back to top
9.1 C
Athens
Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025

«Δώρο – άδωρον» οι ανατιμολογήσεις στην προσπάθεια εξοικονόμησης

Η πολιτική των ανακοστολογήσεων των φαρμακευτικών σκευασμάτων, ως μέθοδος εξοικονομήσεων, φαίνεται πως έχει εξαντλήσει πλέον την όποια δυνατότητα της να επιφέρει αποτελέσματα.

Απόδειξη της επιτακτικής ανάγκης για αναπλαισίωση της φαρμακευτικής πολιτικής είναι η σαφής πλέον αποτυχία της τακτικής των μειώσεων τιμών μέσω των ανατιμολογήσεων. Η ανάγκη για μια άλλη «συνταγή» που θα χρησιμοποιεί διαφορετικά «εργαλεία», που θα στοχεύουν στον εξορθολογισμό της δαπάνης είναι επιτακτική, όπως καταδεικνύει και η ανάλυση της αγοράς.

- Advertisement -

Αν για το 2017, τα στοιχεία που είχε επεξεργαστεί η IQVIA είχαν δείξει μια οριακή πραγματική εξοικονόμηση 15 εκατ. ευρώ, για το 2018, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αριθμοί σχηματίζουν μια εικόνα μακριά από οποιαδήποτε όφελος.

Συγκεκριμένα, η ανατιμολόγηση του 2018 οδήγησε σε εξοικονόμηση 127 εκατ. ευρώ, στην αγορά των αποζημιούμενων φαρμάκων. Στην πράξη, βέβαια, η αύξηση κατά 76 εκατ. ευρώ σε όγκο και κατά 102 εκατ. ευρώ σε μίγμα όγκου «προσπέρασαν» κατά 51 εκατ. ευρώ το όποιο αποτέλεσμα εξοικονόμησης του Δελτίου Τιμών.

- Advertisement -

Μάλιστα, η αγορά κατέγραψε αύξηση κατά 2,8% σε αξία το 2018, αγγίζοντας τα 3,78 δισ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται τα φάρμακα της λίστας του Ν. 3816, ενώ αυξημένη ήταν και σε όγκο, με το ποσοστό να ανέρχεται στο +3%. Επιπλέον, στις τέσσερις κορυφαίες κατηγορίες φαρμάκων (καρδιαγγειακά, πεπτικής οδού και μεταβολισμού, ΚΝΣ, αίμα και αιμοποιητικά όργανα) αντιστοιχεί περίπου το 66% της αγοράς σε αξία.

Φαίνεται πως οι μειώσεις τιμών στα on patent αντισταθμίστηκαν από την άνοδο σε όγκο και μίγμα όγκου, ενώ για τα off patent το πλήγμα είναι διπλό, τόσο όγκο όσο και σε αξία. Μείωση καταγράφουν τα γενόσημα, λόγω της πτώσης των τιμών, που ελάχιστα περιορίστηκε από την αύξηση σε όγκο.

Στα πρωτότυπα φάρμακα (εντός και εκτός προστασίας) αναλογεί το 60% της αγοράς σε αξία, ενώ τα γενόσημα έχουν περίπου το 32% της αγοράς σε όγκο και αντιπροσωπεύουν το 20% σε αξία πωλήσεων.

Πηγή: virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Δικαστικά κινείται ο ΕΟΠΥΥ για απάτες μέσω εικονικών συνταγογραφήσεων

Η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας προχώρησε στην εξάρθρωση δύο διαφορετικών εγκληματικών οργανώσεων, τα μέλη των οποίων φέρονται να διέπραξαν κακουργηματικές απάτες

Γενόσημα φάρμακα, τι πρέπει να γνωρίζουμε

Τους τελευταίους μήνες, συζητάμε αρκετά γι’ αυτά, ωστόσο είμαστε σίγουροι ότι έχουμε τις κατάλληλες γνώσεις για να τα κρίνουμε;

Έλεγχος σε 9 πολυεθνικές φαρμάκου για τα αποθέματα 

Ελέγχονται εννέα πολυεθνικές, για το εάν έχουν τα αποθέματα που πρέπει, προκειμένου να τροφοδοτήσουν την ελληνική αγορά, ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης

Νέες προτάσεις των φαρμακοβιομηχανιών για τις ελλείψεις

Διαφάνεια σε όλη την αλυσίδα της τροφοδοσίας ζητά  ο ΣΦΕΕ με επιστολή του  στον υπουργό Yγείας για τις ελλείψεις φαρμάκων. Πέρα των συστηματικών

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Έγκριση θεραπευτικής αγωγής για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα

To «πράσινο φως» έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) σε νέα θεραπευτική επιλογή για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.

Έναρξη νέου κύκλου Σεμιναρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για το 2025 από την NP Ασφαλιστική

Νέο κύκλο σεμιναρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Επανεκπαίδευση) Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, ξεκινάει εντός του Μαρτίου

Οι θέσεις Insurance Europe σχετικά με την προώθηση πρότασης Omnibus

Μεταξύ των προωθούμενων νομοθετικών πρωτοβουλιών της συγκαταλέγεται η υιοθέτηση πρότασης Omnibus

Η NN Group ολοκλήρωσε την πώληση των δραστηριοτήτων της στην Τουρκία


Ο όμιλος NN ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της πώλησης των τουρκικών δραστηριοτήτων του στη Zurich Turkiye.

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

«Όαση» για τις συναλλαγές η ασφάλιση πιστώσεων

Η εγχώρια αγορά, χρόνια τώρα, ήδη από το 2008, που ξέσπασε η διεθνής οικονομική κρίση και η Ελλάδα, 24 μήνες μετά, βίωσε τη δική της πολυετή

Το δημογραφικό στο μικροσκόπιο της Eurostat: O ευρωπαϊκός πληθυσμός γερνάει…

Η μέση ηλικία του πληθυσμού της ΕΕ έφθασε την 1η Ιανουαρίου 2024 τα 44,7 χρόνια, ανακοινώθηκε από τη Eurostat. Αυτό σημαίνει πως

Πώς θα κρατήσετε τους πελάτες σας στις Κυκλάδες και την Κρήτη

Από εκεί που ψάχναμε για πελάτες για να ασφαλίσουν την περιουσία τους, ψάχνουμε να δούμε πότε τα επιστημονικά συμπεράσματα ....

Έγκριση θεραπευτικής αγωγής για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα

To «πράσινο φως» έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) σε νέα θεραπευτική επιλογή για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.

Έναρξη νέου κύκλου Σεμιναρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για το 2025 από την NP Ασφαλιστική

Νέο κύκλο σεμιναρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Επανεκπαίδευση) Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, ξεκινάει εντός του Μαρτίου