EIOPA: Συστάσεις σε ασφαλιστικές εταιρίες και ασφαλιστές για τον covid-19

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) σε δημόσια ανακοίνωσή της προς τις ασφαλιστικές εταιρείες  και τους διαμεσολαβούντες στην ασφάλιση τους προτρέπει τους να λάβουν μέτρα για τον μετριασμό των επιπτώσεων του Coronavirus / COVID-19 στους καταναλωτές.

Ενώ η πρωτοφανής αναστάτωση που προκαλείται από το ξέσπασμα της κρίσης  έχει εστιάσει την προσοχή των ασφαλιστικών εταιρειών στην εξασφάλιση της συνέχειας των επιχειρήσεων, είναι σημαντικό οι καταναλωτές να συνεχίσουν να αντιμετωπίζονται δίκαια. Οι καταναλωτές εξακολουθούν να βασίζονται στην ασφάλιση κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου και είναι σημαντικό οι ασφαλιστές να συνεχίσουν να παρέχουν πρόσβαση και συνέχεια στις υπηρεσίες.

Η EIOPA χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες που έχουν ήδη αναληφθεί από τις εταιρείες  και τους διαμεσολαβούντες σε αναγνώριση των ιδιαίτερων περιστάσεων που συναντούν οι καταναλωτές και οι οποίες ενδέχεται να αποτρέψουν τους καταναλωτές από την εκπλήρωση  των συμβατικών υποχρεώσεων.

Ωστόσο, η αθέμιτη μεταχείριση των καταναλωτών ως αποτέλεσμα της διατάραξης της αγοράς αποτελεί κίνδυνο για ολόκληρο τον τομέα της ασφάλισης.

Η EIOPA ζητά συγκεκριμένα από τις ασφαλιστικές εταιρείες και τους διαμεσολαβούντες να εξετάσουν μια σειρά από διαφορετικές ενέργειες, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις σχετικά με τον  Coronavirus / COVID-19. Αυτές πρέπει να περιλαμβάνουν:

Παροχή σαφών και έγκαιρων πληροφοριών στους καταναλωτές.

Ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που έχουν τεθεί σε εφαρμογή ·

Η συνέχιση της τήρησης των  εποπτικών κανόνων εφαρμόζοντας ευελιξία στη μεταχείριση των καταναλωτών όπου είναι εύλογο και πρακτικό.

Παρότι τονίζει την ανάγκη ευελιξίας προς το συμφέρον των καταναλωτών και για τη συνεχή δίκαιη μεταχείρισή τους, η EIOPA επισημαίνει επίσης ότι η επιβολή αναδρομικής κάλυψης απαιτήσεων που δεν προβλέπονται στο πλαίσιο συμβάσεων θα μπορούσε να δημιουργήσει σημαντικούς κινδύνους φερεγγυότητας και τελικά να απειλήσει την προστασία των αντισυμβαλλομένων.

Η EIOPA και οι Εθνικές Εποπτικές Αρχές (ΕΕΑ) εργάζονται συλλογικά για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, την ακεραιότητα της αγοράς και την προστασίας των καταναλωτών κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων.

Πηγή: asfalisinet 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*