Ανελαστικός ο Προβόπουλος στο θέμα της είσπραξης ασφαλίστρων

Αυστηρή τήρηση των όσων προβλέπουν οι δύο Πράξεις της Τραπέζης της Ελλάδος για τις ασφαλιστικές και τη διαμεσολάβηση, ζήτησε χθες ο διοικητής της ΤτΕ, κ. Γιώργος Προβόπουλος, στο πλαίσιο προγραμματισμένης συνάντησης που είχε με τη διοίκηση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι, ο κ. Προβόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της είσπραξης των ασφαλίστρων τονίζοντας ότι δεν θα δεχθεί άτυπες παρατάσεις σε ότι αφορά τα νέα συμβόλαια, όσα δηλαδή εκδοθούν από την 1η Ιανουάριου 2014, ενώ διευκρίνισε ότι οι υποχρεώσεις παρελθόντων μηνών, με τις οποίες επιβαρύνονται τα δίκτυα πωλήσεων έναντι των ασφαλιστικών εταιρειών, αποτελούν θέμα το οποίο θα πρέπει να λύσει από μόνη της η αγορά.

Επί της ουσίας, άφησε να εννοηθεί ότι το θεσμικό πλαίσιο θα υποχρεώσει τις ασφαλιστικές σε κεφαλαιακές ενισχύσεις για σημαντικό μέρος των ανείσπρακτων ασφαλίστρων, ιδιαίτερα αν διαπιστωθούν μη καταβληθέντα ασφάλιστρα από την 1η Ιανουαρίου 2016, οπότε και θα τεθεί σε εφαρμογή το Solvency II.

Μετά και τις ανωτέρω τοποθετήσεις καθίσταται ξεκάθαρο ότι, η αγορά καλείται να ρυθμίσει τους ανοικτούς λογαριασμούς της κατά τους προσεχείς μήνες και κυρίως εντός του 2014, ώστε από το 2015 οι ασφαλιστικές εταιρείες να είναι σε θέση να προετοιμαστούν για το Solvency II καταρτίζοντας υγιείς ισολογισμούς.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως ανέφερε χθες το iw, το επόμενο «ραντεβού» των ασφαλιστικών εταιρειών με την Τράπεζα της Ελλάδος έχει οριστεί για τις 12 Δεκεμβρίου, προκειμένου η Εποπτική Αρχή να κάνει μια πρώτη ενημέρωση στην αγορά σχετικά με την προετοιμασία της για το Solvency II.
 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*