«Διορθώνουν» την γκάφα με τις προσλήψεις γιατρών

Με μια διευκρινιστική εγκύκλιο του Ανδρέα Ξανθού επισημοποιείται η έναρξη εκ νέου των προσλήψεων γιατρών του ΕΣΥ, λόγω επιλογής «ακατάλληλων» εισηγητών.

Τόσο το συνοδευτικό Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας όσο και η εγκύκλιος που εστάλη στις ΥΠΕ φαίνεται να επιβεβαιώνει το φαύλο κύκλο στις προσλήψεις μόνιμων Επιμελητών Β΄ που κατήγγειλαν γιατροί.

Η διατύπωση του νόμου και η πρώτη εγκύκλιος που τον ακολούθησε επέτρεψαν σε υπηρεσίες ΥΠΕ, συχνά και την τελευταία στιγμή, να ακυρώνουν τις διαδικασίες, ξεκινώντας από την αρχή, με σημαντική καθυστέρηση στην πλήρωση των θέσεων.

Όπως είχε τονίσει στο Virus ο Π. Παπανικολάου, νευροχειρουργός, ΓΓ ΟΕΝΓΕ, μέλος ΔΣ ΕΙΝΑΠ και εκπρόσωπος του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή, αντί να προβλέψουν πως οι εισηγητές για τις προσλήψεις των Επιμελητών Β΄ θα πρέπει να είναι βαθμού Επιμελητή Α΄ ή Διευθυντή, όπως είχε προτείνει η ΟΕΝΓΕ και η ΕΙΝΑΠ, η διάταξη ανέφερε απλώς «βαθμός Διευθυντή».

Σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, αν και κατ΄ επανάληψη έχει αναγνωρίσει σε επίσημες συναντήσεις πως πρόκειται για «λάθος», δεν το διόρθωσε (εδώ).

Σε επιβεβαίωση αυτού, η νέα εγκύκλιος του Υπουργού Υγείας αναφέρει πως εντοπίστηκαν περιπτώσεις όπου «ως εισηγητές έχουν οριστεί ιατροί με βαθμό Συντονιστή Διευθυντή και όχι ιατροί με βαθμό Διευθυντή όπως προβλέπεται». Έτσι, «επειδή η ανωτέρω μη τήρηση της νόμιμης διαδικασίας συνιστά λόγο αναπομπής του πρακτικού στο Συμβούλιο για νέα κρίση, γεγονός που συνεπάγεται καθυστέρηση της πλήρωσης των συγκεκριμένων θέσεων», καλεί τις υπηρεσίες ΥΠΕ και Νοσοκομείων να προχωρήσουν «άμεσα και κατά προτεραιότητα σε νόμιμη συγκρότηση του Συμβουλίου και επανάληψη της κρίσης για τα πρακτικά τα οποία έχουν ήδη αναπεμφθεί».

Επιπλέον, ζητείται «να γίνει εκ νέου νόμιμη συγκρότηση σε όσες περιπτώσεις δεν έχουν τηρηθεί τα οριζόμενα στις προαναφέρομενες διατάξεις».

«Η νέα εγκύκλιος αποτελεί επιβεβαίωση της ανακοίνωσής μας, καθώς ουσιαστικά ομολογεί ότι ακυρώνει τις εισηγήσεις, με πρόσχημα όσα “ορίζει” ο νόμος και άρα όπου ο εκάστοτε εισηγητής δεν είναι Διευθυντής η διαδικασία πρέπει να εκκινήσει από την αρχή. Φυσικά ούτε λέξη για τη διόρθωση του ίδιου του νόμου, τη λάθος διατύπωση του οποίου έχει κατ’ επανάληψη παραδεχθεί ο Υπουργός Υγείας», σχολιάζει ο Π. Παπανικολάου.

«Άρα μετά την ακύρωση των εισηγήσεων των παλιών προκηρύξεων με το πρόσχημα ότι οι εισηγητές ήταν βαθμού Α΄ και όχι Διευθυντές έχουμε ακύρωση και νέων εισηγήσεων από τις νέες προκηρύξεις με το πρόσχημα ότι ο εισηγητής είναι συντονιστής διευθυντής και όχι απλώς διευθυντής», προσθέτει και καταλήγει:

«Άρα σε δουλειά να βρισκόμαστε, να εξαγγέλλουμε συνεχώς νούμερα προσλήψεων και οι σχετικές διαδικασίες να μην ολοκληρώνονται ποτέ, αλλά να συνεχίζεται το μπάλωμα κενών “όπως όπως” με επικουρικούς προσωρινούς ομήρους χωρίς δικαιώματα».

Ωστόσο, η Αριστοτέλους υποστηρίζει πως η καθυστέρηση δεν είναι αποτέλεσμα «σκόπιμου λάθους». «Μετά από 6 χρόνια “παγώματος” των προσλήψεων στο Σύστημα Υγείας, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου προφανώς ενδιαφέρεται για τη γρήγορη ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής και διορισμού των 760 μόνιμων γιατρών ΕΣΥ και η κριτική για “σκόπιμο λάθος” προσβάλλει τη νοημοσύνη των νοσοκομειακών γιατρών», επισημαίνεται στο δελτίο τύπου.

Μάλιστα, έχουν ήδη υπογραφεί οι πρώτοι διορισμοί γιατρών ΕΣΥ μετά από εισηγήσεις των αρμόδιων Συμβουλίων Επιλογής, ιδιαίτερα επαρχιακών νοσοκομείων και «η πολιτική βούληση είναι να καλυφθούν το συντομότερο δυνατό και με μόνιμο τρόπο τα κενά του ΕΣΥ».

Παράλληλα, έχει δρομολογηθεί μια νέα δέσμη προκηρύξεων για επιπλέον 2.000 θέσεις μόνιμων γιατρών ΕΣΥ στο αμέσως επόμενο διάστημα.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*