Aigaion: «Συνάντηση Δικτύων Πωλήσεων 2014»

Σε πολυπληθή εκδήλωση για τη «Συνάντηση δικτύων Πωλήσεων» που πραγματοποιήθηκε στις 4 Φεβρουαριου, ο κ. Νικόλαος Βελλιάδης, Πρόεδρος και Διευθύνω Σύμβουλος της Aigaion Ασφαλιστικής αναφέρθηκε στην πορεία της Aigaion, την πολιτική της εταιρείας στις αποζημιώσεις και τη συνεργασία με την DARAG.

Ειδικότερα ο κ. Βελλιάδης ανέφερε:

- Η ΑΙΓΑΙΟΝ έκλεισε σχεδόν 20 χρόνια δυναμικής παρουσίας στις ναυτασφαλίσεις αναπτύσσοντας μεθόδους ασφάλισης σκαφών, ποντοπόρων πλοίων καθώς και στόλων  πλοίων στο εξωτερικό.

Την τελευταία δεκαετία  έχει κατορθώσει να είναι η πρώτη ασφαλιστική εταιρεία στον Κλάδο Πλοίων και Σκαφών ελέγχοντας άνω του 30% της τοπικής αγοράς, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών της Ελλάδος. 

Η ΑΙΓΑΙΟΝ είναι η μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα, η οποία μπορεί και προσφέρει αστική ευθύνη  με ασφαλιζόμενα κεφάλαια 500 εκ δολ. σε συνεργασία με Ευρωπαϊκές και Αμερικανικές  αντασφαλιστικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων και  των Lloyds του Λονδίνου.

Αυτό που έκανε την ΑΙΓΑΙΟΝ να ξεχωρίσει δεν είναι μόνο  ότι καλύπτει όλους τους κλάδους ναυτασφάλισης ή ότι ασφαλίζει σύνθετους κινδύνους, είναι  η ταχύτητα στην καταβολή της αποζημίωσης, αλλά κυρίως η ηθική και υλική συμπαράσταση στον πλοιοκτήτη την στιγμή που τη χρειάζεται.

- Η ΑΙΓΑΙΟΝ ασφαλιστική, εκτός από την δυναμική  παρουσία της  στις ναυτασφαλίσεις, κατέχει και  μια σημαντική θέση  στους κλάδους των γενικών ασφαλίσεων και δη στον  κλάδο αυτοκινήτου . 

Δεν θα αναφερθώ στην ταχύτητα και τον δίκαιο τρόπο αποζημίωσης των ζημιών αυτοκινήτου, διότι όλοι εσείς γνωρίζετε ήδη καλά πόσο γρήγορα και δίκαια αποζημιώνονται τόσο οι πελάτες – ασφαλισμένοι όσο και οι παθόντες τρίτοι.  

Αξίζει μόνο να σας αναφέρω, ότι όσον αφορά τις ζημίες του κλάδου αυτοκινήτων έχουν πληρωθεί:
Για τo 2010 το 95,3 %
Για το 2011 το 89,4 %
Για το 2012  το 77,2%
Και για το 2013 το 71%.

- Η εταιρεία έχει περίπου 50 εκ αποθέματα έχοντας ένα δείκτη φερεγγυότητας περίπου 175% με δείκτη 169% στις 30/9/2013.
Τα αποθέματα των εκκρεμών ζημιών για την αστική ευθύνη αυτοκινήτου έχουν αυξηθεί κατά 13,6% σε σχέση με την 31/12/2012, ενώ ο δείκτης αποθεματοποίησης διαμορφώνεται στο 156% αυξημένος κατά 34 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την 31/12/2012 και κατά 25 ποσοστιαίες μονάδες για το σύνολο της εταιρείας.

Συγχρόνως παρατηρείται αύξηση του ρυθμού αποζημιωθέντων φακέλων κατά 8,6% σε σχέση με το 2012.    
 
Η φερεγγυότητα της εταιρείας είναι για εμάς η αρχική μας προτεραιότητα και όλες οι αποφάσεις μας λαμβάνονται πάντοτε με σκοπό τη διασφάλιση και ενίσχυση αυτής.

Με αυτό το σκεπτικό η Διοίκηση της ΑΙΓΑΙΟΝ, εκτιμώντας τις απαιτήσεις του SOLVENCY II, αποφάσισε να θωρακίσει την εταιρεία με αντασφαλιστικές  συνεργασίες, οι οποίες συνηθίζονται στην Ευρώπη, αλλά  δεν είναι διαδεδομένες στην Ελλάδα.

Η ΑΙΓΑΙΟΝ  πρωτοπόρησε για άλλη μια φορά και στις αρχές του 2013 ξεκίνησε συζητήσεις με την γερμανική ασφαλιστική και αντασφαλιστική εταιρεία DARAG, προκειμένου να μεταφερθούν σε αυτή όλα τα ασφαλιστήρια  του κλάδου ασφάλισης αστικής ευθύνης αυτοκινήτου από την έναρξη λειτουργίας  της εταιρείας και μέχρι και 31/12/2012.

Η DARAG είναι μια εταιρεία η οποία ασχολείται με την  απόκτηση και τη διαχείριση κλειστών χαρτοφυλακίων, δηλαδή χαρτοφυλάκια σε run-off, δεν δραστηριοποιείται στην ανάληψη κινδύνων.
Έχει σπουδαία φήμη και αναμφισβήτητη οικονομική δύναμη, η οποία επανεξετάζεται και εγκρίνεται από τη γερμανική ρυθμιστική αρχή BaFin, και επιβεβαιώνεται σε κάθε συναλλαγή.

Οι γερμανοί υπεύθυνοι της DARAG διενήργησαν εξονυχιστικούς ελέγχους στις ζημίες και τα αποθέματά μας και έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι.  Στις αρχές Δεκεμβρίου 2013 υπογράψαμε  τη συμφωνία για τη μεταφορά του χαρτοφυλακίου.
Η συμφωνία προβλέπει πως σε πρώτη φάση, μεταφέρονται στην DARAG  όλα τα  ασφαλιστήρια του κλάδου αστικής ευθύνης αυτοκινήτων, που έχουν ημερομηνία έναρξης της κάλυψης έως 31/12/2010 ενώ σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσουν τα συμβόλαια που έχουν εκδοθεί έως 31/12/2012.
Η συμφωνία μας προβλέπει επίσης, ότι η ΑΙΓΑΙΟΝ θα εξακολουθήσει να έχει την διαχείριση των ζημιών αυτών.

Με πολύ απλά λόγια, όλες οι ζημίες που αφορούν ασφαλιστήρια του κλάδου αστικής ευθύνης αυτοκινήτου με ημερομηνία έναρξης της κάλυψης έως και 31/12/2010 μεταφέρονται στην DARAG, η οποία θα πάρει τα αποθέματα που αναλογούν στις ζημίες αυτές και θα είναι η μοναδική υπεύθυνη για την πληρωμή αυτών των ζημιών. Την διαχείριση των ζημιών έχει συμφωνηθεί να κρατήσει η ΑΙΓΑΙΟΝ. 

Τι πετύχαμε με αυτήν την συμφωνία;
Όπως γνωρίζετε, η μεγαλύτερη αβεβαιότητα για κάθε ασφαλιστική εταιρεία είναι η μελλοντική εξέλιξη και το τελικό κόστος των αποζημιώσεων. Με την συμφωνία αυτή, η ΑΙΓΑΙΟΝ απαλλάχτηκε από την αβεβαιότητα αυτή, εξυγίανε την οικονομική της θέση, ελάφρυνε τον ισολογισμό της και χαράζει νέα πορεία προς το μέλλον απαλλαγμένη πλήρως από αβεβαιότητες του παρελθόντος.

Η συμφωνία αυτή για την μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου τελεί φυσικά υπό την έγκριση τόσο του γερμανού επόπτη, της BAFIN, όσο και υπό την έγκριση του έλληνα επόπτη, της Τράπεζας της Ελλάδος. Η εταιρεία μας έχει ήδη προχωρήσει στην ανακοίνωση αυτής της συμφωνίας στον τύπο και μετά την παρέλευση του προβλεπόμενου από το νόμο τριμήνου, πιστεύει, ότι θα τύχει της έγκρισης της Τράπεζας της Ελλάδος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*