Ελληνικές και πολυεθνικές ασφαλιστικές σε θέση ετοιμότητας για τα μερίδια αγοράς

[starbox]

Πνίγονται στην γραφειοκρατία οι ασφαλιστικές εταιρείες και με κατεπείγουσες διαδικασίες επιχειρούν να συμμορφωθούν με την καταιγίδα δεσμευτικών υποχρεώσεων που οφείλουν να συμμορφωθούν άμεσα. Οι επιταγές σε διαδικασίες, ρυθμίσεις, κανονισμούς και άλλα σχετικά που προέρχονται από την ORSA την SOLVENCY, καθώς και την εφαρμογή των οδηγιών περί είσπραξης ασφαλίστρων, καθώς και άλλες διαδικασίες έχουν δημιουργεί ασφυκτικό περιβάλλον στην καθημερινή λειτουργία των εταιρειών.

Με την υπόδειξη και στήριξη της ΤτΕ οι περισσότερες εκ των εταιρειών επιδιώκουν να ενταχθούν σε όσα θεωρούνται απαραίτητα για να μπορούν να λειτουργούν. Οι πληροφορίες του IW αναφέρουν πώς στο σύνολό τους οι ασφαλιστικές βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο και καταδεικνύουν ότι η αγορά ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της. Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνεται ότι και οι όποιες προσπάθειες και φημολογίες περί δυσκολίας και αδυναμίας κάποιων να προσαρμοστούν καταρρίπτονται και συνεπώς η αγορά θα κληθεί όπως φαίνεται να δώσει την μάχη του ανταγωνισμού επί ίσοις όροις.

Είναι σαφές, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, ότι η διάκριση των εταιρειών θα επέλθει μέσα από τα προϊόντα τους, τις τιμολογήσεις τους και τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Στο πλαίσιο αυτό οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ελληνικών συμφερόντων εταιρείες και νέα προϊόντα ετοιμάζουν και καινοτόμες υπηρεσίες παρέχουν και εμπλουτισμένα ασφαλιστικά προγράμματα καταρτίζουν. Από την άλλη πλευρά πολυεθνικών συμφερόντων εταιρείες στην ίδια κατεύθυνση επιχειρούν να προσφέρουν τεχνογνωσία, συνέργειες με τραπεζικούς ομίλους επενδυτικά και άλλα σύνθετα προϊόντα, προκειμένου να συνεχίσουν την ανάπτυξή τους στην δύσκολη από πλευράς ασφαλιστικής συνείδησης και διαθέσιμου εισοδήματος ελληνική αγορά. Πάντως, κατά τις εκτιμήσεις αρμοδίων οι συνθήκες είναι πρόσφορες για να γίνει ανακατανομή μεριδίων αγοράς.