Οι έλεγχοι, η κρίση, και το «ρίσκο»…

Περί τα μέσα Μαρτίου έγινε η πρώτη συνάντηση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου με τον πρόεδρο της ΕΠΕΙΑ Γιώργο Πέτσα, μετά το διορισμό του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Εποπτικής Αρχής.
Από όσα έγιναν γνωστά, ο Υπουργός ζήτησε από τον κ. Πέτσα την εφαρμογή του νόμου, αλλά και την επίσπευση των ελέγχων για τη χρήση του 2008, ώστε η κυβέρνηση να γνωρίζει την πραγματική έκθεση του κλάδου στην κρίση. Ο Υπουργός φέρεται να συμφώνησε με τον Επόπτη οτι θα πρέπει να προβεί σε ανακλήσεις αδειών, εφόσον κρίνει ότι πρόκειται για εταιρίες οι οποίες σε κάθε περίπτωση δεν έχουν τα περιθώρια να επιδείξουν θετικό «πρόσωπο».
Ο Υπουργός συζήτησε επίσης με τον πρόεδρο της ΕΠΕΙΑ, για την τροπολογία που προτίθεται να καταθέσει στη Βουλή, με την οποία θα παρατείνεται η προθεσμία των ασφαλιστικών εταιριών για κάλυψη των αποθεμάτων τους, μετά την ολοκλήρωση και γνωστοποίηση των ελέγχων από την Επιτροπή.
Δηλαδή, αφενός οι έλεγχοι της αγοράς επείγουν την κυβέρνηση, αφετέρου μετέρχεται κάθε νομικό περιθώριο, ώστε να εξασφαλιστεί πολύτιμος χρόνος σε όσες εταιρίες δηλώνουν αδυναμία -λόγω των συνεπειών της κρίσης και των απωλειών που καταγράφονται στα μετοχικά τους χαρτοφυλάκια- να ανταποκριθούν στις κεφαλαιακές υποχρεώσεις τους.
Φαινομενικά πρόκειται για αντίφαση. Ατύπως χορηγείται (μια ακόμη) παράταση σε όσες εταιρίες ελέγχονται για αθέμιτο ανταγωνισμό και πλημμελή κάλυψη των λειτουργικών τους υποχρεώσεων, ενώ την ίδια στιγμή ζητείται από την Εποπτική Αρχή να επισπεύσει το ελεγκτικό της έργο.
Το συμπέρασμα; Ιδού πώς το αποτυπώνει ο παλαίμαχος, και εισέτι μαχιμότατος, Τριαντάφυλλος Λυσιμάχου σε συνέντευξή του στο Insurance World. Παραθέτουμε εδώ το χαρακτηριστικό απόσπασμα:
«Πιστεύω ότι θα έχουμε αναδιάρθρωση, το βάθος της οποίας θα κριθεί από το κατά πόσο η Εποπτική Αρχή -στην οποία έχουν «επενδυθεί» πολλά- παίξει σωστά το ρόλο της. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 10-15 εταιρίες οι οποίες βρίσκονται στο «κόκκινο» και πρέπει να προχωρήσουν άμεσα σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο νέο περιβάλλον. Μην ξεχνάμε όμως ότι οι εταιρίες αυτές απασχολούν πάνω από 2.000 εργαζομένους, οπότε ποιος είναι διατεθειμένος να αναλάβει το «κόστος» αυτό;
Λογικά η ΕΠΕΙΑ δεν θα το πάρει αυτό το ρίσκο. Το τελευταίο διάστημα γίνονται συσκέψεις για να βρεθεί κάποια άλλη λύση στο αδιέξοδο, η οποία ωστόσο δεν είναι υπέρ της εξυγίανσης του κλάδου. Αυτό όμως, θα έρθει αναπόφευκτα κάποια στιγμή…»
Πρόκειται για εκτιμήσεις, με τις οποίες πολύ λίγοι μπορούν να διαφωνήσουν. Κι αυτό, επειδή μάλλον συνεκτιμούν ότι η ελλειμματική θέση κάποιων εταιριών (3-5 σύμφωνα με το ρεπορτάζ) έχει προσλάβει τέτοιες διαστάσεις, ώστε στις περιπτώσεις τουλάχιστον αυτές, ο Επόπτης να μην μπορεί να αποφύγει τις ανακλήσεις.
Κι όμως, λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση του
κ. Παπαθανασίου με τον κ. Πέτσα, επιχειρηματίας, με συμμετοχή στη θεσμική εκπροσώπηση του κλάδου, βγήκε στην τηλεόραση και προεξόφλησε ότι δεν πρόκειται να κλείσει ούτε μία εταιρία! (Ούτε μια δηλαδή, εξ αυτών των 3-5 που συζητούν όλοι).
 Λοιπόν; Ποιο είναι το συμπέρασμα; Μπορεί να πάρει κάποιο ρίσκο η Εποπτική Αρχή ή δεν μπορεί (δεν πρέπει να μπορεί);
 Να κρατάμε μικρό καλάθι ή καθόλου καλάθι;
 Ή μήπως να αλλάξουμε συζήτηση μέχρι να υποχωρήσουν οι επιπτώσεις της κρίσης;