Τομέας αιχμής το bancassurance για την Εθνική Ασφαλιστική

Το bancassurance είναι ένας τομέας ραγδαίας εξέλιξης που ήδη από το 2004 όπου η Εθνική Ασφαλιστική αναπτύχθηκε σε αυτόν έχει αποδώσει σημαντικά οφέλη και θεωρείται βέβαιο οτι θα συνεχίσει να προσφέρει και στο μέλλον.
Αυτό αναφέρει στο IW ο γενικός διευθυντής της Εθνικής Ασφαλιστικής κ. Τάσος Παγώνης διακρίνοντας ως «μυστικό» της επιτυχίας τον τρόπο που η εταιρεία δόμησε την ανάπτυξή της στο B-A, και την στρατηγική προώθησης των προϊόντων. Παράλληλα επισημαίνει ότι σχεδιάζονται και νέα προϊόντα, προσαρμοσμένα στις σύγχρονες ανάγκες και σαφώς αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα το να τα βρίσκει ο καταναλωτής μέσα σε μία τράπεζα.
Η δραστηριοποίηση της Εθνικής στον τομέα αυτό ξεκίνησε το 2004 όπου η ασφαλιστική σε συνεργασία με την τράπεζα προσέφεραν σε όσους είχαν στεγαστικό δάνειο μια σημαντική ασφαλιστική κάλυψη η οποία σε περίπτωση απώλειας ζωής ή μόνιμης ή μερικής ανικανότητας του δανειολήπτη διασφάλιζε τους κληρονόμους την εξόφληση του δανείου. Σταδιακώς η συνεργασία μεταξύ ασφαλιστικής και τράπεζας διευρύνθηκε και σε άλλους κινδύνους, όπως επενδυτικά προϊόντα, εμπορικούς κινδύνους και γενικά σε τομείς αιχμής που βρίσκουν αντίκρυσμα στους καταναλωτές.
Ετσι σήμερα στην Εθνική το μερίδιο που κατέχει το bancassurance στην παραγωγή ασφαλίστρων της ανέρχεται σε 27,5% ενώ το σύνολο των ασφαλίστρων το 2008 ανήλθε στα 234 εκατομμύρια ευρώ σημειώνοντας αύξηση 19% σε σχέση με το 2007.
Η ταχύτατη ανάπτυξη της συνεργασίας της με την Εθνική Τράπεζα από το καλοκαίρι του 2004 και οι υποδομές που δημιουργήθηκαν και από τα δύο μέρη, έδωσαν τη δυνατότητα να δημιουργηθούν, σε μικρό χρονικό διάστημα, και να προωθούνται με επιτυχία από τα καταστήματα της ΕΤΕ τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα. Στην ανάπτυξη αυτή συνέβαλαν η σαφής στρατηγική της ηγεσίας του Ομίλου για την αξιοποίηση συνεργιών και στη συνέχεια το υψηλό επίπεδο επικοινωνίας που έχει επιτευχθεί μεταξύ των στελεχών των δύο Εταιριών.
Το 2005 ήταν η χρονιά των προγραμμάτων ζωής που συνδέονται με τη στεγαστική πίστη (αποπληρωμή δανείου) και των πρώτων επενδυτικών προγραμμάτων. Το 2006 ήταν η χρονιά των πρώτων συνταξιοδοτικών – επενδυτικών προγραμμάτων εφάπαξ καταβολής ασφαλίστρου, των αποταμιευτικών για την παιδική και νεανική ηλικία και αυτών που συνδέονται με την καταναλωτική πίστη (προστασίας πληρωμών). Το 2007 ήταν η χρονιά των πρώτων συνταξιοδοτικών – επενδυτικών προγραμμάτων και αποταμιευτικών περιοδικών καταβολών ασφαλίστρου (μηνιαία).
Για όλα τα προγράμματα η διαδικασία της ασφάλισης από την πώληση και την καταβολή του ασφαλίστρου έως την εκτύπωση και παράδοση των συμβολαίων ή πιστοποιητικού ασφάλισης ολοκληρώνεται στο κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας.  Το 2006 αναπτύχθηκαν και οι πρώτες κινήσεις της Εταιρίας στο assurebanking. Τo δίκτυο συνεργατών διαθέτει στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια και προετοιμάζεται και για τη διάθεση επιχειρηματικών δανείων. 

Η οργάνωση στον τομέα αυτό υπήρξε πολύ επιτυχής, με απλές και αποτελεσματικές δομές. Το δίκτυο συνεργατών της Εθνικής Ασφαλιστικής αποτελεί πλέον για την ΕΤΕ ένα σημαντικό δίκτυο προώθησης δανείων. Το bancassurance έχει επεκταθεί σε όλο το φάσμα των πιστοδοτήσεων της Τράπεζας (στεγαστική, καταναλωτική, επιχειρηματική πίστη). Το τελευταίο business plan που καταρτίσθηκε για το διάστημα έως και το 2011, που προβλέπει μέση ετήσια αύξηση νέων τραπεζασφαλιστικών εργασιών κατά 50% με 55%.