Insurance Europe: Συναγερμός για την εξομοίωση τραπεζικών – ασφαλιστικών εταιρειών

[starbox]

Την ανησυχία της για την υιοθέτηση κανονιστικών ρυθμίσεων που αφορούν τις τράπεζες στην ασφαλιστική αγορά μεταφέρει η Insurance Europe σε έκθεση της στην οποία επισημαίνει ότι πρέπει να βελτιωθεί το υπάρχον νομικό πλαίσιο και να μη στηρίζεται εφεξής στην λανθασμένη παραδοχή ότι οι ρυθμίσεις που γίνονται για τις τράπεζες μπορούν να εφαρμοστούν και στην ασφαλιστική αγορά.

Εν τέλει αυτό το οποίο θα επιτευχθεί μέσα από την επιβολή τραπεζικών κανόνων στον ασφαλιστικό τομέα θα είναι να επηρεαστεί αρνητικά η αγορά και η οικονομία.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση βασικό στοιχείο διαφορετικότητας ανάμεσα στις τράπεζες και τις ασφαλιστικές είναι καταρχήν ότι διαδραματίζουν διαφορετικό ρόλο στην οικονομία και την κοινωνία. Ο βασικός πυρήνας των εργασιών των ασφαλιστικών αφορά τη μεταφορά κινδύνου, ενώ αντίθετα των τραπεζών τη δανειοδότηση και τη συγκέντρωση καταθέσεων. Για αυτό και στην περίπτωση των ασφαλιστικών εταιρειών οι ισολογισμοί είναι οικονομικά σταθεροί, καθώς οι υποχρεώσεις των αντισυμαβαλλόμενων αντιστοιχούν στα υπάρχοντα κεφάλαια.

Επίσης οι τράπεζες αποτελούν μέρος τους συστήματος της νομισματικής πολιτικής μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες, ενώ οι ασφαλιστές συνεισφέρουν σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη παρέχοντας σε ιδιώτες και επιχειρήσεις προστασία για απρόοπτα γεγονότα.

Επιπρόσθετα, η Insurance Europe τονίζει πως όσον αφορά το προφίλ κινδύνου των δύο τομέων οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι εκτεθειμένες κυρίως στον κίνδυνο που ασφαλίζουν και το ενδεχόμενο να μην υπάρξει αντιστοιχία μεταξύ των κεφαλαίων και των υποχρεώσεων, όταν οι βασικοί κίνδυνοι τους οποίους μπορεί να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες είναι το πιστωτικό ρίσκο και η έλλειψη ρευστότητας