Eκθεση καταπέλτης για την ΑΙ, Marsh, Zurich Insurance

της Ελενας Ερμείδου

Συνέχεια εγκωμίων για την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε όλα τα επαγγελματικά επίπεδα και στον τομέα της κατανάλωσης, η Marsh McLennan μαζί με την Zurich Insurance συνυπογράφουν έκθεση καταπέλτη για το World Economic Forum 2024 για την ψηφιακή τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη.  

Η αναφορά της Marsh που είναι η μεγαλύτερη μεσιτική (αντ)ασφαλίσεων στον κόσμο και η εγκυρότητα των μελετών της είναι αδιαμφισβήτητη, μεταξύ άλλων και λόγω του αντικειμένου της  προκαλεί τρόμο, ακόμα και σε όσους δεν έχουν ποτέ αμφισβητήσει την τεχνική μάθηση με τον τρόπο που προωθείται, ΟΛΑ για ΟΛΟΥΣ, χωρίς να χρειάζεται να έχει εντρυφήσει  κανείς σε ένα αντικείμενο σπουδών ή να διαθέτει κάποια κριτήρια πρότυπα στην λήψη των αποφάσεων.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν αποτελεί εύρημα του 21ου αιώνα. Ξεκίνησε να χρησιμοποιείται λίγα χρόνια μετά τον β’ παγκόσμιο πόλεμο και η χρήση της ήταν περιορισμένη, ενώ κατά τα χρόνια της πανδημίας βρήκε άπλετο έδαφος για να εξαπλωθεί από τις εταιρείες τεχνολογίας που ο τζίρος τους είχε συρρικνωθεί, έγραφε πριν δύο χρόνια η έντυπη έκδοση του περιοδικού Economist.

Πολύ δύσκολα έως καθόλου δεν επαληθεύονται οι αναφορές που γίνονται από την ΑΙ

«Μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη και να επηρεάσει μεγάλες ομάδες ανθρώπων. Αυτό διαπράττεται μέσω των τεχνικών της παραπληροφόρησης, με αποτέλεσμα να επιδεινωθούν οι διαμάχες και οι συγκρούσεις στις κοινωνίες. Όλο και δυσκολότερα μπορεί κανείς να επαληθεύσει, αν οι αναφορές που γίνονται για ένα γεγονός είναι πραγματικές ή ψευδείς. Και, όχι μόνο αυτό, η παραπληροφόρηση μπορεί να πυροδοτήσει αμφιβολίες και ερωτήματα ως την εγκυρότητα των εκλογικών αποτελεσμάτων, εκθεμελιώνοντας τους δημοκρατικούς δεσμούς».

ΑΙ εργαλείο ενδυνάμωσης της εγκληματικότητας, δεν απευθύνεται σε ευφυείς ανθρώπους

«Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να εντείνει ακόμα περισσότερο τις κοινωνικές εντάσεις και να αποτελέσει το εργαλείο που θα ενισχύσει την εγκληματικότητα. Ενας από αυτούς τους τομείς είναι το κυβερνοέκγλημα . Με την τεχνητή νοημοσύνη στα χέρια του κάποιος δεν χρειάζεται να είναι διάνοια μυαλού για να διαπράξει μία κακόβουλη ενέργεια. Και δεν είναι μόνο αυτά, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αλλοιώσει δεδομένα που συλλέγονται από το διαδίκτυο για να εκπαιδεύσουν άλλα συστήματα μηχανικής μάθησης. Αν συμβεί κάτι τέτοιο δεν αναστρέφεται εύκολα»  δήλωσε η επικεφαλής του Τομέα Διαχείρισης Κινδύνων της Marsh στην έκθεση του World Economic Forum 2024.

Άλλοι μεγάλοι κίνδυνοι

Δεύτερος  μεγάλος κίνδυνος για τα επόμενα δύο χρόνια είναι τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο οι τοπ 5 κίνδυνοι ιεραρχούνται ως εξής : είναι οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι συνοδευόμενοι των ακραίων καιρικών φαινομένων,  οι αλλαγές στα γήινα συστήματα, η φθίνουσα πορεία των συστημάτων της βιοποικιλότητας, η έλλειψη φυσικών πόρων, η παραπληροφόρηση και διάδοση ψευδών ειδήσεων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*