back to top
18.6 C
Athens
Τρίτη 21 Απριλίου 2026

Γ. Στουρνάρας: «Δυσκολότερη η διαχείριση της παρούσας κρίσης από εκείνης του 2021-22»

Δυσκολότερη μπορεί να αποδειχθεί η παρούσα κρίση που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή από εκείνη της περιόδου 2021-22, όπου είχαμε και πάλι έξαρση του πληθωρισμού, σύμφωνα με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο Economist Romania Government Roundtable, «η διαχείριση του τρέχοντος επεισοδίου (έξαρσης του πληθωρισμού) μπορεί να αποδειχθεί από ορισμένες απόψεις δυσκολότερη, σε σύγκριση με εκείνη του επεισοδίου του 2021-22»

- Advertisement -

Η εκτίμηση αυτή, όπως εξήγησε ο ίδιος, εδράζεται, πρώτον, στο ότι κατά το επεισόδιο πληθωρισμού την περίοδο 2021-2022 οι οικονομικές μονάδες δεν είχαν πρόσφατη μνήμη υψηλού πληθωρισμού. Οι προσδοκίες τους βασίζονταν σε δεκαετίες πολύ χαμηλού –ακόμη και αρνητικού– πληθωρισμού. Έτσι, δεν είχαν κανέναν λόγο να αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα αυξανόταν σε επίπεδο άνω του 10% – όπως τελικά συνέβη. Αυτή τη φορά όμως, η μνήμη του διψήφιου πληθωρισμού είναι νωπή και έτσι οι παραγωγοί και οι μισθωτοί είναι απίθανο να αντιδράσουν τόσο αργά όπως τότε. Έχουν πλέον εξοικειωθεί πολύ περισσότερο με τον υψηλότερο πληθωρισμό.

Δεύτερον, κατά την περίοδο 2021-2022 η νομισματική πολιτική θεωρήθηκε το βασικό σημείο πρόσδεσης των μεσοπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό, κάτι στο οποίο συνέβαλε η υψηλή αξιοπιστία των κεντρικών τραπεζών.

- Advertisement -

Τώρα όμως, συνέχισε, που ο πόλεμος στο Ιράν ήρθε σχεδόν αμέσως μετά τη μεταπανδημική πληθωριστική διαταραχή, την εισβολή στην Ουκρανία και τους κραδασμούς που προκάλεσαν οι επιθέσεις του Ιουνίου 2025 κατά του Ιράν, οι οικονομικές μονάδες μπορεί να μην είναι τόσο πρόθυμες να θεωρήσουν τις κεντρικές τράπεζες ως τον κυρίαρχο του παιχνιδιού. Οι πολίτες μπορεί να αρχίσουν να πιστεύουν ολοένα και περισσότερο ότι ο πληθωρισμός καθορίζεται, τουλάχιστον εν μέρει, από επαναλαμβανόμενες παγκόσμιες διαταραχές, από την πλευρά της προσφοράς, στην παγκόσμια οικονομία και ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν είναι σε θέση να προφυλάξουν την οικονομία πλήρως.

Όπως υπογράμμισε ο Διοικητής της ΤτΕ, «εάν εμφανιστούν ενδείξεις εδραίωσης των δευτερογενών επιδράσεων ή μεταβολής των πληθωριστικών προσδοκιών, η ΕΚΤ θα πρέπει να αντιδράσει γρήγορα για να διασφαλίσει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις δεν θα παγιωθούν στις προσδοκίες».

Παρά τις δυσκολίες αυτές, ο κ. Στουρνάρας εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει προκύψει, καθώς, όπως είπε, σε σύγκριση με το επεισόδιο του 2021-2022, ξεκινάμε από ισχυρότερη αρχική θέση.

