Λ. Μαριδάκης, Mondial Assistance: Η ταξιδιωτική ασφάλιση αναπόσπαστο μέρος των κρατήσεων, μαζί με εισιτήριο, ξενοδοχείο

Αφιέρωμα Ταξιδιωτική Ασφάλιση μέρος γ’

Ηγετικό ρόλο στην ταξιδιωτική ασφάλιση κατέχει η Mondial Assistance. Ως εκ τούτου, τα προγράμματα ταξιδιωτικής ασφάλισης της εταιρείας είναι διαμορφωμένα έτσι ώστε να μπορούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο iw o κύριος Λάμπρος Μαριδάκης, Travel Insurance Manager στη Mondial Assistance.

Είναι πολύ βασικό –όπως αναφέρει ο κύριος Μαριδάκης– η εταιρεία να μη δεσμεύεται από συμβεβλημένα νοσοκομεία ή ιατρικά κέντρα, ώστε σε κάθε συμβάν, σε κάθε σημείο του πλανήτη και σε κάθε νοσηλευτικό ίδρυμα, να έχει τη δυνατότητα άμεσης πληρωμής έως το όριο κάλυψης του ασφαλισμένου, χωρίς να χρειαστεί ο τελευταίος να εκταμιεύσει ή να πληρώσει.

Η Mondial Assistance, εκτός των κλασικών προγραμμάτων ταξιδιωτικής ασφάλισης, έχει τη δυνατότητα να προσφέρει προγράμματα που αφορούν: ταξιδιωτική ασφάλιση εισερχόμενου τουρισμού, ιατρική Βοήθεια εισερχόμενου τουρισμού, βοήθεια ιατρικού τουρισμού, ταξίδια με γκρουπ στο εσωτερικό ή το εξωτερικό κ.ά.

Συνέντευξη στην Έλενα Ερμείδου

  • Tι είναι η ταξιδιωτική ασφάλιση και ποια η διαφορά της από τις άλλες ασφαλίσεις;

Λ.Μ.: Ο Όμιλος Mondial Assistance είναι πρωτοπόρος στην ταξιδιωτική ασφάλιση, ενώ σε τοπικό επίπεδο η Mondial Assistance κατέχει ηγετικό ρόλο.
Ως εκ τούτου, τα προγράμματα ταξιδιωτικής ασφάλισης είναι διαμορφωμένα με τέτοιο τρόπο για να μπορούν να καλύπτουν όποια ανάγκη κι αν προκύψει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Ένα ταξίδι αναψυχής ή ένα επαγγελματικό ταξίδι μπορεί να καταλήξει μια οικονομικά δυσβάστακτη και ψυχοφθόρα εμπειρία σε κάποιον προορισμό άγνωστο για τον ταξιδιώτη, είτε αυτός είναι εντός είτε εκτός Ελλάδας.
Στη Mondial Assistance γνωρίζουμε ότι ο ταξιδιώτης χρειάζεται κάτι περισσότερο από μια απλή ασφαλιστική κάλυψη. Χρειάζεται εξασφάλιση. Χρειάζεται κάλυψη που θα του εξασφαλίζει απρόσκοπτα τη συνέχιση του ταξιδιού του, η οποία θα διατίθεται σε χαμηλό κόστος μεν, αλλά με υψηλά όρια κάλυψης και πολλές εξειδικευμένες παροχές.

  • Ποιοι έχουν την ανάγκη της ταξιδιωτικής ασφάλισης, τι είδους προγράμματα υπάρχουν, ποιο είναι το κόστος και η διάρκειά τους;

Λ.Μ.: Η ταξιδιωτική ασφάλιση είναι ιδιαίτερα προσιτή σε όλους και δεν επιβαρύνει σημαντικά τον συνολικό προϋπολογισμό ενός ταξιδιού. Το κόστος ξεκινά από 10 ευρώ για ταξίδια εσωτερικού (Ελλάδα) και από 14 ευρώ για ταξίδια που αφορούν στο εξωτερικό, ενώ διαμορφώνεται ανάλογα με το ύψος των καλύψεων, τη διάρκεια του ταξιδιού αλλά και τον προορισμό.

Τα περισσότερα προγράμματα ταξιδιωτικής ασφάλισης καλύπτουν ταξίδια έως και έναν μήνα, ενώ υπάρχουν προγράμματα που καλύπτουν ταξίδια μεγαλύτερης διάρκειας καθώς και φοιτητικά προγράμματα με διάρκεια έως και ένα έτος. Για τον Έλληνα ταξιδιώτη, η ταξιδιωτική ασφάλιση οφείλει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των κρατήσεων μαζί με το εισιτήριο και το ξενοδοχείο, καθώς η πρόληψη μπορεί να επιλύσει σωρεία θεμάτων που τυχόν αντιμετωπίσει, αρκεί να κάνει τη σωστή επιλογή όσον αφορά στην ασφαλιστική εταιρεία.

