Τα περίεργα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης

Σε δημόσια καταγγελία για τις δυσλειτουργίες της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης προχώρησε ο γενικός και οικογενειακός γιατρός, μέλος της Ομάδας Πρωτοβουλίας για την Ανασυγκρότηση της Γενικής – Οικογενειακής Ιατρικής και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Αν. Αρχίατρος Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. και εθνικός εκπρόσωπος στο European Primary Care Cardiovascular Society (EPCCS), Ευάγγελος Φραγκούλης.

Σε ανάρτησή του στην προσωπική σελίδα του στο facebook αναφέρθηκε στα «απίστευτα της εφαρμογής των πρωτοκόλλων» στην Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση.

Σε αδιέξοδο βρέθηκε ο γιατρός όταν επιχείρησε να συνταγογραφήσει σε ασθενήμε πρώτη διάγνωση ΣΔ2 και hba1c 10.6 αλλά όπως στηλιτεύει το σύστημα «δεν επιτρέπει την επιλογή πλέον της μιας δραστικής ουσίας…Όταν οι οδηγίες, μιλάνε για διπλή αγωγή όταν για το συγκεκριμένο ασθενή η hba1c είναι >8…».

Ποια θα πρέπει να είναι η αντίδρασή του διερωτάται ο γιατρός, «εγώ τι να κάνω, να δηλώσω ψευδώς πως ο ασθενής λάμβανε αγωγή ήδη για να μου ελευθερώσει βήματα ή να κάνω malpractice?».

Την ανησυχία του, ακόμη, εκφράζει ο κ. Φραγκούλης για τα περιθώρια επιλογών φαρμακευτικής αγωγής και την οικονομική επιβάρυνση αυτών, σχολιάζοντας ότι «στο πρώτο βήμα πλην της μετφορμίνης που είναι ακόμα η 1η επιλογή για όλους, σου αφήνει να επιλέξεις άλλες λιγότερο τεκμηριωμένες σαν αγωγή πρώτης γραμμής επιλογές με πολλαπλάσιο κόστος…».

Πηγή: virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*