Η αύξηση φορολογίας θα αλλάξει τους συντελεστές ανάπτυξης για τον κλαδο υγείας

[starbox]

Νέους προβληματισμούς βάζει η «φορολογική λαίλαπα» του νέου προγράμματος-συμφωνίας   για τον κλάδο ασφαλίσεων υγείας. Η αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των ασφαλίστρων εκτός από την νομοτελειακή αύξηση που θα επιφέρουν , θα επηρεαστούν και από τις αμφίπλευρες φορολογικές αυξήσεις που θα επιβληθούν στα όποια κέρδη των νοσοκομειακών οργανισμών (κλινικές, διαγνωστικά κέντρα) αλλά και από την έλλειψη ρευστότητας που οφείλεται στην πολιτική των claw back και rebate που επιβλήθηκαν στους παρόχους.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι στη μέση αυτού του κυκεώνα χωρίς να ευθύνονται για τα προβλήματα.   Είναι ενδιάμεσοι μεταξύ ασφαλισμένων και παρόχων και καλούνται να ικανοποιήσουν και τους πελάτες τους και να είναι συνεπείς προς τους παρόχους υγείας. Η αύξηση στα ασφάλιστρα υγείας δεν μπορεί να υπολογιστεί επακριβώς καθώς το κόστος επιμερίζεται σε πολλούς φορείς. Εάν θέλουν να κρατήσουν οι ασφαλιστικές ένα ικανοποιητικό περιθώριο κέρδους από τον κλάδο Υγείας θα πρέπει ή να αυξήσουν τουλάχιστον κατά 10-12% επιπλέον τις πωλήσεις τους (πρωτασφαλίσεις) με τα ίδια ασφάλιστρα ή να προχωρήσουν σε τιμολογιακές αυξήσεις της τάξης του 5-10% όπως είχαμε γράψει πρόσφατα.

Σε ότι αφορά τους παρόχους, εκτός από την συγκράτηση του λειτουργικού κόστους θα κληθούν αφ’ ενός να συνεργαστούν καλύτερα με τις ασφαλιστικές εταιρείες για το κοινό συμφέρον τους και αφ’ ετέρου θα δούμε (εάν περάσει βέβαια το πρόγραμμα της συμφωνίας) ότι για να επιβιώσουν θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε αυξήσεις των τιμολογίων υπηρεσιών οι οποίες θα περάσουν «φιλτραρισμένες» και στα ασφαλιστήρια συμβόλαια. Από εκεί και πέρα , τα ασφάλιστρα θα επηρεαστούν από την άνοδο των τιμών στις επιμέρους καλύψεις τους (αμοιβές γιατρών, αποζημιώσεις). Γενικότερα οδεύουμε σε μία νέα περίοδο ευρύτερης αναθεώρησης τιμολογιακών πολιτικών και έντονου ανταγωνισμού μεταξύ των ασφαλιστικών εταιρειών που θα κληθούν να διαχειριστούν τις συμβάσεις με τα νοσοκομεία σε ένα εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον.

Οι ξένες πολυεθνικές εταιρείες βρίσκονται σε πιο πλεονεκτική θέση έναντι των ελληνικών εταιρειών καθώς με την αποθεματοποίηση που έχουν και την άνεση ελιγμών που τους παρέχουν οι ξένοι μητρικοί όμιλοι μπορούν να διαπραγματευθούν καλύτερα με τις κλινικές. Οι τραπεζικές θυγατρικές μαθαίνουμε ότι θα κινηθούν σε συνδυασμό με τους τραπεζικούς ομίλους για να βοηθήσουν τους παρόχους σε θέματα δανείων έναντι καλών συμβάσεων.

Γενικότερα, η επόμενη περίοδος προβλέπεται ιδιαίτερα σημαντική για τον κλάδο υγείας ο οποίος παραμένει ιδιαίτερα ανταγωνιστικός και δελεαστικός για τους καταναλωτές καταγράφοντας μέση μηνιαία αύξηση 20% (από έτος σε έτος) σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΑΕΕ.