ALPHA BANK: Μέρισμα… του χρόνου

Δεν υπάρχει πρόθεση της Alpha Bank να προχωρήσει σε εξαγορές ή συγχωνεύσεις στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ για την ελληνική αγορά αν γίνει κάτι τέτοιο θα είναι μετά το 2010. 

Σύμφωνα με τον Μαρίνο Γιαννόπουλο, γενικό διευθυντή και επικεφαλής των Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών (CFO) της τράπεζας, «με την εξαγορά μικρών τραπεζών δεν μπορεί κανείς να κερδίσει σημαντικά μερίδια αγοράς και σε γενικές γραμμές εξαγορές τέτοιου μεγέθους δεν είναι επικερδείς, ενώ παράλληλα χρειάζεται χρόνος για αφομοίωση». 

Ο κ. Γιαννόπουλος ανέφερε ότι για την χρήση 2009 δεν προβλέπεται μέρισμα κάτι που θα συμβεί για τη χρήση 2010 και θα ισοδυναμεί με το 35% των κερδών της τράπεζας. 

Η επέκταση της Alpha Bank θα συνεχιστεί μέσω οργανικής ανάπτυξης και τo 2010. Για τα δάνεια σε καθυστέρηση αναφέρθηκε ότι ο ρυθμός αύξησης τους μειώθηκε στο τρίτο τρίμηνο, κάτι που θα συνεχιστεί στην Ελλάδα και στο επόμενο διάστημα.

Μιλώντας για την γενικότερη οικονομική κατάσταση στη χώρα μας, ο Μιχάλης Μασουράκης, ανώτερος διευθυντής της Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank, εκτίμησε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης το 2009 θα κινηθεί με αρνητικούς ρυθμούς, από -0.5% μέχρι – 0,9%, ενώ από το 2010 θα επανέλθουν οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία. 

Ανέφερε επίσης ότι η νέα κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι δεν έχει βρει ακόμη το βηματισμό της, διαθέτει τη βούληση για την αντιμετώπιση μιας σειράς διαχρονικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, όπως την πάταξη της φοροδιαφυγής, την επίλυση του ασφαλιστικού καθώς και θεμάτων που συνδέονται με τα κλειστά επαγγέλματα κ.λπ.