meeting, ασφαλιστική, στατιστική

Η Ιnsurance Εurope “χαρτογραφεί” τις βέλτιστες πρακτικές στον ασφαλιστικό κλάδο

Λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 ένα από τα θέματα που βρίσκονται στο προσκήνιο των συζητήσεων του ευρωπαϊκού κοινωνικού διαλόγου στον κλάδο της ασφάλισης, είναι το θέμα της ανισότητας στην εργασία και ειδικότερα η ποικιλομορφία, η ένταξη και η μη διάκριση των εργαζομένων στον ασφαλιστικό κλάδο. Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή Κοινωνικού Διαλόγου του κλάδου Ασφαλίσεων (ISSDC) που έχει συστήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προώθηση του διαλόγου μεταξύ των ευρωπαϊκών κοινωνικών εταίρων, μεταξύ των οποίων είναι και η Insurance Europe, διαπραγματεύεται επί του παρόντος Κοινή Δήλωση με θέμα την ποικιλομορφία, την ένταξη και τη μη διάκριση μεταξύ των εργαζομένων στον ασφαλιστικό κλάδο.

Σύμφωνα με το σχέδιο Κοινής Δήλωσης, οι Ευρωπαίοι Κοινωνικοί Εταίροι δεσμεύονται να ενθαρρύνουν την ποικιλομορφία, την ένταξη και τη μη διάκριση στον εργασιακό χώρο και να προωθήσουν τις αξίες αυτές σε όλο τον ασφαλιστικό κλάδο μέσω των υπαρχόντων δομών κοινωνικού διαλόγου.

Αναμφίβολα, οι χώροι εργασίας οι οποίοι διαπνέονται και λειτουργούν με βάση τον σεβασμό, την ανεκτικότητα και την ένταξη των εργαζομένων χωρίς αποκλεισμούς, αποτελούν το κλειδί για την ικανοποίηση των εργαζομένων, τη δέσμευση, την ανάπτυξη, την επιτυχία, την καινοτομία και τη βιωσιμότητα εντέλει όλου του ασφαλιστικού κλάδου. Σύμφωνα με το σχέδιο Δήλωσης, οι έννοιες της ποικιλομορφίας, της ένταξης και της μη διάκρισης ορίζονται ως εξής: Η ποικιλομορφία (diversity) στον εργασιακό χώρο αντανακλάται από τις διαφορές μεταξύ των εργαζομένων ως προς την ηλικία, το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την εκπαίδευση, τη θρησκεία, τη φυλή, την εθνικότητα, το κοινωνικοοικονομικό ή πολιτισμικό υπόβαθρο, την αναπηρία, την οικογενειακή κατάσταση κ.ά.

Η ένταξη στο χώρο εργασίας (inclusion) σημαίνει αναγνώριση, εκτίμηση και λήψη διαφορετικών υποβάθρων, γνώσεων, δεξιοτήτων, αναγκών και εμπειριών και ενθάρρυνση και χρήση αυτών των διαφορών για τη δημιουργία μιας συνεκτικής κοινότητας και αποτελεσματικού εργατικού δυναμικού. Όταν γίνεται αναφορά στη μη διάκριση στο χώρο της εργασίας (non discrimination) δεν θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κριτήρια διάκρισης στις θέσεις εργασίας. Οι θέσεις εργασίας και οι περιγραφές προφίλ θα πρέπει να επιτρέπουν αιτήσεις ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την εθνικότητα, τη θρησκεία ή τις πεποιθήσεις, την αναπηρία ή την οικογενειακή κατάσταση.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η Ιnsurance Europe καλεί τις ασφαλιστικές ενώσεις μέλη της να χαρτογραφήσουν τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από τις ίδιες ή από τις εταιρίες μέλη τους σχετικά με την ένταξη, την ποικιλομορφία και τη μη διάκριση του προσωπικού τους. Οι πρωτοβουλίες όπως θα δείτε στο συνημμένο σύντομο ερωτηματολόγιο μπορεί να αφορούν για παράδειγμα την εκπαίδευση του προσωπικού, ευέλικτες μορφές εργασίας, εκστρατείες περί ισότητας, στρατηγική ή ένα σύνολο αρχών της εταιρίας που περιλαμβάνει τις παραπάνω αξίες. Η πρωτοβουλία χαρτογράφησης των πρωτοβουλιών περί ισότητας στον χώρο της εργασίας, θα συμβάλει στην προβολή των προσπαθειών του ασφαλιστικού κλάδου για την επίτευξη της ισότητας μεταξύ των εργαζομένων, θα έχει θετικό αντίκτυπο στη φήμη του κλάδου καθώς και στη διάδοση ορθών πρακτικών σε άλλες αγορές.

Συνημμένα θα βρείτε το σχετικό σύντομο ερωτηματολόγιο της Insurance Europe το οποίο θα πρέπει να έχει συμπληρωθεί από τα μέλη της ΕΑΕΕ έως τις 12 Ιουλίου 2021.

Questionnaire-Mapping good practices on diversity and inclusion in the insurance sector (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*