της Ελενας Ερμείδου
Σε υψηλό βαθμό κινδύνου εκτέλεσης υπόκεινται οι μεταρρυθμίσεις εκσυγχρονισμού των Lloyd’s σύμφωνα με μελέτη της Moody’s, αν και θεωρητικά θετικές. Ο λόγος κυρίως λόγω των αλλαγών εκ βάθους που απαιτούνται, των υπέρογκων επενδυτικών κονδυλίων και της αλλαγής κουλτούρας.
Τα σχέδια σκοπό έχουν να περιορίσουν τα επιχειρηματικά κόστη και να δημιουργήσουν ψηφιακές πλατφόρμες ανάληψης ρίσκου και υπηρεσίες αποζημίωσης με στόχο να ενισχυθεί η κερδοφορία του οργανισμού, σύμφωνα με την Moody’s. Ωστόσο, ορισμένοι στόχοι είναι μη ρεαλιστικοί λαμβάνοντας υπ’ όψιν την πορεία των Lloyds στην αγορά.
Για παράδειγμα, ένας στόχος των μεταρρυθμίσεων είναι η μείωση του κόστους για λιγότερο σύνθετους κινδύνους στο 10-20% των ασφαλίστρων κάτω από το το 30-40% των επιπέδων που είναι σήμερα.
Και ενώ, αυτοί οι στόχοι έχουν σκοπό να βελτιώσουν το δείκτη δαπανών, απαιτούν σημαντικές και μακροχρόνιες επενδύσεις στα συστήματα ΙΤ, και εξειδικευμένο προσωπικό, προσθέτει ο οίκος αξιολόγησης, παρατηρώντας ότι τέτοιες πρωτοβουλίες κοστίζουν χωρίς τα ποσοστά μείωσης του δείκτη δαπανών να είναι μεγάλα, αντιθέτως μικρά.
Η στρατηγική που προωθούν τα Lloyds υπογραμμίζει θα χρειαστεί τομές στην κουλτούρα του οργανισμού και πολλές αλλαγές δραστηριοτήτων.
Και το σημαντικότερο η αγορά δεν έχει στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τέτοια προγράμματα εκσυγχρονισμού αποδίδουν τα οφέλη που σχεδιάζονται.