Διαβάστε περισσότερα στο banks.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Allianz Trade: Πέφτει ο πήχυς της ανάπτυξης, τριπλά ελλείμματα, τουρισμός. Ποιοι τομείς ωφελούνται

Ως προσωρινό αντιμετωπίζεται το σοκ στο βασικό σενάριο των ΕΚΤ και Fed – Τι αναμένεται να προκαλέσουν οι έντονες και διαρκείς πιέσεις στην αγορά ενέργειας

4 σημαντικά μηνύματα για τους αντασφαλιστές

Εκτιμήσεις αλλά και προειδοποιήσεις από AM Best, Howden Re, Gallagher Re και Aon, στη σκιά του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Άμεσα μέτρα από την Κυβέρνηση, κινδυνεύουν με διάλυση κοινωνία και επιχειρηματικότητα»

Την επιτακτική ανάγκη για μέτρα συγκράτησης των τιμών, στο πρότυπο άλλων χωρών της Ευρώπης, τονίζει ο Πρόεδρος του ΕΕΑ

Ενεργειακή ακρίβεια και γεωπολιτικοί κίνδυνοι στο επίκεντρο ΔΣ του ΕΕΑ

Ζητήθηκαν από την Πολιτεία πρόσθετες παρεμβάσεις αλλά και μόνιμα διαρθρωτικά μέτρα

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η Visa ανοίγει τον δρόμο για αγορές με τεχνητή νοημοσύνη

Το Intelligent Commerce Connect λειτουργεί ως γέφυρα προς το agentic commerce για δημιουργούς ψηφιακών agents, εμπόρους και παρόχους υπηρεσιών

Σήμα Διαφορετικότητας: Έως 20/4 δηλώσεις συμμετοχής στην ημερίδα του ΕΕΑ και του Υπ. Κοινωνικής Συνοχής

Η Ημερίδα με θέμα «Σήμα Διαφορετικότητας: Γίνε Εργοδότης ίΣων Ευκαιρίων» θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 21 Απριλίου

Η LiveOn λανσάρει την EventAtlas: τη νέα πλατφόρμα για ολοκληρωμένη διαχείριση εγγραφών & συμμετοχών για events

Η LiveOn ανακοινώνει το λανσάρισμα της EventAtlas, μια νέα, all-in-one λύση για τη διαχείριση συμμετοχών σε events

Η Τειρεσίας λανσάρει την πλατφόρμα TSEK για ολοκληρωμένα business reports και ενίσχυση της επιχειρηματικής πληροφόρησης

To νέο εργαλείο προάγει τις τεκμηριωμένες και ασφαλείς αποφάσεις σε επίπεδο συνεργασιών, πιστώσεων και εμπορικών συναλλαγών

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η Visa ανοίγει τον δρόμο για αγορές με τεχνητή νοημοσύνη

Το Intelligent Commerce Connect λειτουργεί ως γέφυρα προς το agentic commerce για δημιουργούς ψηφιακών agents, εμπόρους και παρόχους υπηρεσιών

Ατλαντική Ένωση: Αποτελέσματα 2025, στόχοι για το 2026

Το εταιρικό πλάνο περιλαμβάνει επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό, νέα προϊόντα και δυναμικούς κλάδους

MEGA BROKERS: Τριπλή διάκριση από τη MINETTA για τις επιδόσεις του 2025

Μεταξύ αυτών το 1ο Βραβείο Συνολικού Χαρτοφυλακίου

Generali: Η κυβερνοασφάλεια ξεκινά από την ανθρώπινη συμπεριφορά

Οι συμβουλές της εταιρείας για ένα «upgrade» που δεν αφορά μόνο τα εργαλεία, αλλά κυρίως τον τρόπο με τον οποίο τα χρησιμοποιούμε

Σύσταση Εθνικού Μητρώου Ασθενών ΝΟΣΠΙ – Παρακολούθηση της Νοσοκομειακής Φροντίδας στο Σπίτι

Το Μητρώο επιδιώκει να εξασφαλίσει ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες ΝΟΣΠΙ, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής ή την προσωπική κατάσταση του ασθενούς