Γαία πυρί μιχθήτω;

Τριγμοί στην οικονομία, στεγνώνουν οι τράπεζες από ρευστότητα, η πολιτική αστάθεια χτυπά και την πραγματική οικονομία και τα ταμειακά διαθέσιμα βρίσκονται στο κόκκινο.

Την ίδια ώρα, σαφές μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα –που έχει κάνει «σημαία» το κούρεμα του χρέους– στέλνει για άλλη μια φορά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Ο Σόιμπλε ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να υπάρξει διαγραφή του ελληνικού χρέους, καθώς η Ελλάδα δεν έχει κανένα πρόβλημα με την εξυπηρέτησή του.

Σαφές μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ ότι η ευρωζώνη δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε κούρεμα του ελληνικού χρέους στέλνει και η Κομισιόν. Το καλύτερο που μπορεί να προσφέρει η ευρωζώνη στην Ελλάδα είναι περισσότερο χρόνο για την αποπληρωμή του χρέους. Το γεγονός ότι η ΕΚΤ δεν θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα δεν ήταν βόμβα, όπως αναφέρει ο ελληνικός τύπος, ήταν κάτι αναμενόμενο.

Πάντως, την παράταση του ελληνικού προγράμματος έως και κατά έξι μήνες συζητούν οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης, έτσι ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος για διαπραγματεύσεις με τη νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές σχετικά με το κλείσιμο του υφιστάμενου πακέτου διάσωσης, αλλά και με το τι θα επακολουθήσει στη συνέχεια.

Για να παραταθεί το πρόγραμμα θα πρέπει να υποβληθεί σχετικό αίτημα από τη νέα ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Όμως με τα κόστη δανεισμού της Ελλάδας να έχουν αυξηθεί ξανά ραγδαία και τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για την πολιτική που θα ασκήσει η επόμενη κυβέρνηση, η Αθήνα εκτιμάται πως θα χρειαστεί επιπλέον βοήθεια από την ΕΕ και η ECCL ίσως να μην είναι αρκετή, σημειώνουν στελέχη της ευρωζώνης.

Επιπλέον, χωρίς νέο πρόγραμμα, χάρη στο οποίο η Ελλάδα εξασφαλίζει φθηνά δάνεια από την ευρωζώνη και πρόσβαση σε πιστώσεις με αντάλλαγμα την προώθηση μεταρρυθμίσεων, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει διαμηνύσει πως δεν θα μπορεί να χορηγεί πλέον ρευστότητα στον ελληνικό τραπεζικό τομέα, ζήτημα το οποίο αναμένεται να συζητηθεί στο προσεχές Eurogroup, της 26ης Ιανουαρίου. Στην ουσία, λένε στην επόμενη κυβέρνηση τρίτο μνημόνιο ή αλλιώς κραχ τον Ιούνιο.

Όσο πιο γρήγορα αντιληφθούν τα παραπάνω όλοι της επόμενης κυβέρνησης, που όπως όλα δείχνουν θα έχει βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, τόσο το καλύτερο.

Είναι κρίμα το καράβι να βουλιάξει μέσα στο λιμάνι και όπως λέει και μια βρετανική παροιμία, έστω και «μία μικρή τρύπα μπορεί να βουλιάξει ένα μεγάλο καράβι».

Το τελικό ερώτημα είναι αν οι ψηφοφόροι θα οδηγηθούν σε μια εκδικητική ψήφο, θα κλείσουν τα μάτια στην πραγματικότητα, εμπιστευόμενοι τους μαθητευόμενους «μάγους», και «γαία πυρί μιχθήτω»…