Τριπλή εμπλοκή και παύση διαπραγματεύσεων

 

του Νώντα Χαλδούπη,

 

Σε ασφαλιστικό, φορολογικό και «κόκκινα» δάνεια σημειώθηκε εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και πλέον ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ετοιμάζεται να μετάσχει στις εργασίες της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου χωρίς να έχει στα χέρια μια συμφωνία για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, που θα επέτρεπε να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κυριότερο πρόβλημα στη διαπραγμάτευση είναι οι επικουρικές συντάξεις, καθώς οι θεσμοί επιμένουν να απορρίπτουν το κυβερνητικό σχέδιο για αύξηση των εισφορών και να ζητούν την πλήρη κάλυψη του ελλείμματος της επικουρικής ασφάλισης, ύψους 700 εκατ. ευρώ, με μεγάλες περικοπές στις συντάξεις, τις οποίες αρνείται η ελληνική πλευρά.

Σε αυτή τη διαφορά αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς και ο πρωθυπουργός σε χθεσινές του δηλώσεις, υπογραμμίζοντας ότι κανένας δεν μπορεί να αφαιρέσει το δικαίωμα να επιλέγει η κυβέρνηση τα μέσα για την επίτευξη των συμφωνηθέντων στόχων».

Εκτός των επικουρικών συντάξεων, σοβαρή εμπλοκή στη διαπραγμάτευση προκαλεί και η επιμονή των θεσμών να μειωθεί το αφορολόγητο όριο στο ύψος των 8.100 ευρώ, έναντι των 9.100 ευρώ, που αποδέχεται η ελληνική πλευρά. Για τα «κόκκινα» δάνεια, υπάρχει συμβιβαστική πρόταση Στουρνάρα να εξαιρεθούν για ένα χρόνο από την πώληση σε ειδικές εταιρείες τα δάνεια πρώτης κατοικίας «ευπαθών» ομάδων, αλλά υπάρχει διαφωνία για το ύψος της αντικειμενικής αξίας των κατοικιών που θα προστατευθούν.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε μετά το τέλος των συνομιλιών: «Μετά από όλες αυτές τις συζητήσεις, αποφασίστηκε σήμερα ότι θα έχουμε μια παύση για να πάμε όλοι στην Ουάσιγκτον. Συμφωνούν τόσο οι τέσσερις θεσμοί όσο και η ελληνική κυβέρνηση ότι υπήρξε πρόοδος ώστε να συμφωνηθεί ένα αμοιβαία αποδεκτό πακέτο και να ολοκληρωθεί η συμφωνία. Άρα θα επιστρέψουν αμέσως μετά την Ουάσιγκτον, δηλαδή τη Δευτέρα, για να επιτευχθεί η συμφωνία μέχρι το Eurogroup στις 22 Απριλίου».

Ο κ. Τσακαλώτος εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι θα ολοκληρωθεί το κείμενο της συμφωνίας (staff level agreement) λίγο πριν από το Eurogroup. «Υπήρξε πολύ μεγάλη πρόοδος σε πολλά θέματα. Επειδή όμως υπάρχουν  πολλά άλλα μικρά που δεν είχαμε το χρόνο να τα συζητήσουμε έγινε σε όλους μας προφανές ότι δεν ήταν δυνατόν να βγει το staff level agreement μέχρι σήμερα τα χαράματα, γιατί οι πιο πολλοί θέλουν να φύγουν αύριο να πάνε στην Ουάσιγκτον όπου αρχίζουν οι συναντήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η παύση των διαπραγματεύσεων δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στις συζητήσεις που θα γίνουν στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, αλλά εκ των πραγμάτων η αδυναμία να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για την αξιολόγηση δεν επιτρέπει να αρχίσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*