Αναστολή πληρωμών από την αμερικανική κυβέρνηση

Τα πολιτικά κόμματα στην Αμερική συνέχισαν το γνωστό τους «θέατρο» με αποτέλεσμα η κυβέρνηση των ΗΠΑ να κηρύξει στάση πληρωμών, γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια.

Σύμφωνα με αναλυτές, η εξέλιξη αυτή, δεν προβλέπεται να διαρκέσει για πολύ αλλά το κόστος της υπολογίζεται στα $300 εκατ. την ημέρα και θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη των ΗΠΑ αφού οι περικοπές των κυβερνητικών δαπανών έχουν επιπτώσεις σε κάθε τομέα της αμερικανικής οικονομίας και θα μπορούσαν να επηρεάσουν το επιχειρηματικό αλλά και το καταναλωτικό συναίσθημα.

 Σύμφωνα με το Bloomberg, αν η κατάσταση αυτή διαρκέσει μια εβδομάδα, οι απώλειες από το ΑΕΠ τέταρτου τριμήνου θα είναι της τάξης του 0,2%. Την περίοδο 1995-1996 όπου η κατάσταση της στάσης πληρωμών είχε διαρκέσει 21 ημέρες, οι απώλειες για το ΑΕΠ ήταν 0,9%.

Από την άλλη ενδιαφέρον έχει να δούμε πως κινούνται οι αγορές μετοχών μετά από τέτοια συμβάντα. Τις τελευταίες δυο φορές που συνέβη αυτό υπήρξαν οριακές απώλειες ενώ στη συνέχεια ακολούθησε ράλι. Την περίοδο 1995-1996, το ράλι που ακολούθησε, ξεπέρασε το 10,0%.

Το δολάριο δέχεται πιέσεις έναντι κάθε ανταγωνιστικού νομίσματος με τους επενδυτές να είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν ακόμα περισσότερο ρίσκο. 

Μάλιστα σύμφωνα με στοιχεία, κατά τη διάρκεια των πρόσφατων απωλειών στα χρηματιστήρια, οι μετοχές δέχθηκαν εισροές ύψους $3,0 δισ. επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά ότι υπάρχει πληθώρα κεφαλαίων εκτός μετοχών που διψά για τοποθετήσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*