back to top
24.5 C
Athens
Σάββατο 30 Μαΐου 2026

Τι δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας για τις νέες ασφαλιστικές διατάξεις

Για το εργασιακό νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες και τις νέες ασφαλιστικές διατάξεις μίλησε τη Δευτέρα στο ERT News η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άννα Ευθυμίου.

Η υφυπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στις υπό ψήφιση ασφαλιστικές διατάξεις του νομοσχεδίου, όπως το επίδομα κυοφορίας-λοχείας, το οποίο επεκτείνεται πλέον σε περισσότερες εργαζόμενες μητέρες.

- Advertisement -

«Τι γινόταν ως τώρα; Έπρεπε να έχει μία μητέρα 200 ημέρες ασφάλισης στον ίδιο πρ. ασφαλιστικό φορέα τα τελευταία δύο χρόνια από την εκτιμώμενη ημερομηνία τοκετού. Αν όμως έχει 150 ημέρες σε έναν πρ.  ασφαλιστικό φορέα και 50 ημέρες ασφάλισης σε άλλον ασφαλιστικό φορέα, δεν έπαιρνε το επίδομα κυοφορίας-λοχείας. Τώρα έρχεται και επιβάλλεται μια ενοποίηση των πρώην ασφαλιστικών φορέων στο κομμάτι αυτό, ημέρες ασφάλισης λειτουργούν σωρευτικά και πλέον μπορεί να το λάβει κανονικά. Πρόκειται για μια μεταβατική διάταξη στην κατεύθυνση της κατάρτισης του Ενιαίου Κανονισμού παροχών σε χρήμα, που αυτή τη στιγμή μελετάμε στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ώστε να υπάρξει και ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση του επιδόματος κυοφορίας-λοχείας».

Όσον αφορά το επίδομα γονικής άδειας, η κ. Ευθυμίου σημείωσε ότι πλέον είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και ανεκχώρητο, εξηγώντας ότι τόσο με αυτήν όσο και με την προηγούμενη διάταξη η κυβέρνηση θέλει «στην ουσία να στηρίξει τους εργαζόμενους γονείς, για να μπορέσουν έτσι να χτίσουν καλύτερα και να δημιουργήσουν την οικογένειά τους».

- Advertisement -

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στους συνταξιούχους που έχουν επιλέξει να συνεχίσουν να εργάζονται και έρχονται αντιμέτωποι με ενδεχόμενη ένταξή τους στην εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων ή σε μεγαλύτερη κλίμακα λόγω της προσαύξησης στη σύνταξή τους, όταν θα σταματήσουν να εργάζονται.

Με τη σχετική διάταξη του νομοσχεδίου, όταν ένας εργαζόμενος συνταξιούχος θα δικαιούται προσαύξηση στη σύνταξή του, η προσαύξηση αυτή δεν οδηγεί στην ένταξη στην εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων ούτε και σε αλλαγή κλίμακας, εφόσον ήδη η σύνταξη υπόκειται σε εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων. Κατά τον τρόπο αυτό, είπε, «στηρίζουμε την πολιτική του Υπουργείου που ενισχύει την απασχόληση των συνταξιούχων και συνακόλουθα και τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μας συστήματος».

Η υφυπουργός τόνισε πως το νέο εργασιακό νομοσχέδιο προέκυψε μετά από διάλογο και με τους εργαζόμενους και με τις επιχειρήσεις, και πως ενσωματώνονται οι προτάσεις αμφοτέρων των πλευρών. Πρόκειται, είπε, για ένα νομοσχέδιο που απλοποιεί τις διαδικασίες και αφαιρεί ένα μέρος διοικητικού βάρους στις επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα στις προσλήψεις, που πλέον αντί για τέσσερα έγγραφα χρειάζονται ένα.

Για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας η κ. Ευθυμίου δήλωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει ο διάλογος με τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους, για να καταρτιστεί ένα μονοετές σχέδιο δράσης μέχρι τα τέλη του έτους. «Θα υιοθετηθεί» είπε «η βέλτιστη πρακτική μέσα από πραγματικά έναν ουσιαστικό διάλογο, ώστε να πάμε στην ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων, όπως επιτάσσει η ευρωπαϊκή οδηγία που έγινε νόμος του κράτους τον Δεκέμβριο του ’24».

Αναφερόμενη στην προς ψήφιση διάταξη σύμφωνα με την οποία δεν επιτρέπεται μείωση του μισθού του εργαζομένου μετά την ένταξη του κλάδου στην ψηφιακή κάρτα εργασίας, η κ. Ευθυμίου τη χαρακτήρισε πολύ σημαντική και συνέχισε λέγοντας: «Για παράδειγμα, αν ο εργοδότης μειώσει τον μισθό, που ήταν στα 1.000 ευρώ, στα 880 ευρώ, στον κατώτατο δηλαδή, αυτό πλέον, από τη στιγμή που εντάχθηκε στην ψηφιακή κάρτα εργασίας, συνιστά βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας και ο εργαζόμενος έχει στο χέρι του το όπλο της καταγγελίας και της δυνατότητας της επαναφοράς του μισθού του στην κατάσταση που υπήρχε πριν ενταχθεί ο κλάδος στην ψηφιακή κάρτα εργασίας».

