Ο συγγραφέας και αρχιτέκτων Κωνσταντίνος Σπ. Στάικος με τον Γιάννη Ρούντο, διευθυντή εταιρικών σχέσεων και υπευθυνότητας του Ομίλου INTERAMERICAN

Η πνευματική διαδρομή του Γένους μέσα από το βιβλίο του Κ. Στάικου και στα Ιωάννινα

Η εξαιρετική εργασία του Κωνσταντίνου Σπ. Στάικου για την «Πνευματική πορεία του Γένους με όχημα το χειρόγραφο και το έντυπο βιβλίο», της οποίας ο πρώτος τόμος εκδόθηκε και κυκλοφόρησε πρόσφατα με την αποκλειστική χορηγική υποστήριξη της INTERAMERICAN, παρουσιάστηκε στις 26 Φεβρουαρίου και στα Ιωάννινα, στο πρόγραμμα των παράλληλων πολιτιστικών εκδηλώσεων με αφορμή την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης.

Την εκδήλωση οργάνωσε το Ίδρυμα Μελετών Ιονίου και Αδριατικού Χώρου στο Μέγαρο της ΕHM, με ομιλητή τον Κωνσταντίνο Θ. Πέτσιο, καθηγητή Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και με θέμα «Πνευματικές διοδεύσεις  από τα μέσα του 13ου αι. έως τα μέσα του 16ου αι., με σηματωρούς ελληνικά χειρόγραφα και παλαίτυπα». Στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου, εκτέθηκαν σπάνιες εκδόσεις της περιόδου της Ιταλικής Αναγέννησης.

Το έργο, που θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις τόμους -ένας τόμος ανά έτος έως το 2020-, στον πρώτο τόμο του ήδη χαρακτηρίζεται από μεγάλη πυκνότητα (με περισσότερες από 1.000 βιβλιογραφικές παραπομπές) και καταδεικνύει τον σημαντικό ρόλο που είχαν για το Γένος οι Έλληνες της Διασποράς στη Δύση, παρά το μικρό τους πλήθος, κατά τους δύσκολους αιώνες 13ο έως 16ο – δηλαδή πριν τον Νεοελληνικό Διαφωτισμό.

Η INTERAMERICAN, προσανατολισμένη στην υποστήριξη και ανάδειξη του Πολιτισμού και της Παιδείας, συνδέεται με την έκδοση διότι «κάθε επένδυση στα Γράμματα είναι για την ελληνική κοινωνία και την εθνική ταυτότητα η πιο αποδοτική, η πιο ασφαλής, η πιο βιώσιμη επένδυση», όπως τονίζει ο Γιάννης Ρούντος, διευθυντής εταιρικών σχέσεων και υπευθυνότητας του ομίλου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*