Τo 2015 θα τεθεί σε εφαρμογή η Solvency II

Νέο σενάριο περί εφαρμογής της Solvency ΙΙ έρχεται στην επιφάνεια από τους κοινοτικούς, που προβλέπει την τμηματική υιοθέτηση του υπό διαμόρφωση εποπτικού πλαισίου από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Σύμφωνα με το εν λόγω σενάριο, το Solvency II θα τεθεί σε ισχύ μερικώς από την 1η Ιανουάριου του 2015 και για το σκοπό αυτό τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήδη εξετάζουν μια σειρά από νέα μοντέλα διασφάλισης της κεφαλαιακής επάρκειας των ασφαλιστικών εταιρειών.

Πρόκειται για εξέλιξη που δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού στις ασφαλιστικές, καθότι, όπως δηλώνουν στο iw κορυφαία στελέχη του κλάδου, η εφαρμογή των προαναφερόμενων μοντέλων θα απαιτήσει την εξεύρεση νέων κεφαλαίων σε διάστημα λιγότερο των δύο ετών και σε μια περίοδο που αν κάτι είναι δυσεύρετο στην αγορά είναι ακριβώς τα νέα κεφάλαια.

Τα ίδια στελέχη προσθέτουν ότι «μπορεί να χάθηκε ο πρώτος στόχος της Ε.Ε. περί εφαρμογής του Solvency II την 1η Ιανουάριου του 2013, ή να έχει σχεδόν χαθεί και ο δεύτερος στόχος για την 1η Ιανουαρίου του 2014, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι τελικά η κοινότητα θα αναβάλλει στο σύνολό του τη Solvency II για το 2017 ή το 2018. Ήδη εξετάζονται νέα – ενδιάμεσα μοντέλα εφαρμογής του Solvency II με την προοπτική να εφαρμοστούν την 1η Ιανουάριου του 2015» αναφέρουν και προσθέτουν ότι η Τράπεζα της Ελλάδος ίσως θα έπρεπε να επανεξετάσει τη στάση της έναντι της αγοράς, τραβώντας τα… λουριά σε όσες εταιρείες σήμερα επιδιώκουν τη συγκέντρωση κεφαλαίων δίχως να σταθμίζουν τις υποχρεώσεις ή τις εγγυήσεις που αναλαμβάνουν έναντι των ασφαλισμένων τους.

Μάλιστα, δεν διστάζουν να παραλληλίσουν την υπόθεση της Ασπίς Πρόνοια με σημερινές περιπτώσεις ασφαλιστικών εταιρειών, δηλώνοντας το εξής: Η υπόθεση της Ασπίς Πρόνοια γιγαντώθηκε και τελικά «έσκασε» διότι οι τότε επόπτες άφησαν έναν εκ των μεγαλυτέρων παικτών της αγοράς να υπόσχεται αποδόσεις που δεν μπορούσε να καλύψει μέσω της επανεπένδυσης των κεφαλαίων που διαχειρίζονταν. Όταν ανάλογες πρακτικές συναντώνται και σήμερα, για ποιο λόγο να μην υποθέσουμε ότι το φαινόμενο αυτό θα μπορούσε να επαναληφθεί στο μέλλον;» διερωτήθηκαν τα ίδια στελέχη.