Κομισιόν: Έρχεται «προσαρμογή» και στους μισθούς!

Δραστική μείωση του ελλείμματος το 2017 και επάνοδο στην ανάπτυξη προβλέπει για την Ελλάδα η Κομισιόν στην εαρινή της έκθεση, όπου αποκαλύπτει, επίσης, ότι στο πακέτο μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ (3% του ΑΕΠ), που βρίσκεται υπό συζήτηση με τους θεσμούς, περιλαμβάνεται και «προσαρμογή» στο μισθολόγιο του Δημοσίου, από την οποία θα εξοικονομηθούν 1,35 δισ. ευρώ (0,75% του ΑΕΠ).
Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μνημονεύει τα μέτρα του νέου πακέτου προσαρμογής, τα οποία περιλαμβάνουν:
1. Εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ από τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό.
2. Άλλο 1% του ΑΕΠ θα εξοικονομηθεί με τη μεταρρύθμιση στην φορολογία εισοδήματος.
3. Εξοικονόμηση 0,25% του ΑΕΠ θα προέλθει από τις αλλαγές στο βασικό συντελεστή ΦΠΑ (σ.σ.: αύξηση από το 23% στο 24%).
4. Από τις προσαρμογές του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο θα εξοικονομηθούν, όπως προαναφέρθηκε 1,35 δισ. ευρώ (0,75% του ΑΕΠ).
5. Επίσης 0,75% του ΑΕΠ θα εξοικονομηθούν με αυξήσεις φόρων κυρίως στα αυτοκίνητα, στους φόρους κατανάλωσης κυρίως στα ενεργειακά προϊόντα, στα αλκοολούχα ποτά και στον καπνό.

Με αυτά τα μέτρα, όπως βεβαίως και με όσα έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή από το 2015, η Κομισιόν εκτιμά ότι το συνολικό έλλειμμα του προϋπολογισμού θα μειωθεί δραστικά, από 7,2% του ΑΕΠ το 2015 σε 3,1% το 2016 και σε 1,8% το 2017. Σημειώνεται ότι η Κομισιόν δεν διατυπώνει προβλέψεις για το πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού, που αποτελεί το στοιχείο-κλειδί για το πρόγραμμα προσαρμογής που εφαρμόζεται με την επιτήρηση των θεσμών.
Για την ανάπτυξη, η Κομισιόν είναι αισιόδοξη ότι θα επανέλθει το 2017 με ρυθμό 2,7%, ύστερα από δύο χρόνια οριακής ύφεσης (-0,3% το 2016 και -0,2% το 2015). Την οικονομία θα στηρίξουν οι εξαγωγές και ο τουρισμός, εκτιμά η Επιτροπή, που θα αντισταθμίσουν τη νέα υποχώρηση της ιδιωτικής και δημόσιας κατανάλωσης.

Η Επιτροπή υπογραμμίζει, πάντως, ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα εξαρτηθεί από τη γρήγορη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, όπως και από θετικές εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές και στο εμπόριο. Οι προβλέψεις για την οικονομική ανάκαμψη μπορεί να μην επιβεβαιωθούν, τονίζεται, εάν η κυβέρνηση δεν εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα, αν υπάρξουν μεγαλύτερες των αναμενόμενων συνέπειες από την προσφυγική κρίση στο εμπόριο και τον τουρισμό, ή αν επιβραδυνθεί απρόσμενα το διεθνές εμπόριο.
Η κυβέρνηση εκτιμά, πάντως, ως ιδιαίτερα θετική την αναφορά της Κομισιόν σε ένα θέμα που αποτελεί σημείο τριβής με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: την επάρκεια των μέτρων του «πακέτου» των 5,4 δισ. ευρώ για να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2017.
Παρότι το Ταμείο ζητεί να νομοθετηθούν προληπτικά μέτρα 3,6 δισ. ευρώ, επειδή εκτιμά ότι ο στόχος για το πλεόνασμα δεν μπορεί να εκπληρωθεί με όσα έχουν ήδη συζητηθεί, η Κομισιόν τονίζει ότι «το ισχυρό πακέτο προσαρμογής (σ.σ.: των 5,4 δισ. ευρώ) θα διασφαλίσει ότι θα επιτευχθούν οι μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι».
Όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, αυτή η εκτίμηση συνάδει απόλυτα με όσα υποστηρίζει η ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις, προκειμένου να αποκρούσει τις πιέσεις του Ταμείου για το πακέτο των προληπτικών μέτρων.