Σ. Μπερσίμης: Η ιδιωτική ασφάλιση Υγείας ως μοχλός καινοτομίας!

άρθρο του Σωτήριου Μπερσίμη*

από το περίοδικό ViSION

Στη χώρα μας παράλληλα με την δημόσια ασφάλιση υγείας, συνυπάρχει το ιδιωτικό σύστημα ασφάλισης που λειτουργεί κυρίως συμπληρωματικά και ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας των δικαιούχων διαμέσου της οικονομικής υποστήριξης των κινδύνων υγείας που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν. Μεταξύ άλλων τους διασφαλίζει ευρεία πρόσβαση σε ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας, στην ιατροτεχνολογική καινοτομία, μειώνει τους χρόνους αναμονής για ιατρικές και διαγνωστικές πράξεις, προσφέρει απλοποιημένες διαδικασίες εγκρίσεων και καλύτερες κτιριακές υποδομές.

Στις μέρες μας, η αύξηση του αριθμού των χρονίως νοσούντων, ως αποτέλεσμα του τρόπου ζωής και των δημογραφικών αλλαγών, αλλά και η ανάγκη για γρήγορη πρόσβαση σε σύγχρονες θεραπείες, σε συνδυασμό με την αλματώδη ανάπτυξη της ιατροτεχνολογίας, δημιουργούν τις προϋποθέσεις ανάπτυξης εξειδικευμένων υγειονομικών υπηρεσιών. Για την εξυπηρέτηση των νέων αναγκών υγείας απαιτείται επανασχεδιασμός προγραμμάτων και παρεμβάσεων με αποτέλεσμα ο ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας να αποκτά νέα δυναμική.

Η αναμενόμενη υλοποίηση συνεργιών δημόσιου – ιδιωτικού τομέα με γνώμονα την αποδοτικότητα, τον εκσυγχρονισμό και την ποιοτική διαχείριση στη βάση ενός οργανωμένου επιχειρησιακού σχεδίου, που θα διαθέτει τις αναγκαίες κοινωνικοπολιτικές συναινέσεις, μπορεί να καλύψει σημαντικό μέρος των διαρκώς αυξανομένων υγειονομικών αναγκών της κοινωνίας.

Βάσει των παραπάνω, είναι προφανές, ότι η ιδιωτική ασφάλιση υγείας αποτελεί σημαντικό πυλώνα προστασίας της καλής υγείας των ασφαλισμένων, έχοντας παράλληλα τις δυνατότητες να λειτουργήσει ως ισχυρός μοχλός καινοτομίας.

Εστιάζοντας στις δυνατότητες της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας για καινοτομία, εξαιρετικές προοπτικές παρουσιάζονται στην ανάπτυξη προγραμμάτων πρόληψης μελλοντικών κινδύνων υγείας για τους ασφαλισμένους με χρήση μεθόδων ιατρικής ακριβείας. Σήμερα, η επιστήμη διαθέτει την γνώση να εκτιμά την προδιάθεση ενός ατόμου να νοσήσει στο μέλλον και να καθορίσει με επιστημονικά τεκμήρια τα καταλληλότερα κατά περίπτωση προγράμματα προληπτικών ελέγχων σε ατομικό επίπεδο. Με την έγκαιρη παρέμβαση είναι δυνατό να επιτευχθεί σημαντική καθυστέρηση στην εκδήλωσή των νόσων αυτών ή να εξαλειφθούν εξ ολοκλήρου οι επιβαρυντικοί παράγοντες. Η ανάπτυξη αντίστοιχων προγραμμάτων πρόληψης σε ευρεία κλίμακα θα είχε εξαιρετικά ευεργετική επίδραση στην υγεία των ασφαλισμένων, στην ποιότητα της ζωής τους αλλά και στα οικονομικά της ασφάλισης υγείας.

Επιπλέον δυνατότητες καινοτομίας στην ιδιωτική ασφάλιση δίνει το γεγονός ότι έχει πλέον την δυνατότητα να λαμβάνει αποφάσεις και να σχεδιάζει στρατηγικές βάσει τεκμηρίων. Βρισκόμαστε στην εποχή όπου διαθέτοντας δεξαμενές μεγάλων δεδομένων (big data), η εφαρμογή κατάλληλων τεχνικών αναλυτικής των δεδομένων και στατιστικής μηχανικής μάθησης επιτρέπει την διερεύνηση των πραγματικών αναγκών των ασφαλισμένων και την ανάπτυξη κατάλληλων υπηρεσιών σε ατομικό επίπεδο. Η αξιοποίηση των big data και η εξαγωγή γνώσης μέσα από αυτά, δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης τεκμηριωμένων στρατηγικών και καινοτόμων ασφαλιστικών προϊόντων, ιδιαίτερα στον ευαίσθητο χώρο της υγείας.

*Αναπληρωτής Καθηγητής, Πρόεδρος Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*