Αθέμιτες πρακτικές «ξαναβγαίνουν» στην αγορά

[starbox] Υφαρπαγές συμβολαίων και αθέμιτες πρακτικές καταγγέλλουν στην ασφαλιστική αγορά πολλοί επαγγελματίες το τελευταίο διάστημα. Την ώρα που η αγορά προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της και να θέσει σε πιο γερά θεμέλια την ανάπτυξη της, παρουσιάζονται στην ιδιωτική ασφάλιση δυο εικόνες που έρχονται σε πλήρη αντίθεση μεταξύ τους. Από τη μία υπάρχουν οι ευσυνείδητοι ασφαλιστές που με μεθοδικότητα, τεχνογνωσία και εργατικότητα προσπαθούν να ανοίξουν νέα συμβόλαια και ταυτόχρονα να διατηρήσουν τα παλιά ασφαλιστήρια. Αυτοί που θέλουν την υγιή εξέλιξη. Και από την άλλη υπάρχει η πλευρά του αθέμιτου ανταγωνισμού, που πέρα από τη ζημιά που προκαλεί στους επαγγελματίες, πλήττει και την ασφάλιση ως θεσμό στη συνείδηση των ασφαλισμένων και ανοίγει άλλη μία «μαύρη σελίδα» για τον κλάδο.

Και εδώ δεκάδες ασφαλιστές και διαμεσολαβητές καταγγέλλουν ότι οι κακές συμπεριφορές επανεμφανίζονται και διαταράσσουν τις ισορροπίες. Τα παράπονα είναι πολλά για κακές τακτικές και αφορούν πολλούς κλάδους. Ακούγονται αθέμιτες πρακτικές στον κλάδο αυτοκινήτου, καταγγέλλονται επίσης προδιατυπωμένοι όροι στα συμβόλαια, που αφαιρούν εργασίες από συγκεκριμένες επιχειρήσεις όπως και συμπεριφορές ακούσιου – από την πλευρά των πελατών- προσανατολισμού σε ασφάλιση από εταιρείες που συνδέονται με τραπεζικά δίκτυα, που αντιβαίνουν στα όσα ορίζει η νομοθεσία.

Τις εν λόγω πληροφορίες και τα στοιχεία προσπαθούν να αξιολογήσουν οι φορείς της αγοράς και η εποπτική αρχή, ώστε να διερευνηθεί κάθε περίπτωση και όπου χρειάζεται να υπάρξει αρμόδια παρέμβαση.

Σίγουρο πάντως είναι ότι η πολυδιάσπαση τακτικών από όλους τους εμπλεκόμενους δημιουργεί σε διαφορετικές ταχύτητες τον κλάδο και άνισες καταστάσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*