Σε Επαγγελματικά Ταμεία προσανατολίζονται τραπεζουπάλληλοι, δημοσιογράφοι & διαμεσολαβούντες

[starbox]

Σε Ιδιωτικά Επαγγελματικά ταμεία προσανατολίζονται τραπεζουπάλληλοι, δημοσιογράφοι και διαμεσολαβούντες. Την πρωτοβουλία στον κλάδο της διαμεσολάβησης έχει αναλάβει ο κ. Δημήτρης Γαβαλάκης πρόεδρος του ΠΣΣΑΣ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι σχεδιάζεται ανάλογη κίνηση από τον κλάδο σε εκδήλωση της ΕΑΔΕ και των Επιμελητηρίων ΕΕΑ, ΕΕΠ και ΕΕΘ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iw ταμείο για τις επικουρικές συντάξεις τους θέλουν να φτιάξουν και οι τραπεζο-υπάλληλοι καθώς και οι δημοσιογράφοι.

Στον τραπεζικό τομέα η κίνηση θα εκδηλωθεί μετά τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών και μετά από συζητήσεις με τις διοικήσεις τους. Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με την λύση του ΤΑΠΙΛΤΑΤ είναι κοινά και τα υπόλοιπα Ταμεία με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν πλέον οι επικουρικές τους συντάξεις να ενσωματωθουν στο ΙΚΑ και να υποστούν αντίστοιχες μειώσεις.

Στελέχη που πρόσκεινται σε συγκεκριμένη παράταξη έχουν εισηγηθεί την δημιουργία ενός μεγάλου επαγγελματικού ταμείου την διαχείριση του οποίου θα αναλάβουν ασφαλιστικές και εταιρείες επενδύσεων ώστε να συμπληρώνεται η διαρκώς μειούμενη επικουρική σύνταξη.

Επικαλούνται μάλιστα και συγκεκριμένους όρους στο τελευταίο Μνημόνιο. Ωστόσο οι αντιδράσεις στην πρόταση είναι μεγάλες θεωρώντας ότι εάν αποδεχθούν ένα ιδιωτικό Ταμείο τότε θα ανοίξει η κερκόπορτα της απεμπλοκής των εγγυήσεων του κράτους από τις συντάξεις.

Ωστόσο όλοι θεωρούν ότι είναι θέμα χρόνου (μετά τον Ιανουάριο) να ξεκινήσουν συνομιλίες με το αρμόδιο υπουργείο ώστε να πάρουν την έγκριση για να ξεκινήσουν αναλογιστικές μελέτες κατ’ αρχήν, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο υλοποίησης μέσα στο 2016-2017 της υλοποίησης εάν όχι ενός ιδιωτικού επαγγελματικού ταμείου αλλά ενός ευρύτερα ενοποιημένου ταμείου με τους υπαλλήλους όλων των τραπεζών στην Ελλάδα.