insurance europe logo

Insurance Europe: Ερωτήματα για το Πανευρωπαϊκό “Διαβατήριο”

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Αμφιβολίες εκφράζει η Insurance Europe σχετικά με την ιδέα ενός πανευρωπαϊκού “διαβατηρίου” παροχής υπηρεσιών σε ολόκληρη την ΕΕ, σε ό,τι αφορά την παροχή διασυνοριακών ασφαλιστικών υπηρεσιών.

Ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση της Κομισιόν για δημόσια διαβούλευση επί του θέματος, ο Σύνδεσμος ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών εταιρειών της ΕΕ υπογραμμίζει ότι στηρίζει την προοπτική διευκόλυνσης της παροχής ασφαλιστικών υπηρεσιών σε διασυνοριακό επίπεδο, αμφισβητεί όμως ότι ένας πάροχος υπηρεσιών είναι ικανός να ικανοποιήσει διασυνοριακές ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

“Οι διαφορετικές ασφαλιστικές ανάγκες στις χώρες της ΕΕ πηγάζουν από τις διαφορές στην εθνική νομοθεσία (π.χ. για την αστική ευθύνη),  τις διαφορετικές ρυθμίσεις και προαπαιτούμενα για τους επαγγελματίες του κλάδου και τα τοπικά κόστη που επηρεάζουν τις  καταβαλλόμενες αποζημιώσεις. Είναι δύσκολο ένα ενιαίο διαβατήριο να παρακάμψει όλες αυτές τις διαφορές”, υποστηρίζει η Insurance Europe.

Συγκεκριμένα, βασισμένη στο έγγραφο διαβούλευσης της Επιτροπής, η Insurance Europe προειδοποίησε ότι παραμένει ασαφές το πώς ένα διαβατήριο υπηρεσιών στην ΕΕ θα διευκόλυνε την παροχή διασυνοριακών ασφαλιστικών υπηρεσιών και τι ρόλο θα διαδραμάτιζαν οι ασφαλιστικές εταιρίες στην ανάπτυξη και διανομή του διαβατηρίου.

Η παροχή και η βελτιωμένη πρόσβαση στις πληροφορίες που αφορούν τα επαγγελματικά προσόντα για τον ασφαλιστικό κλάδο σε κάθε χώρα της ΕΕ είναι ο καλύτερος τρόπος για να στηριχθούν οι πάροχοι υπηρεσιών που θέλουν να δραστηριοποιηθούν σε διασυνοριακό επίπεδο, καταλήγει η ανακοίνωση του Συνδέσμου.

Δείτε τις θέσεις της Insurance Europe στο έγγραφο διαβούλευσης της Κομισιόν:

http://www.insuranceeurope.eu/sites/default/files/attachments/Response%20to%20European%20Commission%20consultation%20on%20a%20services%20passport.pdf