Παγίδες και κλειδιά για είσοδο στη Solvency

[starbox]

Σαρωτικές αλλαγές προμηνύονται στην ασφαλιστική αγορά καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την εφαρμογή της Solvency. Ήδη μεγάλος αριθμός εταιρειών αναζητά τρόπους προσαρμογής στο νέο νομοθετικό και κανονιστικό περιβάλλον και στρέφεται σε εδικούς -εταιρείες- που μπορούν να αναλάβουν την διαδικασία και ότι σχετικό προβλέπεται για την ορθή εφαρμογή της Οδηγίας.

Παράλληλα αρωγός στην προσπάθεια των ασφαλιστικών είναι η ΤτΕ που υποδεικνύει τα όσα χρειάζεται να εφαρμοστούν ακολουθώντας την τακτική της “ήπιας προσαρμογής”. Κατά τις πληροφορίες, αυτό είναι και το στίγμα που έχει δώσει ο διοικητής της ΤτΕ, κ. Γιάννη Στουρνάρας, κάνοντας σαφές ότι η στήριξη του κλάδου και η ενίσχυση της λειτουργίας των εταιρειών είναι ο απώτερος στόχος του ελεγκτικού μηχανισμού.

Ταυτόχρονα και εξειδικευμένα νομικά γραφεία έχουν προσληφθεί από τις εταιρείες και στηρίζουν την μετάβαση των εταιρειών στα όσα θα ισχύσουν και στα όσα θα πρέπει να εφαρμόζουν. Ακόμη κατά τις πληροφορίες εντοπίζεται σημαντικό κενό στις υπηρεσίες εσωτερικού ελέγχου και την αρμονική ένταξή τους στα εταιρικά περιβάλλοντα, καθώς και στις αναμορφώσεις διοικητικών συμβουλίων όπου πλέον απαιτείται υψηλή τεχνογνωσία των συμμετεχόντων, παράγοντας καθοριστικός στο να μειωθούν οι απαιτήσεις σε κεφάλαια.

Όπως αναφέρουν παράγοντες της ΤτΕ, είναι καθοριστικής σημασίας η σύνθεση των διοικητικών συμβουλίων με στελέχη που θα έχουν πραγματική και επιστημονική γνώση των όσων απαιτεί το νέο περιβάλλον λειτουργίας των ασφαλιστικών εταιρειών. Σημαντικό επίσης είναι και το γεγονός ότι τα λάθη στην διοίκηση και στην λειτουργία των εταιρειών οδηγούν σε κεφαλαιακές απαιτήσεις, στοιχείο που κατά τους αρμοδίους θα έχει καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη των ασφαλιστικών εταιρειών.

Συμπερασματικά, όσο πιο καλή οργάνωση και τυπική εφαρμογή της Solvency επιτυγχάνεται τόσο καλύτερα για τις εταιρείες σε κεφαλαιακές ανάγκες.