  • Προγράμματα μεγάλης διάρκειας υπάρχουν;

Λ.Μ.: Μολονότι τα περισσότερα προγράμματα ταξιδιωτικής ασφάλισης αφορούν σε κάλυψη μεμονωμένων ταξιδιών, είτε αυτά αφορούν σε αναψυχή είτε σε επαγγελματικά ταξίδια, υπάρχουν και ετήσια προγράμματα απεριόριστων πολλαπλών ταξιδιών για τους εταιρικούς πελάτες.

  • Τι πλεονεκτήματα θα πρέπει να διαθέτει μια ασφαλιστική ώστε να μπορεί να πουλά ταξιδιωτική ασφάλιση;

Λ.Μ.: Επιβάλλεται η ασφαλιστική εταιρεία να έχει την εμπειρία, την ικανότητα αλλά και την τεχνογνωσία, για να καλύψει τον ταξιδιώτη σε κάθε απρόσμενο συμβάν. Να διαθέτει πολύγλωσσο 24ωρο κέντρο εξυπηρέτησης στην Ελλάδα, για να καθίσταται δυνατή η επικοινωνία στη μητρική του γλώσσα ή σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα παραστεί ανάγκη.

Επίσης, η ασφαλιστική εταιρεία οφείλει να διαθέτει παγκόσμιο δίκτυο συνεργατών. Να μη δεσμεύεται από συμβεβλημένα νοσοκομεία ή ιατρικά κέντρα, ώστε σε κάθε συμβάν, σε κάθε σημείο του πλανήτη και σε κάθε νοσηλευτικό ίδρυμα, να έχει τη δυνατότητα άμεσης πληρωμής έως το όριο κάλυψης του ασφαλισμένου χωρίς να χρειαστεί ο τελευταίος να εκταμιεύσει ή να πληρώσει.

Μετά τα capital controls, η κάλυψη με απευθείας πληρωμή από την ασφαλιστική εταιρεία, σε όλο τον κόσμο, έχει καταστεί πρωτεύον κριτήριο επιλογής. Σε κάποιους προορισμούς –όπως Ρωσία, Κούβα, Αλγερία– για την έκδοση βίζας επιβάλλεται η κάλυψη ταξιδιωτικής ασφάλισης, οπότε είναι σημαντικό το πρόγραμμα που θα επιλεγεί να είναι το κατάλληλο και να έχει επαρκή όρια, για να γίνει αποδεκτό από τα προξενεία.

  • Ποια είναι τα όρια των καλύψεων;

Λ.Μ.: Είναι σημαντικό το όριο ιατροφαρμακευτικής κάλυψης από ασθένεια και ατύχημα, εντός και εκτός νοσοκομείου, να καλύπτει έως τις 30.000 ευρώ, για να μπορούν να καλυφθούν και πιο σημαντικά συμβάντα. Υπάρχουν προγράμματα με όριο 150.000 ευρώ που δίνουν μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας στους απαιτητικούς ταξιδιώτες ή προσφέρουν ασφάλεια σε προορισμούς με ιδιαίτερα αυξημένο κόστος νοσηλείας, όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς.

  • Υπάρχουν ευκαιρίες συνεργασίας των ασφαλιστικών με συνδέσμους τουριστικών επιχειρήσεων, ομοσπονδίες, αεροπορικές/τουριστικά πρακτορεία κ.τ.λ., για την παροχή ειδικών προγραμμάτων υπηρεσιών, π.χ. ιατρικής βοήθειας, στον εισερχόμενο και εξερχόμενο τουρισμό; Τι παραδείγματα υπάρχουν μέχρι σήμερα;

Λ.Μ.: Σήμερα, οι περισσότεροι πάροχοι ηλεκτρονικών κρατήσεων εισιτηρίων, αλλά και τα ταξιδιωτικά γραφεία, προτείνουν την ταξιδιωτική ασφάλιση, καθώς γνωρίζουν αλλά και αναγνωρίζουν τους κινδύνους που εγκυμονεί κάθε ταξίδι. Γνωρίζουν ότι ο ανασφάλιστος πελάτης μπορεί να αιτηθεί τη διαχείριση και τη διευθέτηση συμβάντος που μόνο εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας, όπως η Mondial Assistance, με ανταποκριτές σε κάθε σημείο του πλανήτη και με 24ωρο κέντρο εξυπηρέτησης, έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν.

