“Ναι” στην TTIP λένε οι ασφαλιστικές εταιρείες ΗΠΑ και Ευρώπης

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

“Ναι” στο να συμπεριληφθεί ο ασφαλιστικός κλάδος και άλλες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες στην συμφωνία Ευρώπης-ΗΠΑ για την απελευθέρωση του εμπορίου και των επενδύσεων (Transatlantic Trade and Investment Partnership-TTIP) τάσσονται η  αμερικανική Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών , η Insurance Europe, ο Σύνδεσμος των ασφαλιστικών εταιρειών της ΕΕ και ο Σύνδεσμός Εταρειών Ασφαλειών Ζωής των ΗΠΑ.

Σε κοινό τους ανακοινωθέν ενόψει του νέου γύρου των διαπραγματεύσεων για την TTIP που ξεκινά στις 11 Ιουλίου οι τρεις ενώσεις υπογραμμίζουν ότι το διατλαντικό εμπόριο και οι επενδύσεις θα αποδειχθούν επωφελή τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την ΕΕ, τονώνοντας την οικονομική δραστηριότητα, την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα. Η ΤTIP μπορεί να ενισχύσει το εμπόριο ασφαλιστικών υπηρεσιών και τις επενδύσεις στον κλάδο μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, να θέσει υψηλές προδιαγραφές για τις διαπραγματεύσεις μελλοντικών συμφωνιών απελευθέρωσης εμπορίου με τρίτα μέρη και να διευκολύνει τον διάλογο μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών και στις δυο όχθες του Ατλαντικού. Επομένως, μια επιτυχημένη TTIP πρέπει να περιλαμβάνει ρυθμίσεις για το εμπόριο και τις επενδύσεις μεταξύ των ασφαλιστικών εταιρειών ΗΠΑ και ΕΕ, καθώς και για την συνεργασία σε επίπεδο εποπτείας.

Η διατλαντική ασφαλιστική βιομηχανία εξακολουθεί να στηρίζει τις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν πρόσφατα για μια διεθνή “καλυμμένη συμφωνία” (covered agreement) για συγκεκριμένα θέματα προληπτικής ασφαλιστικής εποπτείας, καθώς και τον Εποπτικό Διάλογο στις Χρηματοοικονομικές Αγορές (Financial Markets Regulatory Dialogue) όπως και το διμερές project ασφαλιστικού διαλόγου. Πιστεύει επίσης ότι η TTIP προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία για τη δημιουργία διατηρήσιμων δομών για ευρεία και συνεχή εποπτική συνεργασία που θα οικοδομηθει πάνω στις υφιστάμενες πρωτοβουλίες.

Ο επόμενος γύρος των διαπραγματεύσεων για την TTIP θα αρχίσει εντός της εβδομάδας και θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις για κάθε κλάδο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών ξεχωριστά αρχής γενομένης από τις 18 Ιουλίου.