Ο κίνδυνος ατυχήματος και τα capital controls

Ο κίνδυνος ατυχήματος είναι πλέον αρκετά πιθανός μετά το σκηνικό ρήξης που διαμορφώνεται στη διαπραγμάτευση Αθήνας-πιστωτών.

 

Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι εκπρόσωποι της Κομισιόν ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συζήτηση στο επόμενο Eurogroup (Πέμπτη 18 Ιουνίου), γιατί δεν υπάρχει κοινή βάση για να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις.

Τα περιθώρια είναι ασφυκτικά για την ελληνική κυβέρνηση, με τους δανειστές να υιοθετούν πλέον μια ρητορική τελεσιγράφων, προκειμένου να κλείσει η συμφωνία και να αποφευχθεί το ατύχημα.

Ο χρόνος πιέζει, καθώς η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει 1,5 δισ. στο ΔΝΤ μέχρι τις 30 Ιουνίου και 3,5 δισ. στην ΕΚΤ μέχρι τις 20 Ιουλίου. Στο παιχνίδι παίρνουν μέρος και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, με μπαράζ δημοσιευμάτων, τα οποία κάνουν λόγο για ελληνική χρεοκοπία, Grexit και οργή των δανειστών.

Η άγονη διαδικασία της ανταλλαγής σχεδίων ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές-εταίρους επιβαρύνει περαιτέρω το κλίμα στην ελληνική οικονομία. Οι καταθέσεις των τραπεζών συνεχίζουν να φυλλορροούν και η εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων ολοένα και περισσότερων προς περισσότερους δεν τηρείται και μετατίθεται χρονικά, καθώς οι συνθήκες ρευστότητας στην αγορά επιδεινώνονται. Παράλληλα, εξαντλείται ο διαθέσιμος χρόνος για την επίτευξη κάποιας συμφωνίας, ώστε να διευθετηθούν οι κολοσσιαίες δανειακές υποχρεώσεις της χώρας για τους αμέσως επόμενους μήνες, ενώ επικρέμαται η απειλή της διακοπής της διαδικασίας άντλησης ρευστότητας από την ΕΚΤ μέσω του ELA, καθιστώντας τότε ορατό το ενδεχόμενο της θεσμοθέτησης κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls) στο τραπεζικό σύστημα.

 

Οι επιλογές εξαντλούνται πλέον για την Ελλάδα

Αναλυτές προειδοποιούν ότι βρίσκονται πολύ κοντά οι έλεγχοι κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες. «Είμαστε τέσσερις έως έξι εβδομάδες μακριά από την ενδεχόμενη επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων» δήλωσε ο Ντάνιελ Γκρος, διευθυντής του Centre for European Policy, ενός think tank με έδρα τις Βρυξέλλες. Προφανώς, υπάρχει το ενδεχόμενο να βρεθεί μια προσωρινή λύση σε πολιτικό επίπεδο, αλλά η επιβολή capital controls είναι πιο πιθανή από ποτέ.

Η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έως τα τέλη του Ιουνίου 1,53 δισ. ευρώ. Αν δεν καταβληθούν, τότε η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει. Σε μια τέτοια περίπτωση, η χώρα θα υποχρεωθεί να υιοθετήσει το μοντέλο capital controls που υπήρξε στην Κύπρο και την Αργεντινή, χώρες που επέλεξαν να παρέμβουν για να σταματήσουν την αιμορραγία καταθέσεων στις τράπεζες και βεβαίως να αποφευχθεί η χρεοκοπία.

Αλλά η επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων δεν θα είναι μια απλή υπόθεση. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δύο επιλογές: ή θα επιβάλει μέτρα λιτότητας ή θα επιβάλει capital controls. «Είναι πιθανό, συνεπώς, οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα να μοιάζουν με εκείνους της Κύπρου» αναφέρει η Barclays