Οι νέες προκλήσεις της ασφαλιστικής αγοράς: solvency ΙΙ, διαχείριση ρίσκου, τεχνολογία και καινοτομία

Σε νέο προσανατολισμό οδηγούνται οι επαγγελματίες της ασφάλισης μέσα από την τεχνολογία και τις καινοτόμες εφαρμογές. Ταυτόχρονα οι εταιρείες στο πλαίσιο της solvency ΙΙ και της διαχείρισης ρίσκου, οδηγούνται σε νέα μοντέλα λειτουργίας και την επένδυση σε νέες διαδικασίες.

Τα ζητήματα ατά συζήτησαν στο 8o Insurance Conference 2015, με συντονιστή τον κ. Κωνσταντίνο Ουζούνη, CEO, Ethos Media S.A. οι Γιάννης Βασαλάκης, Διευθυντής Underwriting Ατομικών & Ομαδικών Ασφαλίσεων Ζωής & Υγείας, INTERAMERICAN, Γιάννης Γαλάκης, Iniohos Advisory Services, INTERFIMA Expert, Σωτήρης Παπαντωνόπουλος-Μαντόπουλος, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος insurancemarket.gr, Κωνσταντίνος Νικολόπουλος (FIA), Senior Manager, ΕΥ.

Σωτήρης Παπαντωνόπουλος-Μαντόπουλος, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος insurancemarket.gr

Σωτήρης Παπαντωνόπουλος-Μαντόπουλος, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος insurancemarket.gr

Ο κ. Βασαλάκης μίλησε για την αξία της τεχνολογίας, τις δυνατότητες που προσφέρουν οι αυτοματοποιημένες διαδικασίες και τη δυναμική των συστημάτων business intelligence. «Είναι σαφής η κατεύθυνση των ασφαλιστικών επιχειρήσεων στην υιοθέτηση τεχνολογιών αιχμής. Έχουμε επιλέξει μια εντελώς αυτοματοποιημένη διαδικασία στη καταχώρηση των αιτήσεων αλλά και ενός συστήματος που αφορά στο σημείο πώλησης που λαμβάνει υπόψη όλες τις παραμέτρους , παρέχοντας εγγυήσεις. Το customization και η εξειδίκευση συμβάλλουν επίσης στην αυτοματοποίηση των διαδικασιών. Η βελτίωση της επαγγελματικής καθημερινότητας των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών (καταναλώνουν 30% σε διαδικασίες διακίνησης και όχι παραγωγής) με τα αυτοματοποιημένα συστήματα εξομαλύνει και μετατρέπει τη διαδικασία σε πιο παραγωγική».

Κωνσταντίνος Νικολόπουλος (FIA), Senior Manager, ΕΥ

Κωνσταντίνος Νικολόπουλος (FIA), Senior Manager, ΕΥ

Ο κ. Γαλάκης αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο του regulator, τη δυναμική των funds και της κερδοφορίας και της ανάγκης συμμόρφωσης με τα bridge boundaries που προφυλάσσουν από τυχόν παρεκκλίσεις. «Ο regulator θέλει να έχει standardization. Η καινοτομία σαφέστατα και παίζει πολύ μεγάλοo ρόλο όπως και τα funds. Από τη μια είναι ο regulator και από την άλλη οι εταιρείες που θέλουν τη κερδοφορία και η στρατηγική τους να υπαγορεύεται από συγκεκριμένα business models.Όταν υπάρχουν bridge boundaries που αναγκάζουν τον ένα μετά τον άλλο παίκτη να ακολουθήσει τη διαδικασία, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα».

867C4735

Γιάννης Γαλάκης, Iniohos Advisory Services, INTERFIMA Expert

Ο κ. Παπαντωνόπουλος -Μαντόπουλος εξήρε τις δυνατότητες του digital και των mobile apps μιλώντας για ανάγκη να υπάρξει εξειδίκευση και άνοιγμα σε νέες αγορές με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας. «Όσοι είναι στο digital έχουν το πλεονέκτημα της ταχύτητας. Το μεγάλο πρόβλημα της ασφαλιστικής είναι το να είσαι μακριά από τον πελάτη. Χρειάζεται specialization, δηλαδή εξειδίκευση ώστε το άνοιγμα σε άλλα segments να συνεισφέρει στη κερδοφορία. Η επένδυση στη τεχνολογία είναι πολύ ακριβό σπορ. Πριν χρόνια ένα μεγάλο δίκτυο δεν ήθελε κεφάλαια αλλά ένα καλό management system ήταν αρκετό».

867C4742

Γιάννης Βασαλάκης, Διευθυντής Underwriting Ατομικών & Ομαδικών Ασφαλίσεων Ζωής & Υγείας, INTERAMERICAN

Ο κ. Νικολόπουλος αναφέρθηκε στην αναβάθμιση των προιόντων της αγοράς, στη σταθεροποίηση του πλαισίου και στην συνεισφορά των εργαλείων analytics με στόχο την εγκυρότερη και πληρέστερη ενημέρωση της ασφαλιστικής αγοράς. «Στην ελληνική αγορά οι εταιρείες έχουν περάσει σε advanced προϊόντα. Το πλαίσιο σταθεροποιήθηκε ύστερα από πολλές εναλλαγές τα τελευταία χρόνια, κάτι που έγινε με το solvency II. Τα data analytics στο προσεχές μέλλον θα συμβάλλουν στη καλύτερη πληροφόρηση και εγκυρότερη αντίληψη της ασφαλιστικής αγοράς».

 

Περισσότερεςε πληροφορίες για το συνέδριο θα βρείτε στην ιστοσελίδα του