστρο με αντίστοιχο χαμηλού επιπέδου υπηρεσιών. Οι κλάδοι οι οποίοι πρωταγωνιστούν στον ανταγωνισμό του χαμηλού ασφαλίστρου είναι τα Αυτοκίνητα, η Υγεία, και ο κλάδος Πυρός. 
Η αδυναμία επαρκούς τιμολόγησης είτε λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού είτε λόγω μη ύπαρξης ανάλογης τεχνογνωσίας οδηγεί στην παροχή χαμηλού επιπέδου υπηρεσιών προς το σύνολο των εμπλεκομένων στην Ασφαλιστική Σύμβαση. 
Το κανονιστικό πλαίσιο που θεσμοθέτησε ο επόπτης των ασφαλιστικών εταιριών (ΕΠ.Ε.Ι.Α.) τον Δεκέμβριο του 2008 για τα τεχνικά αποθέματα των Γενικών Κλάδων και το αναμενόμενο κανονιστικό πλαίσιο του Κλάδου Ζωής θα βοηθήσει ουσιαστικά και την Ασφαλιστική Αγορά αλλά και τους Καταναλωτές στην διαμόρφωση μιας Ασφαλιστικής Αγοράς με κύρια χαρακτηριστικά το κύρος και την αξιοπιστία .
Μέσα σ΄ αυτό το δύσκολο επαγγελματικό στίβο η Ευρωπαϊκή Πίστη έχει δημιουργήσει την δική της Σχολή από την οποία δημιουργούνται στελέχη, τα οποία διαφημίζουν σε κάθε πτυχή της οικονομικής ζωής της χώρας μας τον θεσμό της Ιδιωτικής Ασφάλισης .
Στην μη ύπαρξη μιας εξορθολογισμένης ασφαλιστικής αγοράς σημαντικό βάρος φέρουν και οι λήπτες της Ασφάλισης (Συμβαλλόμενοι) των ασφαλιστικών συμβάσεων, οι οποίοι όταν επιλέγουν την ασφαλιστική εταιρία στην οποία θα αναθέσουν την Ασφαλιστική τους κάλυψη θεωρούν ότι το μόνο «κριτήριο» είναι το χαμηλό κόστος, ενώ όταν επέλθει η ασφαλιστική περίπτωση απαιτούν υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης, το οποίο όπως είναι αντιληπτό δεν μπορεί να διασφαλιστεί από φορέα χαμηλού κόστους .
Η Ευρωπαϊκή Πίστη αντιμετωπίζει τον ανωτέρω ανταγωνισμό, ο οποίος σε μερικές φάσεις γίνεται μέχρι και αθέμιτος, στηριζόμενη στις αναλλοίωτες αρχές της που την οικοδόμησαν και αποτελούν βασική παρακαταθήκη της αξιόπιστης λειτουργίας της στα 32 έτη από την ίδρυσή της. Η βασική τιμολογιακή της πολιτική είναι η επάρκεια του ασφαλίστρου προκειμένου να καλυφθούν άμεσα οι αναμενόμενες ασφαλιστικές αποζημιώσεις. Επίσης τα λειτουργικά της έξοδα, το κόστος πρόσκτησης/προμήθειες και λοιπά έξοδα / των εργασιών της αφήνοντας ένα ικανοποιητικό περιθώριο κέρδους στους μετόχους.
 
Προϊοντική πολιτική
 
Η προϊοντική πολιτική της Εταιρίας εστιάζεται στην κάλυψη των καθημερινών αλλά και των μελλοντικών αναγκών του καταναλωτή και όχι στην προώθηση προϊόντων με σκοπό και μόνο την αποκόμιση κέρδους . 
Με βάση αυτή την πολιτική ο Κλάδος Ζωής αποτελεί και την βασική προτεραιότητα της Εταιρίας, γιατί το μόνο μέσο που μπορεί να διασφαλίσει την συνεχή και απρόσκοπτη ζωή της οικογένειας είναι ο θεσμός της Ασφάλισης .
Η επόμενη προτεραιότητα είναι η διασφάλιση των κόπων της καθημερινής προσπάθειας του εργαζόμενου ήτοι το σπίτι, το κατάστημα, το σκάφος, το όχημά του.
Η βασική προτεραιότητα όμως είναι η προώθηση της Συνταξιοδοτικής Αποταμίευσης με σκοπό την δημιουργία ενός κεφαλαίου που θα διασφαλίζει επίπεδο διαβίωσης αντίστοιχο εκείνου κατά την περίοδο της εργασίας.
Η προώθηση ιδιαίτερα ανταγωνιστικών προϊόντων διαχείρισης ή δημιουργίας κεφαλαίου συνταξιοδότησης σε συνδυασμό με την φερεγγυότητα της Ευρωπαϊκής Πίστης παρέχουν στον Έλληνα εργαζόμενο την εναλλακτική συμπληρωματική πρόταση στην διαχείριση του συνταξιοδοτικού θέματος που έχει ανακύψει κατά τα τελευταία έτη και αναμένεται να γίνει τα βασικό πρόβλημα προς επίλυση με βάση τις παραμέτρους της υπογεννητικότητας, της ανεργίας και της επιμήκυνσης του χρόνου διαβίωσης, που με ιδιαίτερη επιτυχία προσφέρει η Ιατρική επιστήμη.
 
Διεθνής επέκταση
 
Η στρατηγική επέκταση της εταιρίας έχει προσδιοριστεί στην Νότια – Ανατολική Ευρώπη με προτεραιότητα στις χώρες όπου έχει παρουσία η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία αποτελεί βασικό μέτοχο της Εταιρίας, είτε μέσω ίδρυσης θυγατρικών εταιριών (εγκατάσταση) είτε μέσω της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών, εφόσον οι χώρες αυτές ανήκουν στον Ε.Ο.Χ.
Επί του παρόντος η διεθνής επέκταση έχει μεταφερθεί σε επόμενο χρονικό σημείο λόγω της εμφάνισης της διεθνούς οικονομικής ύφεσης και της διατήρησης πόρων για την ενδυνάμωση της κεφαλαιακής δομής της Εταιρίας .
Με τα διαφαινόμενα σημάδια της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας από την ύφεση στην ανάπτυξη και εφόσον αυτά επιβεβαιωθούν στην πράξη το 2010 αναμένεται να αποτελέσει την αφετηρία της ανάπτυξης της εταιρίας εκτός Ελλάδος .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*