Νέες μεγάλες “εστίες” αποζημιώσεων για ασφαλιστικές

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Οι εγκεφαλικές βλάβες που προκύπτουν από τραυματισμούς αθλητών αναδεικνύονται σε μια από τις μεγαλύτερες νέες “εστίες” για αιτήσεις αποζημίωσης για τις ασφαλιστικές εταιρείες σε ΗΠΑ και Μ. Βρετανία, σύμφωνα με νέα μελέτη της S&P Global Ratings.

Παρότι που το ύψος των αιτούμενων αποζημιώσεων αυξάνεται ταχέως, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι δεν θα φτάσουν τις δυσθεώρητες αποζημιώσεις για βλάβες που προέκυψαν από την επαφή με τον αμίαντο (καρκινογενέσεις, δηλητηριάσεις κλπ.). Και τούτο διότι “το πάθημα (με τον αμίαντο) έγινε μάθημα” για τις αμερικανικές ασφαλιστικές που εισάγουν όλο και περισσότερες ρήτρες μη διεκδίκησης αποζημίωσης στα συμβόλαια για την κάλυψη αθλητών και το παράδειγμά τους αναμένεται να ακολουθήσουν και οι βρετανικοί όμιλοι.

“Η αποτελεσματική διαχείριση αναδυόμενων κινδύνων, δηλαδή το πώς προετοιμάζονται οι ασφαλιστικές για κινδύνους που δεν απειλούν άμεσα τη φερεγγυότητά τους αλλά θα μπορούσαν να το πράξουν στο μέλλον- θα εμποδίσει τον τελικό λογαριασμό αποζημιώσεων για εγκεφαλικές βλάβες που προκύπτουν από αθλητικές δραστηριότητες να φτάσει το αντίστοιχο από αποζημώσεις σχετιζόμενες με έκθεση στον αμίαντο.

Μια “αλυσίδα” μηνύσεων πρόσφατα, συμπεριλαμβανομένης της ομαδικής μήνυσης σε βάρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου των ΗΠΑ (NFL) ανέδειξε τους κινδύνους που εγκυμονούν για τις ασφαλιστικές οι αιτησεις αποζημιώσεων αθλητών για εγκεφαλικές βλάβες.

Τον Απρίλιο του 2015, 20.000 πρώην παίκτες του NFL έλαβαν αποζημίωση συνολικού ύψους 1 δισ. δολάρια. Ο συμβιβασμός αφορούσε παίκτες που αποσύρθηκαν πριν τον Ιούλιο του 2014 και “υποφέρουν τώρα από διάφορες προϊούσες παθήσεις του εγκεφάλου, όπως η αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση και η χρόνια τραυματική εγκεφαλοπάθεια”, σημειώνει η S&P.

“Σύμφωνα με τους όρους του συμβιβασιμού, η NFL ίσως υποχρεωθεί να καταβάλλει έως και 5 δισ. δολάρια σε κάθε παίκτη με σοβαρή εγκεφαλική βλάβη που προκύπτει από τραυματισμούς στο κεφάλι..Οι συγγενείς πακτών με εγκεφαλικές βλάβες που απεβίωσαν την περίοδο Ιανουαρίου 2006-Απριλίου 2015 δικαιουνται αποζημίωση έως και 4 εκατ. δολάρια”.Το συνολικό ύψος των αποζημιώσεων θα μπορούσε να αυξηθεί καθώς ορισμένοι πρώην παίκτες έχουν κινηθεί δικαστικά, διεκδικώντας ακόμα υψηλότερες αποζημιώσεις.

Σημειώνεται ότι οι παίκτες του NFL υπέστησαν 271 διασείσεις το 2015, αυξημένες κατά 32% σε σχέση με το 2014 και ο υψηλότερος αριθμός τα τελευταία τέσσερα χρόνια που η Ομοσπονδία άρχισε να τηρεί τα σχετικά αρχεία.

Η S&P δεν πιστεύει ότι οι αποζημιώσεις για εγκεφαλικές βλάβες από αθλητικές δραστηριότητες θα φτάσει το ύψος των αποζημιώσεων για ασθένειες που συνδέονται με έκθεση στον αμίαντο (μεσοθηλίωμα, αμιαντίαση κλπ.) σε ΗΠΑ και Βρετανία, παρότι υπάρχουν σημαντικές ομοιότητες μεταξύ των δυο περιπτώσεων. Πρώτον, ο αριθμός των ατόμων που θα μπορούσαν δυνητικά να τραυματιστούν στο πλαίσιο αθλητικών δραστηριοτήτων είναι μεγάλος, αφού “περιλαμβάνει επαγγελματίες και ερασιτέχνες παίκτες ράγκμπι και αμερικανικού ποδοσφαίρου, καθώς και παίκτες σε άλλα σπορ όπου χρησιμοποιούνται κράνη για την αποφυγή τραυματισμων στο κεφάλι. Δεύτερον, όπως οι βλάβες στους πνεύμονες που προκύπτουν από εισπνοή αμίαντου έτσι και οι εγκεφαλικές βλάβες είναι προϊούσες και επιδεινώνονται με το πέρασμα του χρόνου ή οι παρενέργειές τους εκδηλώνονται πολλά χρόνια αργότερα σε σχέση με τον χρόνο του τραυματισμού. Οι παραγωγοί, οι κατασκευαστές και οι διανομείς αποτέλεσαν όλοι στόχους για αποζημιώσεις σε σχέση με τον αμίαντο”, εξηγεί η έκθεση. “Παρομοίως, υπάρχει και μιε ευρεία γκάμα δυνητικών στόχων για διεκδίκηση αποζημιώσεων για εγκεφαλικές βλάβες από αθλητική δραστηριότητα που συμπεριλαμβάνει αθλητικές οργανώσεις, ομάδες, συλλόγους, εκπαιδευτικές δομές, κατασκευαστές κρανών και λιανοπωλητές…”, αναφέρει η S&P.