Διαβάστε επίσης:

Αλλαγές σε 7+1 άξονες φέρνει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ο χάρτης πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 8 Μαΐου

Συνολικά 91.703.000 ευρώ θα καταβληθούν σε 107.160 δικαιούχους στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών

Cyber Awareness for All Kids: Η Ψηφιακή Οδύσσεια ξεκινά από το Νηπιαγωγείο

Ο Ν. Γεωργόπουλος μας καλεί να μεγαλώσουμε μαζί την πρώτη γενιά παιδιών που θα ταξιδεύει με ασφάλεια στη «Μεγάλη Ψηφιακή Θάλασσα»

Άγχος εξετάσεων: «Σύμμαχος» ή απειλή για τους μαθητές; Νέο δωρεάν webinar από τη NN Hellas

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πρόγραμμα «Νοιάζομαι για το παιδί μου», το οποίο στοχεύει στην υποστήριξη γονέων και εκπαιδευτικών

Σε ισχύ από την 1η Απριλίου η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό

Επηρεάζονται άμεσα περίπου 700.000 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων, επιδόματα, παροχές και τριετίες

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Εντάσσονται και οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές στο «Ξεκινώ Επιχειρηματικά», μετά την παρέμβαση του ΕΕΑ

Τη διαβεβαίωση έλαβε ο Πρόεδρος Γ. Χατζηθεοδοσίου από τον Αν. Υπουργό Ν. Παπαθανάση – Οι κινήσεις που προηγήθηκαν και το ειδικό webinar που ετοιμάζεται

Η Designia Insurance Brokers Κύριος Χορηγός στο Συνέδριο Ηγεσίας της ΕΑΣΕ

Άννυ Τρύφων: «Με χαρά στηρίξαμε το 37ο συνέδριο της ΕΑΣΕ με θέμα την εμπιστοσύνη, γιατί εκφράζει τη φιλοσοφία και τις αξίες μας»

ΤτΕ: Μειώθηκε 0,5% το ενεργητικό των ασφαλιστικών το α΄ τρίμηνο, κατά 64 εκατ. ευρώ οι τεχνικές προβλέψεις

Οι ασφαλιστικές τεχνικές προβλέψεις ζωής μειώθηκαν κατά 90 εκατ., στα 12.439 εκατ. ευρώ, ενώ οι ζημιών αυξήθηκαν κατά 26 εκατ., στα 3.553 εκατ. ευρώ

Εκδήλωση ΠΣΑΣ-ΕΕΑ: «Το επάγγελμά μας: Μία προβολή στο μέλλον»

Την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2026 στο Μουσείο «Ελλάδα σε Μικρογραφία»

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Εντάσσονται και οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές στο «Ξεκινώ Επιχειρηματικά», μετά την παρέμβαση του ΕΕΑ

Τη διαβεβαίωση έλαβε ο Πρόεδρος Γ. Χατζηθεοδοσίου από τον Αν. Υπουργό Ν. Παπαθανάση – Οι κινήσεις που προηγήθηκαν και το ειδικό webinar που ετοιμάζεται

Η Designia Insurance Brokers Κύριος Χορηγός στο Συνέδριο Ηγεσίας της ΕΑΣΕ

Άννυ Τρύφων: «Με χαρά στηρίξαμε το 37ο συνέδριο της ΕΑΣΕ με θέμα την εμπιστοσύνη, γιατί εκφράζει τη φιλοσοφία και τις αξίες μας»

Η Uber φέρνει στην Ελλάδα τη λειτουργία Ηχητικής Εγγραφής για πιο ασφαλείς διαδρομές

Οι επιβάτες μπορούν πλέον να καταγράφουν ήχο μέσα από το app, με ισχυρές δικλείδες προστασίας της ιδιωτικότητας

Καλοκαιρινές αποδράσεις με ασφάλεια: Η νέα παρέμβαση της INTERAMERICAN για την ταξιδιωτική προστασία

Η εταιρεία εγκαινιάζει τη θερινή περίοδο με νέα καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης

ΤτΕ: Μειώθηκε 0,5% το ενεργητικό των ασφαλιστικών το α΄ τρίμηνο, κατά 64 εκατ. ευρώ οι τεχνικές προβλέψεις

Οι ασφαλιστικές τεχνικές προβλέψεις ζωής μειώθηκαν κατά 90 εκατ., στα 12.439 εκατ. ευρώ, ενώ οι ζημιών αυξήθηκαν κατά 26 εκατ., στα 3.553 εκατ. ευρώ