Ανοιχτή επιστολή στον υπουργό Οικονομικών από τους ασφαλισμένους της Ασπίς

Τρία χρόνια μετά την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Ασπίς, οι απαιτήσεις των ασφαλισμένων παραμένουν στον αέρα. Ο Σύλλογος Ζημιωθέντων σε επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα, αντιπαραβάλλει το παράδειγμα της AIG, όπου το δημόσιο κάλυψε πλήρως τους ασφαλισμένους και ταυτόχρονα αποκόμισε σημαντικά κέρδη. 

Στην επιστολή του ο Σύλλογος αναφέρει τα ακόλουθα: 

«Αποκομίζοντας κέρδος 12,4 δις δολάρια το αμερικάνικο δημόσιο, προχώρησε στη μείωση της συμμετοχής του στην ασφαλιστική εταιρεία AIG (American International Group) στο 21,5% περίπου, μετά την πώληση μετοχών της εταιρείας αξίας 18 δις δολαρίων.

Θυμίζουμε ότι το αμερικάνικο δημόσιο διέθεσε τον Σεπτέμβριο του 2008 182,3 δις δολ. για την διάσωση του ασφαλιστικού γίγαντα αποκτώντας το 80% των μετοχών του. Από τότε έως σήμερα έχει πουλήσει περίπου το 60% αυτών με σημαντικά κέρδη για το Αμερικάνικο δημόσιο και κατ’ επέκταση τους φορολογούμενους. Η ασφαλιστική εταιρεία έχει πλήρως ανακάμψει ενώ η ασφαλιστική συνείδηση του Αμερικανού πολίτη βρίσκεται στο καλύτερο δυνατό σημείο”. 

Αγαπητέ κύριε Στουρνάρα,

Όπως ασφαλώς γνωρίζετε, αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο  διαχειρίζονται οι σοβαρές κοινωνίες τα πιο πολύτιμα περιουσιακά τους στοιχεία το ενεργητικό των οποίων είναι πολλαπλάσιο από την απλή απαρίθμηση των οικονομικών τους στοιχείων.

Υπενθυμίζεται  ότι η ασφαλιστική βιομηχανία είναι μακράν η μεγαλύτερη βιομηχανία του κόσμου παράγοντας 4, 4 τρις δολ. ασφάλιστρα ετησίως (με πρόβλεψη για  5,5 τρις δολ. ως το 2016) δηλαδή το 8% του παγκόσμιου ΑΕΠ και επενδύσεις που ξεπερνούν το 50% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Ταυτόχρονα καταβάλλει αποζημιώσεις 3,6 τρις δολ. ετησίως συμπληρώνοντας τα κενά των κρατικών συστημάτων ασφάλισης, αποζημιώνοντας κοινωνίες και ανασυνθέτοντας το φυσικό  περιβάλλον μετά από μεγάλες καταστροφές,  συμβάλλοντας καθοριστικά στην οικονομική ευημερία των εθνών και στην ειρήνη.

Συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από την ανάκληση της άδειας της Ασπίς Πρόνοια μιας εκ των μεγαλυτέρων και μακροβιότερων ασφαλιστικών εταιρειών της πατρίδας μας. Η οποία έκλεισε διότι δεν κατάφερε να κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 205 εκ.ευρώ !! Το πρόβλημα της AIG  ήταν υπερχιλιαπλασίων διαστάσεων. Λύθηκε σε μια μέρα με όλους κερδισμένους. Εδώ για μια απολύτως διαχειρίσιμη υπόθεση καταφέραμε να χάσουμε όλοι:

•        Οι ασφαλισμένοι οι οποίοι την ίδια μέρα της ανάκλησης πήραν δελτίο τύπου από τον τότε υπουργό Οικονομικών το οποίο τους διαβεβαίωνε ότι κανείς δε θα χάσει το ασφαλιστήριό του και τα χρήματα που έχει αποταμιεύσει. Αντί αυτών βιώνουν την απόλυτη απουσία δικαιοσύνης και την συστηματική κοροϊδία από ένα κράτος που δεν σέβεται τους πολίτες του, τις περιουσίες τους και κυρίως την υγεία τους, αφήνοντας την τεχνική της λήθης να λύσει προβλήματα τα οποία όμως αντιθέτως κάθε μέρα μεγαλώνουν και γίνονται πιο δύσκολα διαχειρίσιμα.

•        Ο θεσμός  ο οποίος δέχτηκε τρομακτικό χτύπημα με συνυπεύθυνες τις ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες επιδόθηκαν στον διαμοιρασμό των ομματίων των  ανακληθεισών ασφαλιστικών εταιρειών αγωνιώντας για το ποια θα πάρει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς από το 15% του καταρρέοντος ομίλου, αντί να πάρουν άμεσες πρωτοβουλίες για την διάσωση των ασφαλισμένων. Έχουν αφήσει εποχή τα πάρτι που έκανε ο τότε πρόεδρος της ΕΑΕΕ για να ανακοινώνει κάθε μήνα νέα ρεκόρ παραγωγής ασφαλίστρων στην εταιρία που διοικούσε. Τώρα οι ασφαλιστικές εταιρείες πληρώνουν το τίμημα με κάθετη μείωση της παραγωγής και κύμα εξαγορών, ενώ αντιθέτως θα έπρεπε να κυριαρχούν στο οικονομικό σκηνικό, αφού μπορούν να δώσουν τις μόνες αξιόπιστες λύσεις ενώπιον των αδιεξόδων του κοινωνικού συστήματος ασφάλισης υγείας και συνταξιοδότησης.

•        Ο κρατικός προϋπολογισμός ο οποίος χάνει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ εξαιτίας της συρρίκνωσης της ασφαλιστικής παραγωγής και της μείωσης της κερδοφορίας ή τις ζημιές των φορέων της.

•        Τα κόμματα που διαχειρίστηκαν τις υποθέσεις αυτές και προσέθεσαν άλλη μια αποτυχημένη διαχείριση στα πλούσια βιογραφικά τους.
Αυτός όμως που θα χάσει για άλλη μια φορά εξαιτίας αυτής της τραγικής ή και ύποπτης ανικανότητας, θα είναι ο ελληνικός λαός ο οποίος θα κληθεί σε λίγα χρόνια να πληρώσει πολλαπλάσια την ζημιά που προκάλεσε η εγκληματικά πλημμελής εποπτεία των κρατικών μηχανισμών, η οποία οδήγησε στο κλείσιμο των ασφαλιστικών εταιρειών. Ήδη οι αγωγές κατατίθενται μαζικά και καθημερινά στα πρωτοδικεία όλης της χώρας.

Επειδή φυσικά  ουδέν κακόν αμιγές καλού θα υπάρξουν και οι κερδισμένοι αυτής της υπόθεσης. Αυτοί  θα είναι τα δικηγορικά γραφεία που θα αναλάβουν μια πολύ εύκολη υπόθεση με πλήθος συντριπτικών στοιχείων τα οποία θα απασχολήσουν την Ελληνική κοινή γνώμη όταν θα αρχίσουν οι ακροαματικές διαδικασίες.

Κύριε Υπουργέ, γνωρίζουμε ότι έχετε εξαιρετικές γνώσεις σε σχέση με τους συστημικούς κινδύνους της αγοράς και ζητούμε την άμεση παρέμβασή σας στην βάση των πολύ εποικοδομητικών και ρεαλιστικών προτάσεων που ήδη σας έχουμε καταθέσει, έτσι ώστε να λάβει επιτέλους τέλος αυτό το μαρτύριο που βιώνουμε όλοι την τελευταία τριετία. Ελπίζουμε πολύ σύντομα να έχουμε ευχάριστα νέα τα οποία θα λυτρώσουν τους εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους και ταυτόχρονα θα συμβάλλουν στην σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ασφαλιστική αγορά».

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*