back to top
12.6 C
Athens
Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2026

Pfizer: Γιατί μειώνει τις παραδόσεις στην Ευρώπη;

Η εταιρεία Pfizer θα μειώσει προσωρινά τις παραδόσεις του εμβολίου της κατά της Covid-19 στην Ευρώπη, καθώς θα αναβαθμίζει την παραγωγική της ικανότητα, ανακοίνωσαν σήμερα η εταιρεία και το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Νορβηγίας.

«Λάβαμε σήμερα λίγο πριν τις 10.00 το μήνυμα αυτό. Αναμέναμε 43.875 δόσεις εμβολίου από την Pfizer την επόμενη εβδομάδα.  Τώρα φαίνεται ότι θα λάβουμε 36.075 δόσεις”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του νορβηγικού Ινστιτούτου.

- Advertisement -

Η μείωση των παραδόσεων οφείλεται στο γεγονός ότι η Pfizer περιορίζει την παραγωγή ώστε να είναι σε θέση να αναβαθμίσει την παραγωγική της ικανότητα σε 2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου ετησίως, έναντι 1,3 δισεκατομμυρίου σήμερα, αναφέρει το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Νορβηγίας

«Αυτή η προσωρινή μείωση θα αφορά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Δεν έχει αποσαφηνισθεί πόσο χρόνο θα πάρει ώστε η Pfizer να φθάσει στο μάξιμουμ της παραγωγικής της ικανότητας και πάλι», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

- Advertisement -

Η Pfizer ανακοίνωσε ότι κάνει αλλαγές στην διαδικασία και την μονάδα παραγωγής που θα χρειασθούν επιπλέον ρυθμιστικές εγκρίσεις.

«Αν και αυτό θα επηρεάσει προσωρινά τις αποστολές στο τέλος του Ιανουαρίου μέχρι τις αρχές του Φεβρουαρίου, θα προσφέρει σημαντική αύξηση στην διαθεσιμότητα δόσεων στο τέλος του Φεβρουαρίου και τον Μάρτιο», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Pfizer.

Σημειώνεται ότι η Νορβηγία, η οποία δεν είναι μέλος της ΕΕ, εξασφαλίζει πρόσβαση στα εμβόλια που έχει εξασφαλίσει η Ενωση χάρις στην Σουηδία, η οποία θα αγοράσει περισσότερες από τις δόσεις που χρειάζεται για να τις στείλει στην Νορβηγία, η οποία έχει δημιουργήσει στοκ εμβολίων και δεν θα επηρεασθεί από την μείωση.

Παράλληλα, πολλές ευρωπαϊκές χώρες δηλώνουν ότι λαμβάνουν μικρότερο αριθμό δόσεων του εμβολίου κατά της Covid-19 από αυτόν που περιμένουν και παραπονούνται κατά την διάρκεια εσωτερικών συνεδριάσεων για αβεβαιότητα σχετικά με τις μελλοντικές παραδόσεις, δήλωσαν ευρωπαϊκές πηγές στο Reuters, καθώς η προμήθεια εμβολίων εξελίσσεται άνισα μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από τις Pfizer και BioNTech άρχισε να παραδίδεται στις χώρες της Ενωσης στο τέλος του Δεκεμβρίου. Η εταιρεία Moderna ξεκίνησε τις αποστολές του δικού της εμβολίου αυτήν την εβδομάδα, μετά την έγκρισή του από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή στις 6 Ιανουαρίου.

Ωστόσο, περί το ένα τρίτο των 27 κυβερνήσεων των ευρωπαϊκών χωρών αναφέρουν «ανεπαρκή» αριθμό δόσεων κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης των υπουργών Υγείας την Τετάρτη, σύμφωνα με πρόσωπο που συμμετείχε στην συνεδρίαση.

Παραπονέθηκαν επίσης για αβέβαια χρονοδιαγράμματα παραδόσεις, δήλωσε ο αξιωματούχος χωρίς να κατονομάσει καμία χώρα.

Το Βέλγιο δήλωσε ότι περιμένει να λάβει μόνο το ήμισυ των προγραμματισμένων δόσεων του εμβολίου των Pfizer/BioNTech τον Ιανουάριο λόγω προβλήματος στην αλυσίδα διανομής ενώ η Λιθουανία δηλώνει ότι οι δικές της προμήθειες θα υποδιπλασιασθούν μέχρι τα μέσα του Φεβρουαρίου.

«Ο κατασκευαστής μάς είπε ότι οι περικοπές γίνονται σε κλίμακα Ευρωπαϊκής Ενωσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Λιθουανίας.

Μικρότερες από τις αναμενόμενες ποσότητες παραδόθηκαν στην Ιταλία στις αρχές του Ιανουαρίου, αλλά το θέμα έχει πλέον επιλυθεί σε μεγάλο βαθμό, δήλωσε ιταλός αξιωματούχος.

Οι παραδόσεις γίνονται «σύμφωνα με το συμπεφωνημένο πρόγραμμα», δήλωσε εκπρόσωπος της Pfizer προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στην παραγωγή, αλλά τα χρονοδιαγράμματα είναι βελτιστοποιημένα και υπόκεινται σε αλλαγές.
Δεύτερη ευρωπαϊκή πηγή δήλωσε στο Reuters ότι σε άλλη τηλεδιάσκεψη μεταξύ διπλωματών την Τετάρτη, αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι οι παραδόσεις θα είναι περιορισμένες τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο, με την παραγωγή να προβλέπεται ότι θα επιταχυνθεί προς τον Σεπτέμβριο.

Η επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα εμβόλια Σάντρα Γκαλίνα δήλωσε στους ευρωβουλευτές κατά την διάρκεια δημόσιας συνεδρίασης την Τρίτη ότι έχει ακούσει μόνο τρεις περιπτώσεις διαμαρτυριών για την προμήθεια εμβολίων από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν απέφυγε να σχολιάσει τις ανησυχίες για περιορισμένες παραδόσεις και αβέβαια χρονοδιαγράμματα.

Σχετικές δημοσιεύσεις

H Lagarde προτείνει μόνιμη έκδοση ευρωομολόγων και υποχρεωτικούς λογαριασμούς συνταξιοδοτικής αποταμίευσης

Τι ζήτησε η ΕΚΤ από τους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, επ' ευκαιρία της άτυπης συνόδου κορυφής στο κάστρο Άλντεν Μπίζεν

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου: 5 συμβουλές για ασφαλή και αποτελεσματική μάθηση

Συμβουλές και εργαλεία από την Google ώστε οι οικογένειες να εξερευνήσουν το εξελισσόμενο τοπίο του διαδικτύου προστατεύοντας τα μέλη τους

Εβδομαδιαία εικόνα αναπνευστικών λοιμώξεων στην Ελλάδα: Μείωση COVID‑19 και γρίπης, σταθερά χαμηλά τα επίπεδα RSV

Ήρεμη κάμψη στους δείκτες των αναπνευστικών λοιμώξεων, χωρίς όμως να λείπουν οι υπενθυμίσεις ότι η εποχική πίεση παραμένει

«Παγώνει» η Mercosur

Στο Δικαστήριο της ΕΕ στέλνει την εμπορική συμφωνία το Ευρωκοινοβούλιο λίγες ημέρες μετά την επίτευξή της

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

ΠΟΥ Ευρώπης: Νέα πλατφόρμα Quality‑for‑All μετασχηματίζει την υγεία στην Ελλάδα

Ένα ολοκληρωμένο ψηφιακό περιβάλλον που συγκεντρώνει και ενοποιεί δεδομένα από όλες τις βαθμίδες του συστήματος υγείας

Πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη για την Ενιαία Υγεία στην Ελλάδα: Έκθεση-ορόσημο για τις υγειονομικές απειλές

Σε μια περίοδο όπου οι υγειονομικές, περιβαλλοντικές και κλιματικές προκλήσεις απαιτούν συντονισμένες πολιτικές και συνεργασία μεταξύ πολλών φορέων

SOS για τη δημόσια υγεία στο Λασίθι: Στοιχεία-σοκ για την κατάρρευση των νοσοκομείων

Με τεκμηριωμένα στοιχεία, ο Ιατρικός Σύλλογος Λασιθίου παρουσίασε την εικόνα αποσύνθεσης του δημόσιου συστήματος υγείας στην ανατολική Κρήτη

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Οι προτάσεις της ΠΟΑΔ για την οδική ασφάλεια – Στο επίκεντρο η πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων

Ολοκληρωμένο πλαίσιο προτάσεων κατέθεσε η Ομοσπονδία στη Μόνιμη Επιτροπή της Βουλής για την Οδική Ασφάλεια

Στον ΠΕΣΥΔΑΠ η πρώτη σύσκεψη πυροπροστασίας για την Αττική, με συμμετοχή του υφυπουργού Κ. Κατσαφάδου

Στελέχη της αυτοδιοίκησης και εθελοντές έθεσαν στον κ. Κατσαφάδο την άνιση αντιμετώπιση που υφίσταται το όρος Αιγάλεω

ΠΟΥ Ευρώπης: Νέα πλατφόρμα Quality‑for‑All μετασχηματίζει την υγεία στην Ελλάδα

Ένα ολοκληρωμένο ψηφιακό περιβάλλον που συγκεντρώνει και ενοποιεί δεδομένα από όλες τις βαθμίδες του συστήματος υγείας

Στις 19 Μαρτίου το 2nd Greek Water Summit!

Το συνέδριο της ethosEvents φέρνει σε ουσιαστικό διάλογο ειδικούς, κυβερνητικούς φορείς και επιχειρηματικούς παράγοντες

Τα κρίσιμα θέματα της εταιρικής διακυβέρνησης στην ατζέντα του 4oυ Greek Corporate Governance Summit

Το συνέδριο #gcgs26 θα πραγματοποιηθεί στις 26/2 στο Divani Caravel, με δυνατότητα online παρακολούθησης μέσα από την πλατφόρμα LiveOn Events+