Test Covid -19 σε ασφαλισμένους του ΕΔΟΕΑΠ μετά την επιστροφή τους από τις διακοπές

Ο ΕΔΟΕΑΠ, πάντοτε στο πλευρό των  ασφαλισμένων του και στηρίζοντας την ανάγκη για αδιάλειπτη λειτουργία των ΜΜΕ, ανακοινώνει ότι καλύπτει το κόστος για τη διενέργεια test Covid-19 σε προληπτική βάση, για την όσο το δυνατόν ασφαλέστερη επάνοδο των εργαζομένων – αμέσων μελών από τις  διακοπές, με έμφαση σε αυτούς που απασχολούνται στην «πρώτη γραμμή» της Ενημέρωσης.

Στο πλαίσιο της εν λόγω πρωτοβουλίας καλούμε κάθε επιχείρηση ΜΜΕ  να στείλει συγκεντρωτικές λίστες με τα στοιχεία των εργαζομένων, οι οποίοι επιστρέφουν από διακοπές, από Δευτέρα 24 Αυγούστου μέχρι τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020, στο email gramarxiatrou@edoeap.gr   (τηλέφωνο επικοινωνίας 2107264-807 και 818). Το μέτρο δεν αφορά μεμονωμένους ασφαλισμένους που ενδεχομένως θα ήθελαν να εξεταστούν προληπτικά. Παράλληλα υπενθυμίζεται ότι ισχύει η προγενέστερη απόφαση του Οργανισμού πως τα ύποπτα κρούσματα θα εξετάζονται κατά προτεραιότητα.

Το προληπτικό test θα διενεργείται σε συγκεκριμένα κέντρα με τα οποία έχουμε συμβληθεί και θα καλύπτεται πλήρως, με την ακόλουθη διαδικασία:

  1. αποστολή email από την επιχείρηση, με τις συγκεντρωτικές λίστες στο gramarxiatrou@edoeap.gr
  2. η Γραμματεία Αρχιάτρου θα έρχεται σε επαφή με τα συμβεβλημένα κέντρα για την εύρεση διαθέσιμης ημερομηνίας (συμπεριλαμβανομένου και του Εργαστηρίου Βιοπαθολογίας του ΕΔΟΕΑΠ)
  3. ενημέρωση από τη Γραμματεία Αρχιάτρου, της επιχείρησης για την ημερομηνία και το κέντρο διεξαγωγής του test.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι πανελλαδικά πραγματοποιούνται, από όλους τους φορείς, πάνω από 10000 τεστ καθημερινά και λόγω του μεγάλου όγκου υπάρχει πρόβλημα με τη διαθεσιμότητα των αντιδραστηρίων. Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονιστεί ότι ο ΕΔΟΕΑΠ έχει εξασφαλίσει, μία καταρχήν, σημαντική διαθεσιμότητα τόσο σε αντιδραστήρια, όσο και σε χρόνο διενέργειας των test, η οποία όμως λόγω της εποχικής έξαρσης δεν είναι ανεξάντλητη και για αυτό οτιδήποτε πρέπει να γίνεται με φειδώ και ορθή αξιολόγηση.

Τονίζουμε ότι λόγω του τεράστιου όγκου πολιτών, οι οποίοι συρρέουν σε διαγνωστικά κέντρα για να υποβληθούν στο  test, επιστρέφοντας από διακοπές – και δεδομένου ότι ήδη η χωρητικότητα των εργαστηρίων έχει ξεπεραστεί –  δεν μπορούμε να εγγυηθούμε απόλυτα την άμεση εξυπηρέτηση από συμβεβλημένα κέντρα, τόσο για τη διενέργεια της εξέτασης, όσο και για την παραλαβή των αποτελεσμάτων.

Για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος, ο ΕΔΟΕΑΠ δίνει  τη δυνατότητα στους  ασφαλισμένους να απευθυνθούν σε μη συμβεβλημένα, εφόσον η ημερομηνία που θα οριστεί – έπειτα από τη συνεννόηση Γραμματείας Αρχιάτρου ΕΔΟΕΑΠ και συμβεβλημένου κέντρου –  δεν εξυπηρετεί την επιχείρηση και θα αποζημιώνονται απολογιστικά μέχρι του ποσού των 80 ευρώ. Αντίστοιχη διαδικασία θα ισχύσει για τις περιοχές όπου δεν υπάρχουν συμβεβλημένα κέντρα, πάντοτε σε συνεννόηση με την επιχείρηση.

Σε αυτό το σημείο οφείλουμε, για την από ιατρικής πλευράς ορθή ενημέρωση των ασφαλισμένων μας σχετικά με την αξία του τεστ, να σας γνωστοποιήσουμε ότι:

-Πραγματοποιώντας  προσυμπτωματικό έλεγχο με τεστ σε εργαζόμενους που επιστρέφουν από διακοπές, είναι δυνατόν σε κάποιες περιπτώσεις να περιορίσεις την εξάπλωση της μετάδοσης του ιού στον εργασιακό χώρο, δεδομένου πως η λοίμωξη δυνατόν να  μεταδίδεται και από ασυμπτωματικούς φορείς.

-Ωστόσο, αν υπάρχει καθυστέρηση στη διενέργεια τεστ ή παραλαβής του αποτελέσματος, είναι δυνατόν η εφαρμογή του τεστ να συνοδεύεται και από αντίστοιχο διάστημα καραντίνας πριν από την επιστροφή στην εργασία. Ένα άτομο που εκτέθηκε στον ιό δυνατόν να εκδηλώσει τη νόσο μέχρι και 14 ημέρες μετά την έκθεση.  Ένα αρνητικό τεστ δεν πρέπει να οδηγεί σε εφησυχασμό και μη τήρηση όλων των απαραίτητων προστατευτικών  μέτρων- αποστασιοποίηση, καθολική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, υγιεινή χεριών-  καθώς δεν εξασφαλίζει πως το άτομο δεν έχει μολυνθεί από τον ιό. Η λοίμωξη μπορεί να βρίσκεται σε φάση επώασης, ενώ υπάρχουν και ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα.

-Θα μπορούσε να υπάρξει εξατομικευμένη αξιολόγηση του κινδύνου και με βάση αυτή να αποφασίζεται ποιοι από τους εργαζόμενους θα προηγούνται στην υποβολή τεστ. Το όφελος θα είναι σημαντικότερο εάν το τεστ γίνεται σε άτομα που επιστρέφουν από επιδημιολογικά επιβαρυμένους προορισμούς ή εάν μετείχαν σε επίφοβες εκδηλώσεις.

-Προτείνεται ακόμη, όπως προαναφέρεται, να δίνεται προτεραιότητα στους εργαζομένους οι οποίοι απασχολούνται στην «πρώτη γραμμή», σε νευραλγικές θέσεις των επιχειρήσεων και έρχονται σε επαφή με πλήθος ανθρώπων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*