Προπομπός ανόδου στα unit linked η άρση των capital controls

του Βάιου Κρόκου

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στις τάξεις της ασφαλιστικής αγορά αναφορικά με τα προϊόντα unit linked μετά την άρση των capital controls.

Η καθίζηση στα εν λόγω προϊόντα – πλην κάποιων εξαιρέσεων – που συντελείται εδώ και μια δεκαετία και με αποκορύφωμα το καλοκαίρι του 2015 ίσως αναστραφεί. Αυτή είναι η πεποίθηση στελεχών της ασφαλιστικής αγοράς η οποία ευελπιστεί επίσης στην μεγέθυνση των εργασιών της και σε άλλους βασικούς κλάδους.

Είναι γεγονός πως από το 2015 με τα capital controls μειώθηκε αισθητά η παραγωγή σε συγκεκριμένους κλάδους προιόντων ζωής και επένδυσης οι οποίοι σε κάποιες μεγάλες εταιρείες συνεισέφεραν μέχρι το 20-30% επί της συνολικής τους ασφαλιστικής παραγωγής.

Ως αποτέλεσμα, σε πολλές περιπτώσεις, μειώθηκε αισθητά η “πίτα” στον κλάδο ζωής σε όλες τις εταιρείες, ενώ σταδιακά μετακινήθηκε το ενδιαφέρον των εταιρειών Ζωής και Μεικτών προς άλλες μορφές εναλλακτικής τοποθέτησης όπως είναι τα ασφαλιστήρια με ρήτρες ξένων νομισμάτων.

Η τεχνογνωσία υπάρχει όπως και τα προϊόντα και οι ασφαλιστικές καλούνται να προσελκύσουν πελάτες παρουσιάζοντας τα οφέλη που προσφέρουν τα unit linked προϊόντα.

Το ίδιο ισχύει και για τις τράπεζες των οποίων η υψηλότερη κεφαλαιακή επάρκεια και η σταδιακή διευθέτηση των NPLs ίσως αποτελέσουν εφαλτήριο για άνοδο στα προϊόντα bancassurance, και όχι μόνο στα δικά τους τραπεζικά προϊόντα“, σχολιάζουν στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς στο IW.

Τα ίδια στελέχη σημειώνουν πάντως πως ως κίνητρο μπορεί να δοθούν μεγαλύτερα ποσά εφάπαξ στα εν λόγω προγράμματα. Στον αντίποδα, ωστόσο, τα υψηλά πέναλτι πρόωρης ακύρωσης του συμβολαίου (surrender charges) αναμένεται να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, για την ώρα.

Τέλος, λόγω της διεθνούς χρηματιστηριακής συγκυρίας και του περιβάλλοντος των χαμηλών επιτοκίων αρκετές εταιρείες ίσως σταματήσουν κάποια αποταμιευτικά προϊόντα εγγυημένου επιτοκίου δίνοντας την θέση τους σε νέα unit linked προϊόντα.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*