H απάτη της General Commodities

Την ευθύνη της πολιτείας και της εποπτικής αρχής της ασφαλιστικής αγοράς για την αντιμετώπιση φαινομένων ασφαλιστικής απάτης εφιστά το ΕΕΑ με αφορμή την αποκάλυψη της εταιρείας General Commodities, η οποία εξαπάτησε με πλαστά συμβόλαια ασφάλισης Ι.Χ. επιβατικών και επαγγελματικών αυτοκινήτων περισσότερους από 10.000 πολίτες.

Όπως είχε αποκαλύψει το iw η εταιρεία είχε καταγγελθεί στην εποπτική αρχή από το ΕΕΑ και το θέμα είχε παραπεμφθεί στον Εισαγγελέα, χωρίς όμως μέχρι την αποκάλυψη του να είχαν περιφρουρηθεί τα δικαιώματα των καταναλωτών. Τελικά όπως αναφέρεται από το Επιμελητήριο με τη συνδρομή του αρμόδιου εισαγγελέα, η αστυνομία πραγματοποίησε ήδη 20 συλλήψεις.
 
Από τις αρχές Ιανουαρίου του 2013 ο φορέας είχε θέσει υπόψη της Διεύθυνσης Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της Τράπεζας της Ελλάδος αντίγραφα ασφαλιστηρίων συμβολαίων τα οποία είχαν εκδοθεί από την εταιρεία General Commodities Trade. Η δε προσπάθεια του Επιμελητηρίου συνεχίστηκε καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, εξαντλώντας κάθε περιθώριο παρέμβασης τόσο προς τις συναρμόδιες αρχές όσο και προς τους φορείς της ασφαλιστικής αγοράς, δεδομένου ότι το γεγονός αυτό αποτελούσε κατάφορη παραβίαση των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού, με ορατές, δυσμενείς, επιπτώσεις και στους καταναλωτές αλλά και στους διαμεσολαβούντες, επιφέροντας ταυτόχρονα αρνητικό αντίκτυπο στη φήμη της ασφαλιστικής αγοράς, ιδιαίτερα στις παρούσες δυσμενείς οικονομικές συνθήκες.

Οι εξελίξεις,  μετά από το διάστημα που μεσολάβησε μέχρι και τα τελευταία γεγονότα κάνουν φανερό ότι η προσπάθεια των φορέων της αγοράς έχει καθοριστική σημασία για την εξυγίανση του κλάδου και την  προάσπιση των συμφερόντων των επαγγελματιών της ασφάλισης.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*