Νεότερα δεδομένα για το εμβόλιο κατά της Μηνιγγίτιδας B

Τα πρώτα δεδομένα κλινικής πράξης που αφορούν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της οροομάδας Β της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου παρέχει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο έγκυρο επιστημονική περιοδικό The Lancet (27/10). Τα δεδομένα αυτά προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, που είναι η πρώτη χώρα που εισήγαγε το εμβόλιο κατά της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου τύπου Β στο – χρηματοδοτούμενο από το δημόσιο – εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού.

Το ποσοστό χορήγησης του εμβολίου στα βρέφη (0-1 έτους) στη Βρετανία ξεπέρασε το 90%. Ειδικότερα, τουλάχιστον 600.000 βρέφη που ήταν κατάλληλα για εμβολιασμό, έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου.

Τα βασικότερα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι τα εξής:

  • Τους πρώτους 10 μήνες εφαρμογής του προγράμματος, τα προκαταρκτικά δεδομένα κατέδειξαν εκτιμώμενη αποτελεσματικότητα του εμβολίου 82,9% έναντι οποιουδήποτε στελέχους της μηνιγγίτιδας Β και 94,2% κατά των στελεχών που μπορούν να προληφθούν μέσω του εμβολιασμού, για όλα τα παιδιά που έλαβαν τις πρώτες δύο από τις τρεις συνιστώμενες δόσεις.
  • Τον Ιούνιο του 2016 τα καταγεγραμμένα περιστατικά της νόσου μειώθηκαν κατά 50% στον κατάλληλο για εμβολιασμό πληθυσμό, σε σύγκριση με το μέσο αριθμό περιστατικών που καταγράφηκαν συνολικά τα τελευταία 4 χρόνια, ανεξαρτήτως από την κατάσταση εμβολιασμού των νηπίων ή την αναμενόμενη κάλυψη του στέλεχος του εμβολίου.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, το υψηλό ποσοστό χορήγησης αντικατοπτρίζει τη δημόσια ζήτηση και την αποδοχή του νέου εμβολίου κατά της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου τύπου Β. Οι επιστήμονες εκτιμούν ταυτόχρονα ότι τα δεδομένα υψηλής αποτελεσματικότητας του εμβολίου θα πρέπει να δράσουν καθησυχαστικά για τις Υγειονομικές Αρχές που εξετάζουν το ενδεχόμενο εισαγωγής του εμβολίου κατά της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου τύπου Β στο Εθνικό τους πρόγραμμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εθνικός μηχανισμός επιτήρησης του Ην. Βασιλείου θα συνεχίσει να παρακολουθεί συστηματικά τη μακροπρόθεσμη επίπτωση του προγράμματος εμβολιασμού έναντι της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου τύπου Β.

Δείτε ολόκληρη τη μελέτη στο LANCET: bexsero-effectiveness-and-impact-in-england_lancet-oct-2016_parikh-et-al

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*