Από την Παρασκευή Μπούρα, Ψυχολόγο-Ομαδική Αναλύτρια
Ο θεός Ήλιος, με το χρυσό του άρμα, που όλοι περίμεναν να εμφανιστεί, να διώξει το σκότος και το κακό, να ανθίσει τη γη και να καρπίσει. Και η θάλασσα του θεού Ποσειδώνα να δίνει μπουνάτσες στα ταξίδια των ανθρώπων. Από αρχαιοτάτων χρόνων, η ηλιοφάνεια και η ήρεμη θάλασσα συνιστούσαν παράγοντες ευημερίας για έναν τόπο…
Οι ευεργετικές ιδιότητες της θάλασσας οφείλονται στα συστατικά βρώμιο, μαγνήσιο και λίθιο. Το “Vitamin sea” είναι ένας ενδιαφέρων όρος που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν συχνά για να περιγράψουν τις θετικές επιπτώσεις που έχει ο χρόνος που περνά κάποιος κοντά στη θάλασσα στη συνολική υγεία. Η θάλασσα έχει συνδεθεί, εδώ και πολύ καιρό, με συναισθήματα ηρεμίας, χαλάρωσης και αναζωογόνησης.
Ο ήχος των κυμάτων στην ακτή και η θαλάσσια αύρα έχουν ηρεμιστική επίδραση στο μυαλό, μειώνοντας το άγχος και προάγοντας τη χαλάρωση. Η παραμονή κοντά στη θάλασσα επιτρέπει στους ανθρώπους να συνδεθούν με τη φύση και να εκτιμήσουν την ομορφιά της. Αυτή η σύνδεση έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη διάθεση και μειώνει τα συναισθήματα άγχους και κατάθλιψης. Έτσι, η παραλία προσφέρει ένα ιδανικό περιβάλλον για την εξάσκηση της ενσυνειδητότητας και του διαλογισμού. Ο ρυθμικός ήχος των κυμάτων μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αποκτήσουν μια αίσθηση εσωτερικής γαλήνης.
Η παρουσία του ήλιου είναι επίσης καταλυτική για τη διάθεση των ανθρώπων. Η θερμοκρασία του φωτός του ήλιου μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή των ορμονών που σχετίζονται με τη διάθεση και την αντιμετώπιση του στρες, όπως της σεροτονίνης και της μελατονίνης. Οι ηλιόλουστες ημέρες μπορούν να ενισχύσουν τη χαρούμενη διάθεση και να μειώσουν την κατάθλιψη, αυξάνοντας την ευεξία. Η έκθεση στο φυσικό φως του ήλιου βοηθά επίσης στη ρύθμιση του ύπνου και βελτιώνει την ποιότητά του, προάγοντας την ψυχολογική ευεξία. Επίσης, ο ήλιος είναι η κύρια πηγή βιταμίνης D για τον ανθρώπινο οργανισμό. Η έκθεση στον ήλιο ενθαρρύνει την παραγωγή βιταμίνης D στο δέρμα, η οποία έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της ψυχολογικής υγείας και τη μείωση του κινδύνου κατάθλιψης.
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο περιοδικό Pharma PLUS Link ΕΔΩ