Αυτοκίνητο: Αυξημένη κίνηση και τροχαία επαναπροσδιορίζουν το ασφάλιστρο

Αυξημένη ήταν η αύξηση των ζημιών στο κλάδο αυτοκινήτου για αρκετές ασφαλιστικές από την ημέρα άρσης των απαγορεύσεων, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς. Η κίνηση στους δρόμους είναι εμφανής, νέες ταξινομήσεις οχημάτων έρχονται να προστεθούν στην εξίσωση, ενώ και τα τροχαία ατυχήματα αυξάνονται σταθερά κάθε μήνα.

του Βάιου Κρόκου

Όλα αυτά σε ένα πλαίσιο – που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια – σκληρού ανταγωνισμού με σταθερή μείωση τιμών. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που έχουν γνώση του χώρου οι οποίοι τονίζουν πως οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα αποτελούν μονόδρομο.

Είναι χαρακτηριστικό δε, πως παρά την εμφανή ανάκαμψη της αγοράς όλο το 2021 – με σταθερή άνοδο κάθε μήνα – η ασφάλιση οχημάτων παραμένει σε αρνητικό έδαφος. Σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία της ΕΑΕΕ, η “επιστροφή στη κανονικότητα” μεταφράζεται με άνοδο 9,3% στο σύνολο της παραγωγής για τη περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα το 2020.

διαβάστε: Ακόμη ένας μήνας αισιοδοξίας: Τρέχει με υψηλούς ρυθμούς η ασφαλιστική παραγωγή

Ωστόσο, οι συνεχείς πιέσεις στο ασφάλιστρο του αυτοκινήτου, μεταξύ άλλων, διατηρεί το αρνητικό πρόσημο στο κλάδο, καθώς η ασφάλιση χερσαίων οχημάτων χάνει έδαφος κατά 1,9% στο 9μηνο.

Ατυχήματα: Σημαντική αύξηση στα θανατηφόρα ή με παθόντες τροχαία

Παράλληλα, πιέσεις δημιουργούνται στο δείκτη ζημιών από την σημαντική αύξηση τροχαίων ατυχημάτων (σε αρκετές περιπτώσεις με ιδιαίτερη σφοδρότητα). Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Αύγουστο του 2021:

Τα Οδικά Τροχαία Ατυχήματα, που συνέβησαν σε ολόκληρη τη Χώρα και προκάλεσαν τοv θάνατο ή τον τραυματισμό ατόμων, αυξήθηκαν κατά 17,3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020 (1.030 τον Αύγουστο του 2021, έναντι 878 τον Αύγουστο του 2020).

Από τα παθόντα πρόσωπα των οδικών τροχαίων ατυχημάτων, καταγράφηκαν 70 νεκροί, 70 βαριά τραυματίες και 1.177 ελαφρά τραυματίες, έναντι 68 νεκρών, 54 βαριά τραυματιών και 998 ελαφρά τραυματιών τον Αύγουστο του 2020, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,9% σε νεκρούς, κατά 29,6% σε βαριά τραυματίες και κατά 17,9% σε ελαφρά τραυματίες.