«Πράσινο φως» από ESM σε Ελλάδα για πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) δήλωσε τη Δευτέρα ότι συμφώνησε να επιτρέψει στην Ελλάδα να αποπληρώσει πρόωρα τις τελευταίες δόσεις των δανείων διάσωσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μαζί με ένα μικρό μέρος των διμερών δανείων από τους εταίρους της στην ευρωζώνη.

Η Ελλάδα έχει λάβει τρία διεθνή προγράμματα διάσωσης από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ, αξίας 280 δισεκατομμυρίων ευρώ, από το 2010.

«Η πλήρης πρόωρη αποπληρωμή των εκκρεμών δανείων της Ελλάδας από το ΔΝΤ, καθώς και η προπληρωμή μέρους των διμερών δανείων, στέλνει ένα θετικό μήνυμα στις αγορές για τη χρηματοοικονομική θέση της Ελλάδας. Θα έχει επίσης θετικό αντίκτυπο στο προφίλ του δημόσιου χρέους της Ελλάδας και θα δημιουργήσει εξοικονόμηση για τον ελληνικό προϋπολογισμό. Αυτές είναι ευπρόσδεκτες εξελίξεις για τον ESM και τον EFSF, που κατέχουν περίπου το ήμισυ του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Τα συμφέροντά μας είναι ευθυγραμμισμένα και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την Ελλάδα, για να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες ενίσχυσης των μακροπρόθεσμων αναπτυξιακών προοπτικών της, οι οποίες είναι βασικές για τη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ESM και του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*