Εισηγμένες: Καλό το α΄εξάμηνο, αλλά τα δύσκολα έπονται

 

Ευχάριστη έκπληξη μπορούν να θεωρηθούν τα αποτελέσματα των εισηγμένων στο α’ εξάμηνο, αφού αρκετές εταιρείες κινήθηκαν καλύτερα από ό,τι αναμενόταν μέσα σε περιβάλλον έντονης μεταβλητότητας και ανησυχίας.

 

Σύμφωνα με την ανάλυση της BETA AΧΕΠΕΥ, για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο οι εισηγμένες εμφάνισαν σημαντική αύξηση στη λειτουργική τους κερδοφορία, βελτιώνοντας τα περιθώρια λειτουργικού κέρδους. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι το μακροοικονομικό περιβάλλον όπως διαμορφώθηκε μετά τα capital controls και η έλλειψη ρευστότητας αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες για τη συνέχεια. Πάντως, τα capital controls, που ξεκίνησαν στις τράπεζες στα τέλη Ιουνίου, αναμένεται να αναθεωρήσουν προς το χειρότερο τη βραχυπρόθεσμη τάση των εταιρικών αποτελεσμάτων σε όλες τις γραμμές. Ωστόσο, ακόμη κι αν τα θετικά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου θεωρούνται συγκυριακά, θα χρησιμεύσουν ως απόθεμα ασφαλείας για τις εισηγμένες ενόψει του δύσκολου β’ εξαμήνου (με capital controls, έλλειψη ρευστότητας και πολιτική αβεβαιότητα). Η έκπληξη των βελτιωμένων μακροοικονομικών δεικτών, και κυρίως όσον αφορά το ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο του 2015, φαίνεται ότι θα σταματήσει εδώ.

Είναι κατηγορηματικά ομόφωνη η άποψη που εκφράστηκε στις τηλεδιασκέψεις των αποτελεσμάτων ότι η συνέχεια θα εμφανίσει επιβράδυνση έως και υστέρηση σε σχέση με πέρσι.

 

Τα μεγέθη στο α’ εξάμηνο

 

Σημαντική αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας παρουσίασαν οι εισηγμένες εταιρείες στο α’ εξάμηνο του 2015, η οποία ανήλθε στα 3,774 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 21,2%, ενώ η καθαρή κερδοφορία τους εκτοξεύθηκε κατά 423,7%, στα 540 εκατ. ευρώ. Αυτό προκύπτει από την ανάλυση των ισολογισμών 198 εισηγμένων εταιρειών από την BETA ΑΕΠΕΥ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι τράπεζες δεν έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα, καθώς πήραν παράταση ενός μήνα. Ο κύκλος εργασιών κατέγραψε πτώση σε ποσοστό 2,3% και διαμορφώθηκε στα 31,486 δισ. ευρώ. Τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 3,774 δισ. ευρώ (αύξηση 21,2%), αυξάνοντας τα προσαρμοσμένα περιθώρια λειτουργικού κέρδους (EBITDA margins) σε περίπου 14%, ποσοστό που είναι το μεγαλύτερο σωρευτικά από τότε που η Ελλάδα μπήκε σε ύφεση.

Η επίτευξη αυξημένων λειτουργικών κερδών και κερδών μετά από φόρους ήταν αποτέλεσμα των προηγούμενων διαρθρωτικών αλλαγών στις μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, της σημαντικής μείωσης του ενεργειακού κόστους, της συνέχισης της τουριστικής ανόδου, αλλά και της εμφάνισης ζήτησης σε ορισμένους κλάδους, όπως οι πωλήσεις αυτοκινήτων.

Ο τζίρος στο εξάμηνο κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα (-2,3%), λόγω της μείωσης του τζίρου στις εταιρείες διύλισης, καθώς οι εργασίες συντήρησης στα ΕΛΠΕ στο β’ τρίμηνο είχαν αντίκτυπο στην παραγωγή, όπως και η υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου είχε αντίκτυπο και στον τζίρο των πωλούμενων προϊόντων διύλισης (-16%).

 

Πηγή: XΡΗΜΑ Week