back to top
10.8 C
Athens
Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2026

Παρέμβαση Προέδρου Ε.Ε.Α. στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Επιχειρήσεων για την χρηματοδότηση των ΜμΕ στην Ελλάδα

Το σοβαρό έλλειμμα χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα έθεσε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου στη διάρκεια τοποθέτησής του στην Ευρωβουλή στο πλαίσιο των εργασιών του 6ου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Επιχειρήσεων που διοργανώνεται από την Ένωση Ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων (14/11/2023).

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Επιχειρήσεων-ΕΚΕ είναι η μεγαλύτερη εκδήλωση σε επίπεδο Ε.Ε., η οποία διοργανώνεται μία φορά κάθε δύο χρόνια από τα Ευρωεπιμελητήρια, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διεξάγεται στον συμβολικό χώρο του Ημικυκλίου του Ευρωκοινοβουλίου και στόχο έχει την απευθείας ενημέρωση των συμμετεχόντων για τον τρόπο λειτουργίας της Ε.Ε., στο πλαίσιο της οποίας λαμβάνονται αποφάσεις που έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα για την επιχειρηματικότητα σε κάθε χώρα.

- Advertisement -

Ακολουθεί η τοποθέτηση του Προέδρου του Ε.Ε.Α.:

- Advertisement -

Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ελλάδα, βρίσκονται σαφώς σε δυσμενέστερη θέση.  Ειδικότερα η χώρα μας, είναι υποχρεωμένη μέσα στο 2024 να πετύχει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 2,1% – και μάλιστα παρά την τεράστια επιβάρυνση, που προκάλεσαν οι φυσικές καταστροφές του περασμένου καλοκαιριού.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται σε ιδιαίτερα δεινή θέση.

Εδώ και πολλούς μήνες αντιμετωπίζουν τη μείωση του κύκλου εργασιών τους, καθώς η ακρίβεια περιορίζει τις δαπάνες των νοικοκυριών στα βασικά αγαθά.

Παράλληλα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καλούνται να τρέξουν όλο και πιο γρήγορα, για να προλάβουν τις εξελίξεις της πράσινης και ψηφιακής μετάβαση και να παραμείνουν ανταγωνιστικές.

Σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια, χρειάζεται να υπερβούν τεράστια εμπόδια, με κυριότερο την πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

Ειδικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τραπεζικό δανεισμό και την ύπαρξη χρηματοδοτικών εργαλείων.

Στην Ελλάδα, οι 7 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, στην συντριπτική τους πλειονότητα, εκφράζουν υψηλό φόβο απόρριψης της αίτησής τους για χορήγηση τραπεζικού δανείου – πολύ περισσότερο, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Ακόμα και στις περιπτώσεις των λίγων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση, τα επιτόκια δανεισμού είναι ιδιαίτερα υψηλά στην Ελλάδα, τόσο σε σχέση με τα επιτόκια δανεισμού των μεγάλων επιχειρήσεων, όσο και σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ε.Ε. και της ευρωζώνης.

Ουσιαστικά η πολιτική των τραπεζών εστιάζει στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων, που πληρούν αυστηρά τραπεζικά κριτήρια, ή μπορούν να παρέχουν υψηλές εξασφαλίσεις.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η NAK Insurance Brokers στηρίζει το Kaloskopi Restart Project

Ν. Κατσιμπέρης: «Η ενίσχυση της τοπικής παραγωγής, η αναβίωση ιστορικών κοινοτήτων και ο σεβασμός στο περιβάλλον ταυτίζονται με τη φιλοσοφία μας»

Η Κάρμεν βρήκε οικογένεια στον ΠΑΝΟΡΜΟ!

Το 2025 ο ΠΑΝΟΡΜΟΣ υλοποίησε σειρά ουσιαστικών δράσεων ΕΚΕ, μεταξύ αυτών και η στήριξη του Ελληνικού Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών

Η Howden Hellas επενδύει στην τέχνη και ανοίγει το πολιτιστικό ημερολόγιο του 2026

Υποστηρίζοντας την ομάδα σύγχρονου χορού dOTcompany, καθώς η εταιρεία αντιμετωπίζει τον πολιτισμό ως γλώσσα κοινής μνήμης, αναζήτησης και εξέλιξης

Η Carglass® στήριξε με το Χριστουγεννιάτικο Bazaar της την Αμυμώνη

Μέσω της στρατηγικής «Giving Back», η εταιρεία παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην ενίσχυση πρωτοβουλιών με θετικό κοινωνικό αποτύπωμα

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων μείωσης ΕΝΦΙΑ 2026 για ασφαλισμένες κατοικίες

Το ποσοστό έκπτωσης διαφοροποιείται ανάλογα με τη φορολογητέα αξία του ακινήτου και τη διάρκεια της ασφάλισης

Τέλος το ΣΔΟΕ, έρχεται η ΔΕΟΣ

Σε ριζική αναδιάρθρωση της δομής καταπολέμησης του οικονομικού εγκλήματος προχωρά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων

Aντίστροφη μέτρηση για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Καμπανάκι Σαρρηγεωργίου για συντάξεις, υγεία και φυσικές καταστροφές στην πίτα της ΕΑΕΕ

Κάλεσμα προς την Πολιτεία για παροχή ουσιαστικών κινήτρων, που θα ενισχύσουν την ασφαλιστική συνείδηση και θα μειώσουν τον αριθμό των ανασφάλιστων

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Εθνική Ασφαλιστική: Σχεδιάζει νέα κίνηση στον χώρο της υγείας

Κίνηση ματ απέναντι στις καταχρηστικές χρεώσεις των ιδιωτικών κλινικών, οι οποίες κυρίως ευθύνονται για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα

ERGO Ασφαλιστική: Top Employer σε Ελλάδα και Ευρώπη το 2026

Προσφέροντας ένα περιβάλλον «που προσαρμόζεται στις ανάγκες του σύγχρονου κόσμου της εργασίας και εξελίσσεται διαρκώς μαζί με τους ανθρώπους του»

Ιστορική στιγμή για τις μεταμοσχεύσεις: Η πρώτη μηχανή συντήρησης μοσχευμάτων στο Λαϊκό Νοσοκομείο

Η νέα τεχνολογία δημιουργεί αισιοδοξία για την αύξηση των επιτυχημένων μεταμοσχεύσεων τα επόμενα χρόνια στη χώρα μας

Επιπλέον 35 εκατ. ευρώ στα όρια δαπάνης για υπηρεσίες υγείας, ιατροτεχνολογικά και συμπληρώματα

Με τη δεύτερη τροποποίηση της ΚΥΑ για τον καθορισμό των ορίων δαπανών του έτους 2025

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων μείωσης ΕΝΦΙΑ 2026 για ασφαλισμένες κατοικίες

Το ποσοστό έκπτωσης διαφοροποιείται ανάλογα με τη φορολογητέα αξία του ακινήτου και τη διάρκεια της ασφάλισης