back to top
31.1 C
Athens
Παρασκευή 3 Ιουλίου 2026

Το μήνυμα του Γ. Καντώρου για τις επιχειρήσεις

Ιδιαίτερα ουσιαστικά συμπεράσματα προέκυψαν από τις ομιλίες και τοποθετήσεις εκπροσώπων της πολιτικής σκηνής, της ακαδημαϊκής κοινότητας και των πολυεθνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα κατά τις εργασίες του 1ου Forum «InvestGR – Ξένες Επενδύσεις στην Ελλάδα».

Το Forum, που οργανώθηκε στην Αθήνα στις 3 Ιουλίου, αποτελεί πρωτοβουλία της Public Affairs & Networks και τέθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, ενώ υποστηρίχθηκε από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το International Chamber of Commerce (ICC Hellas). Συμμετείχαν στον διάλογο που αναπτύχθηκε, στη βάση του κρίσιμου θέματος «Μπορεί η Ελλάδα να καταστεί ελκυστικός επενδυτικός προορισμός και υπό ποιες προϋποθέσεις;», 33 ομιλητές σε 6 θεματικά πάνελ.

- Advertisement -

Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η παρουσίαση θέσεων για την αξία του ανθρώπινου κεφαλαίου, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος σε κάθε συζήτηση για ανάπτυξη. Με δεδομένο το φαινόμενο «brain drain» -της μετανάστευσης νέων υψηλού μορφωτικού επιπέδου, με πρόθεση παλιννόστησης μόλις του 36% εξ αυτών (πρόσφατη έρευνα της ICAP People Solutions)- το θέμα των ανθρώπινων πόρων συναρτάται κομβικά με αυτό των ξένων επενδύσεων.

Το πάνελ των ομιλητών για την αξία του ανθρώπινου δυναμικού στο Forum InvestGR

Στο πάνελ, που το συντόνισε ο δημοσιογράφος Θοδωρής Γεωργακόπουλος, ο Γιάννης Καντώρος, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου INTERAMERICAN, έθεσε χωρίς περιστροφές ζήτημα κατάλληλης νοοτροπίας της κοινωνίας και των επιχειρήσεων. Όπως τόνισε ο ομιλητής, «η ελληνική οικονομία είναι επί δεκαετίες και για πολλές γενιές δέσμια μιας αντίληψης βολέματος, παλαιότερα με μια θέση στο δημόσιο και τα τελευταία χρόνια και στον ιδιωτικό τομέα».

- Advertisement -

Ο επικεφαλής της INTERAMERICAN παρατήρησε πως οι νέοι παρουσιάζονται αρκετά μορφωμένοι μεν, αλλά έχουν εκπαιδευτεί να σκέφτονται με στερεότυπα στα οποία είναι εγκλωβισμένοι. Ανέφερε ως χαρακτηριστικό το παράδειγμα της ιδιαίτερα καθυστερημένης εισαγωγής της ιδέας των startups στη χώρα μας, επισημαίνοντας πως «το ευρύτερο ελληνικό περιβάλλον, δημόσιο και ιδιωτικό, δεν ευνοεί τη δημιουργική σκέψη, την καινοτομία, την ανάληψη επιχειρηματικού ρίσκου, δηλαδή δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα της αποτυχίας στους νέους – από την οποία αποτυχία μπορούν να μάθουν».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι οι επιχειρήσεις, χάριν της βιώσιμης ανάπτυξης και της επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας, επιβάλλεται να προχωρήσουν σε διαφορετική αντιμετώπιση των νέων και να ανασυνθέσουν το εργασιακό περιβάλλον, τους τρόπους εργασίας και την εταιρική κουλτούρα, απελευθερώνοντας τις δυνατότητες του ανθρώπινου δυναμικού τους. Παρατήρησε πως αυτή η μεταβολή θέλει χρόνο και έχει δυσκολίες εφαρμογής, ιδιαίτερα για μεγάλες και λιγότερο ευέλικτες επιχειρήσεις, εφόσον κάθε προσπάθεια προσκρούει σε παγιωμένες αντιλήψεις και οργανωτικά/διοικητικά σιλό. «Όμως, μια εταιρεία που θέλει να αλλάξει επίπεδο και να δημιουργήσει προοπτική σε μια περίοδο μεγάλων, διαρκώς επιταχυνόμενων αλλαγών, που ακολουθούν τις επιταγές της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, πρέπει να επιδιώξει στρατηγικά αυτή την προσαρμογή» συμπλήρωσε.

Εν προκειμένω, το παράδειγμα της INTERAMERICAN, επιχειρηματικού οργανισμού ο οποίος απασχολεί σήμερα στις ασφαλιστικές εταιρείες και τις υποδομές υγείας που διαθέτει, 1.173 άτομα διοικητικού προσωπικού, είναι χαρακτηριστικό. Η INTERAMERICAN προχωρεί με γοργά βήματα στον ψηφιακό μετασχηματισμό της σε συνδυασμό με τους νέους τρόπους εργασίας και την εντατικοποίηση της εκπαίδευσης των εργαζομένων της σε νέες εργασιακές πρακτικές.

Δίνεται έμφαση στη διατμηματική συνεργασία και την ομαδικότητα, την ανάληψη πρωτοβουλιών και τη συμμετοχικότητα των εργαζομένων σε κάθε έργο, με ουσιαστική κατάθεση μεγάλου αριθμού ιδεών στην τράπεζα προτάσεων για προϊοντικές και λειτουργικές βελτιώσεις (πρόγραμμα καινοτομίας «Imagine»). Οι ιδέες με καλές πιθανότητες αποτελέσματος προχωρούν (αξιολόγηση και ανάπτυξη, πρόγραμμα «Accelerator”) και ορισμένες, ήδη, έχουν υλοποιηθεί, ενώ οργανωτικά και διοικητικά υποχωρεί σταδιακά η πυραμιδική σχέση αναφοράς και αποφάσεων, δημιουργώντας χώρο για τις ομάδες.

Είναι προφανής η διεύρυνση των δυνατοτήτων εξέλιξης και ανάπτυξης των εργαζομένων, σε συνδυασμό με τη δημιουργία θετικών προϋποθέσεων για αποτελεσματικότητα. Στις μεθοδολογίες Agile-Scrum έχουν, ήδη, εισαχθεί πολλά τμήματα και μεγάλος αριθμός εργαζομένων. Η INTERAMERICAN έχει επενδύσει σημαντικό ποσόν κατά τα τελευταία χρόνια στον μετασχηματισμό και τις αλλαγές στον τρόπο εργασίας και το εργασιακό περιβάλλον.

Αξίζει να σημειωθούν και ορισμένες διαπιστώσεις από το Forum «InvestGR», όπως αυτές προέκυψαν από την παρουσίαση της έρευνας Β2Β της METRON ANALYSIS, με συνέντευξη σημαντικού αριθμού-δείγματος διευθυνόντων επιχειρήσεις πολυεθνικών οργανισμών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, σχετικά με το ανθρώπινο δυναμικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, 20% των ερωτηθέντων CEOs πιστεύουν ότι θα βοηθούσε περισσότερο την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα μας η ύπαρξη καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού. Όσον αφορά το επίπεδο των παραγόντων που επηρεάζουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Ελλάδα, το ανθρώπινο κεφάλαιο αξιολογείται ως ικανοποιητικό από το 73%, ενώ οι περισσότεροι λοιποί παράγοντες αξιολογούνται αρνητικά. Εξάλλου, 43% του δείγματος των διευθυνόντων πιστεύουν ότι το ανθρώπινο κεφάλαιο θα βελτιωθεί μέσα στην επόμενη πενταετία, ενώ το 50% εξ αυτών ότι θα παραμείνει στάσιμο.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Live Vidcast με τον Αντ. Τσακνάκη: «Αν ήξερες πώς μια ελληνική ασφαλιστική ιδέα ταξιδεύει από χώρα σε χώρα»

Συζήτηση του Country Lead, Anytime by Interamerican Romania, με τον Διευθυντή Σύνταξης του «IW» Λ. Ρόδη, στο πλαίσιο του 19th Insurance Conference – #inco26

Οι «Resilience Stories» της Interamerican δείχνουν τι σημαίνει ανθεκτικότητα στην πράξη

Αναδεικνύοντας τη σημασία της προσαρμοστικότητας και της ετοιμότητας απέναντι στις προκλήσεις ενός διαρκώς μεταβαλλόμενου κόσμου – Δείτε το 1ο επεισόδιο

Interamerican: Δημιουργώντας μακροπρόθεσμη αξία με οδηγό τη βιωσιμότητα

Μια χρονιά ουσιαστικής προόδου στην ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG στις δραστηριότητές του καταγράφει ο Όμιλος στη 14η «Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης»

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ αναβαθμίζει την ψηφιακή πύλη «Σύνδεση Πελάτη»

Με νέες δυνατότητες και ακόμη πιο σύγχρονη εμπειρία εξυπηρέτησης

Με ρεκόρ συμμετοχών ολοκληρώθηκε ο κύκλος των MDRT Power Talks

Η MDRT Hellas στρέφει πλέον το βλέμμα στο MDRT Day by MCC Hellas 24-27/09/2026

Brokers Union: 15 χρόνια ζωής, 50 χρόνια εμπειρίας

H ετήσια εκδήλωση της Brokers Union είχε φέτος ξεχωριστή σημασία, καθώς συνέπεσε με τη συμπλήρωση 15 χρόνων παρουσίας στην ελληνική ασφαλιστική αγορά

Η Allianz επενδύει στη νέα γενιά μέσα από την 6η Ελληνική Οικονομική Ολυμπιάδα

Στ. Μαλαχιάς: «Δίνουμε στους νέους την ευκαιρία να κατανοήσουν καλύτερα την πραγματική οικονομία και να αποκτήσουν τα εφόδια για να μετατρέπουν τις προκλήσεις σε ευκαιρίες εξέλιξης»

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ αναβαθμίζει την ψηφιακή πύλη «Σύνδεση Πελάτη»

Με νέες δυνατότητες και ακόμη πιο σύγχρονη εμπειρία εξυπηρέτησης

Με ρεκόρ συμμετοχών ολοκληρώθηκε ο κύκλος των MDRT Power Talks

Η MDRT Hellas στρέφει πλέον το βλέμμα στο MDRT Day by MCC Hellas 24-27/09/2026

Το Ωνάσειο Νοσοκομείο θέτει σε λειτουργία την πρώτη κινητή μονάδα ECMO στην Ελλάδα

Η νέα υπηρεσία καλύπτει ένα κρίσιμο κενό στο σύστημα υγείας και θέτει βάσεις για οργανωμένο δίκτυο παραπομπής μεταξύ νοσοκομείων σε όλη την Ελλάδα

Τι μαθαίνουν να κάνουν οι Ελβετοί, τι θα κάνουν οι ασφαλιστές

Η συνεχής αύξηση της θερμοκρασίας φέρνει αλλαγές στον τρόπο ζωής και μπορεί να αυξήσει τη θνησιμότητα, με επιπτώσεις σε ιατρικές, ασφαλιστικές και εργατικές αξιώσεις

Το ΕΕΑ εγκαινιάζει κύκλο συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς

Πρώτος προσκεκλημένος, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης