Ασφαλιστική αγορά: Ανοιχτά μέτωπα και προκλήσεις για το 2022

του Βάιου Κρόκου

Ένα νέο, έτος με εξίσου μεγάλες προκλήσεις όπως η περυσινή χρονιά, ξεκινά. Κατά τις εκτιμήσεις στελεχών της ασφαλιστικής αγοράς «τα δύσκολα είναι πίσω» όσον αφορά τα προβλήματα της πανδημίας σε υγειονομικό επίπεδο, τα «απόνερα» όμως σε οικονομικό επίπεδο μένουν να φανούν περαιτέρω.

Και αυτό έρχεται σε άμεση σύνδεση με το ΑΕΠ της χώρας και κατ’ επέκταση τις συνολικές εργασίες του κλάδου, την ανάπτυξη και τη συνολική παραγωγή.

Στελέχη του κλάδου δηλώνουν στο IW αισιόδοξοι πως τα στοιχεία για τη συνολική παραγωγή 12μηνου του 2021 θα κινηθούν σε ικανοποιητικό επίπεδο, καταγράφοντας ποσοστιαία αύξηση παρόμοια με του 2019, αν όχι σε συνολικό αποτέλεσμα όσον αφορά τη παραγωγή.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με στοιχεία της ΕΑΕΕ, σε επίπεδο 10μηνου 2021 η συνολική παραγωγή κινήθηκε ανοδικά κατά 8,8%, ενώ στο 9μηνο «σκαρφάλωσε» στο 9,3% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Αισθητή είναι η συνεισφορά των προϊόντων Unit Linked στο Κλάδο Ζωής, ενώ μοχλό ανόδου αποτελούν και τα προγράμματα Υγείας. Η θετική εικόνα αποτυπώθηκε και σε αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι εταιρείες μέσα στο έτος.

Αναπόφευκτα – και πέραν πανδημίας – ο ψηφιακός μετασχηματισμός και οι εκ βάθρων αλλαγές που φέρνει σε επίπεδο back office, στο σχεδιασμό προϊόντων, στο underwriting, στις αποζημιώσεις και στη φύση του κλάδου εν γένει παραμένει στο επίκεντρο και φέτος.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με εκτιμήσεις της KPMG, oι προοπτικές για το 2022, παραμένουν θετικές για τον ασφαλιστικό κλάδο παρασυρόμενος από το ρεύμα της επιταχυνόμενης οικονομικής ανάκαμψης. Ωστόσο, οι αναγκαίες επενδύσεις στον τομέα του μετασχηματισμού και της τεχνολογίας και η εντατικοποίηση της προετοιμασίας για την υλοποίηση του νέου λογιστικού προτύπου ΔΠΧΑ 17, αναμένεται να απορροφήσουν μέρος των κερδών.

διαβάστε: KPMG: Η ακτινογραφία της ασφαλιστικής αγοράς σήμερα, ποιες οι εκτιμήσεις για το 2022

Σε επιμέρους – σημαντικά – ζητήματα

Σκιαγραφώντας όμως περισσότερο υπάρχουν τομείς που απασχολούν ή σχετίζονται με την πορεία και ανάπτυξη του ασφαλιστικού κλάδου. Τι απασχολεί, μεταξύ άλλων:

-Η ενεργοποίηση του νέου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης από την ερχή του έτους: η δημιουργία κουλτούρας των νέων ασφαλισμένων, παρόμοιας με τον ιδιώτη – ασφαλισμένο που αναζητά τα οφέλη ενός ιδιωτικού συνταξιοδοτικού προγράμματος και πως θα επηρεάσει ευρύτερα των 3ο πυλώνα.

-Οι εξελίξεις γύρω από την υποχρεωτική ασφάλιση των κατοικιών έναντι των φυσικών καταστροφών βάσει του τελευταίου νομοσχεδίου ή περαιτέρω διαβουλεύσεων για διορθωτικές παρεμβάσεις

-Η ανάγκη για παροχή κινήτρων. Όχι μόνο στην ασφάλιση περιουσίας αλλά και σε προγράμματα Υγείας (μείωση ΦΠΑ), Ζωής και Συντάξεων.

-Το μεγάλο στοίχημα με την ηλεκτρονική διασύνδεση των οχημάτων και την εξάλειψη του φαινομένου των ανασφάλιστων ΙΧ στους ελληνικούς δρόμους.

-Οι περαιτέρω εξελίξεις στο 2ο πυλώνα ασφάλισης (Επαγγελματικά Ταμεία) και οι πιθανές συνέπειες στην ιδιωτική ασφάλιση (ομαδικές ασφαλίσεις κ.α)

-Οι ενδεχόμενες νέες συμπράξεις και εξαγορές σε επίπεδο ασφαλιστικών εταιρειών και οι πιθανές συμφωνίες σε επίπεδο ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, εξελίξεις που θα αναδιαμορφώσουν το τοπίο σε Δίκτυα, παραγωγή, κλάδους και πελατολόγια.

διαβάστε: Ασφαλιστικές: Στο εξωτερικό παραμένει μεγάλο μέρος των επενδύσεων

επίσης: Έρχεται ο Big Brother για τα ανασφάλιστα οχήματα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*