Άρχισε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για τα εμβόλια

Κηρύχθηκε η έναρξη για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση από το υπουργείο Υγείας με την παρότρυνση να εμβολιαστούν όλοι όσοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο από την γρίπη μετά τις 15 Οκτωβρίου.

Προβάδισμα θα έχουν  οι ηλικιωμένοι, οι χρόνια πάσχοντες , οι εγκυμονούσες, τα παιδιά κάτω των πέντε ετών  και όσοι βρίσκονται σε ανοσιοκαταστολή.

Έμφαση έδωσε στις ευπαθείς ομάδες και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας με στόχο όπως εξήγησε, να δημιουργηθεί ένας «τοίχος ανοσίας» κατά τους χειμερινούς μήνες. Ο κ. Κικίλιας επεσήμανε ότι πλέον έχει διπλασιαστεί η ποσότητα των εμβολίων, που φθάνει στα 4.200.000 με τα οποία προμηθεύεται η χώρα δια του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου.

Στο διαφορετικό πρόσωπο που δείχνει κάθε φορά η γρίπη στάθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου. Ιδιαίτερη αναφορά  έκανε  η κ. Θεοδωρίδου στο φετινό εγχείρημα πρόληψης από την γρίπη με την παράλληλη αντιμετώπιση του SARS-CoV-2. Φέτος υπάρχει η δυνατότητα μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης να γνωρίζουμε τα ποσοστά του εμβολιασμού που θα επιτευχθούν, όπως σχολίασε η κ. Θεοδωρίδου «θα έχουμε δεδομένα ισχυρά. Για το υγειονομικό προσωπικό μπορεί φέτος να ξεπεράσει αυτό που προσδοκούμε το 75% και πλέον».

Από την πλευρά της η επικεφαλής του Γραφείου του ΠΟΥ στην Αθήνα, Μαριάννα Τριάς επεσήμανε ότι ο εμβολιασμός είναι ασφαλής και θα συμβάλλει στον περιορισμό της πίεσης στις υπηρεσίες Υγείας λόγω της ταυτόχρονης εκδήλωσης της πανδημίας του SARS-CoV-2.

Ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης υποστήριξε ότι υπήρξε σχετική πρόνοια για την εξασφάλιση των εμβολίων από την πρώτη φάση της πανδημίας. Ο εμβολιασμός θα διεξαχθεί έως τις 15 Δεκεμβρίου, περίοδος που απαιτεί μια ικανή ανοσία.

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου σημείωσε ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση έχει δυο στόχους αφενός την ιχνηλάτηση των εμβολίων αλλά και την επάρκεια για αυτούς που τα έχουν ανάγκη και γι’ αυτό συνέστησε να ακολουθηθούν οι οδηγίες των ειδικών.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς αναφέρθηκε στα 11 χιλιάδες φαρμακεία σε όλη την ελληνική επικράτεια που θα συμβάλλουν στον εμβολιασμό του πληθυσμού.

Ο γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Γεώργιος Ελευθερίου συνέστησε την επίσκεψη στον ιατρό για την συνταγογράφηση του εμβολίου και την ιατρική παρακολούθηση σε περίπτωση των σπάνιων παρενεργειών.

Με νόημα η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ για το 2017-18  από τα άτομα που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, μόλις το 14% είχε εμβολιαστεί. Στο ίδιο μήκος κύματός και η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Μαρία Τσολιά  επεσήμανε ότι η χώρα μας έχει χαμηλό ποσοστό υγειονομικών που εμβολιάζεται.

πηγή: virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*