Εκτός των κλασικών προγραμμάτων ταξιδιωτικής ασφάλισης, η Mondial Assistance έχει τη δυνατότητα να προσφέρει προγράμματα που αφορούν και σε: α) ταξιδιωτική ασφάλιση εισερχόμενου τουρισμού, όπου η έκδοση συμβολαίου ταξιδιωτικής ασφάλισης είναι υποχρεωτική για να εκδοθεί η βίζα στις χώρες που ανήκουν στη συνθήκη Σένγκεν, β) ιατρική βοήθεια εισερχόμενου τουρισμού, γ) βοήθεια (χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη) εσωτερικού ή/και εισερχόμενου τουρισμού (ατομικού/γκρουπ) ή ιατρικού τουρισμού, δ) ταξίδια με γκρουπ στο εσωτερικό ή το εξωτερικό (με χαμηλά όρια κάλυψης συνήθως, διαθέσιμα αποκλειστικά από διοργανωτές εκδρομών), ε) βοήθεια.

  • Πώς μπορεί να προμηθευτεί ο πελάτης πρόγραμμα ταξιδιωτικής ασφάλισης, ίντερνετ, διαμεσολάβηση, άλλα κανάλια διανομής;

Λ.Μ.: Ο μέσος Έλληνας ταξιδιώτης, σε γενικές γραμμές, δεν γνωρίζει τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει από την έκδοση ταξιδιωτικής ασφάλισης και τις επιπρόσθετες επιλογές κάλυψης. Για τιμές, πληροφορίες, όρους, διευκρινίσεις, αλλά και για την αγορά ταξιδιωτικής ασφάλισης –άμεσα και εντός λίγων λεπτών– μπορεί να πληροφορηθεί μέσω: της εταιρικής ιστοσελίδας της Mondial Assistance (www.mondial-assistance.gr), του τηλεφωνικού κέντρου καλώντας στο 210 99 88 118, των συμβεβλημένων με τη Mondial Assistance διαδικτυακών γραφείων, των ιστοσελίδων αεροπορικών εταιρειών, των εκατοντάδων συμβεβλημένων ταξιδιωτικών γραφείων που βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα, αλλά και των συμβεβλημένων με τη Mondial Assistance ασφαλιστικών διαμεσολαβητών.

ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΛΥΨΕΙΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Κάλυψη ασθένειας ή ατυχήματος:

• Παροχή τηλεφωνικών ιατρικών συμβουλών από ειδικευμένο γιατρό
• Αποστολή γιατρού στο ξενοδοχείο
• Διακομιδές, αεροδιακομιδές και επαναπατρισμοί
• Πρώτες βοήθειες, νοσηλεία και χειρουργείο
• Φάρμακα και αναλώσιμα
• Υποστηρικτικός εξοπλισμός (πατερίτσες κ.λπ.)
• Διερμηνεία στο νοσοκομείο
• Μετάφραση ιατρικού φάκελου
• Μετάβαση συγγενικού προσώπου
• Συνοδός για ανήλικα άτομα που συνταξιδεύουν
• Αποζημίωση σε περίπτωση αναπηρίας ή θανάτου

Κάλυψη αποσκευών:

• Ζημιά στην αποσκευή ή σε αντικείμενα μέσα στην αποσκευή
• Κλοπή ή απώλεια αποσκευής
• Καθυστέρηση αποσκευών-έξοδα πρώτης ανάγκης
• Διάθεση εκτάκτων μετρητών
• Διαχείριση απώλειας προσωπικών εγγράφων

Ακύρωση αναχώρησης:

Η κάλυψη ακύρωσης αναχώρησης αποτελεί συμπληρωματική κάλυψη σε κάθε ταξιδιωτική ασφάλιση, σε περίπτωση αδυναμίας αναχώρησης λόγω ασθένειας, ατυχήματος ή θανάτου στον ταξιδιώτη ή στην οικογένειά του (σύζυγος, τέκνα, γονείς, αδέρφια), αλλά θέλει προσοχή στους περιορισμούς. Η ταξιδιωτική ασφάλιση, που περιλαμβάνει και την κάλυψη ακύρωσης, συνήθως, είναι αρκετά περιοριστική.

Προαιρετικές καλύψεις:

Οι καλύψεις αυτές δεν αποτελούν απαραίτητο συμπλήρωμα για την ταξιδιωτική ασφάλιση, ενώ επιβαρύνουν το κόστος. Επομένως, προγράμματα με επιπρόσθετες καλύψεις θα είναι είτε ακριβότερα είτε θα περιορίζουν κάποιες ή τις υπόλοιπες παροχές/καλύψεις, για να έχουν ανταγωνιστική τιμή. Οι καλύψεις αυτές είναι:

Επιπρόσθετες:

• Αστική ευθύνη προς τρίτους
• Νομική βοήθεια

ή

Αυτόνομες:

• Ακύρωση αναχώρησης (σχεδόν απαραίτητη για κρουαζιέρες, ακριβά πακέτα ή κρατήσεις που δεν μπορούν να ακυρωθούν).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*