Τον χειρότερο δείκτη θανατηφόρων τροχαίων έχει η Ελλάδα στην ΕΕ

Τον χειρότερο δείκτη θανατηφόρων τροχαίων διατηρεί η Ελλάδα μεταξύ των παλαιών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρότι κατάφερε να μειώσει τους εν λόγω θανάτους σχεδόν κατά 50% την τελευταία δεκαετία (2004-2015). Ιδιαίτερα υψηλό μεταξύ των θυμάτων είναι το ποσοστό των δικυκλιστών (37%), ενώ χαμηλότερο από την υπόλοιπη Ευρώπη εκείνο των πεζών (17%).

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι το 43% των Ελλήνων οδηγών παραδέχονται πως συχνά δεν κρατούν απόσταση ασφαλείας από το προπορευόμενο όχημα, και το 25% πως κάνουν χρήση του κινητού εν ώρα οδήγησης, τη στιγμή που ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος και στις δύο περιπτώσεις βρίσκεται στο 13%.

Αυτά και πολλά ακόμη ενδιαφέροντα στοιχεία για το επίπεδο της οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα αποκαλύπτει η έκθεση «Road Safety Country Overview − Greece» του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας (ΕRSO).

 

Όσο για τα αντίστοιχα στοιχεία για όλη την Ευρώπη, παρουσιάζονται στην έκδοση «Basic Traffic Safety Facts − 2015» του Παρατηρητηρίου, μέσω infographics που αφορούν τους χρήστες και την κατάσταση του οδικού δικτύου, τις συνθήκες των ατυχημάτων, κ.ά.: