Ετεροχρονισμένη κινητοποίηση για τη μόλυνση στον Σαρωνικό

Μία ολόκληρη εβδομάδα χρειάστηκε να περάσει για να κινητοποιηθεί ο κυβερνητικός μηχανισμός αναφορικά με τη μόλυνση στον Σαρωνικό και τους κινδύνους που αυτή συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία, ενώ δεν έλειψαν και οι ανευθυνοϋπεύθυνες παρεμβάσεις στο ενδιάμεσο.

«Υπάρχει κίνδυνος η ρύπανση να περάσει στη διατροφική αλυσίδα και να φανεί αυτό αργότερα, γι’ αυτό θα πρέπει να εντοπιστεί ο βαθμός επηρεασμού της περιβαλλοντικής μόλυνσης» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός για την καταστροφή από το μαζούτ. Προειδοποίησε, παράλληλα, ότι κανείς δεν πρέπει να ψαρεύει ούτε να κολυμπά όπου υπάρχει μαζούτ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αντανακλαστικά των δημοτικών αρχών στην προκειμένη περίπτωση ήταν ταχύτατα, αφού σε παραλίες που έχουν πληγεί έχουν μπει απαγορευτικές κορδέλες. Δεν μπορεί να πει κανείς το ίδιο για τη Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Υγείας, που δεν έχει εκδώσει κάποια οδηγία όλες αυτές τις ημέρες. Αρνητική εντύπωση προκάλεσε, στον αντίποδα, η δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας και πρώην υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος δήλωνε την Πέμπτη ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους πολίτες.

Την ασυνεννοησία σε κυβερνητικό επίπεδο επιβεβαιώνει η παραδοχή Ξανθού για την προσπάθεια που γίνεται «αυτή τη στιγμή να συντονιστεί στον ανώτερο βαθμό ο κρατικός μηχανισμός».

«Είμαστε σε επικοινωνία με τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας και εντός της ημέρας θα βγει οδηγία σε σχέση με τους κινδύνους της ρύπανσης για τους πολίτες» διαβεβαίωσε σήμερα, έστω και καθυστερημένα, ο υπουργός Υγείας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*