back to top
15.3 C
Athens
Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2026

Το μήνυμα του Γ. Καντώρου για τις επιχειρήσεις

Ιδιαίτερα ουσιαστικά συμπεράσματα προέκυψαν από τις ομιλίες και τοποθετήσεις εκπροσώπων της πολιτικής σκηνής, της ακαδημαϊκής κοινότητας και των πολυεθνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα κατά τις εργασίες του 1ου Forum «InvestGR – Ξένες Επενδύσεις στην Ελλάδα».

Το Forum, που οργανώθηκε στην Αθήνα στις 3 Ιουλίου, αποτελεί πρωτοβουλία της Public Affairs & Networks και τέθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, ενώ υποστηρίχθηκε από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το International Chamber of Commerce (ICC Hellas). Συμμετείχαν στον διάλογο που αναπτύχθηκε, στη βάση του κρίσιμου θέματος «Μπορεί η Ελλάδα να καταστεί ελκυστικός επενδυτικός προορισμός και υπό ποιες προϋποθέσεις;», 33 ομιλητές σε 6 θεματικά πάνελ.

- Advertisement -

Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η παρουσίαση θέσεων για την αξία του ανθρώπινου κεφαλαίου, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος σε κάθε συζήτηση για ανάπτυξη. Με δεδομένο το φαινόμενο «brain drain» -της μετανάστευσης νέων υψηλού μορφωτικού επιπέδου, με πρόθεση παλιννόστησης μόλις του 36% εξ αυτών (πρόσφατη έρευνα της ICAP People Solutions)- το θέμα των ανθρώπινων πόρων συναρτάται κομβικά με αυτό των ξένων επενδύσεων.

Το πάνελ των ομιλητών για την αξία του ανθρώπινου δυναμικού στο Forum InvestGR

Στο πάνελ, που το συντόνισε ο δημοσιογράφος Θοδωρής Γεωργακόπουλος, ο Γιάννης Καντώρος, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου INTERAMERICAN, έθεσε χωρίς περιστροφές ζήτημα κατάλληλης νοοτροπίας της κοινωνίας και των επιχειρήσεων. Όπως τόνισε ο ομιλητής, «η ελληνική οικονομία είναι επί δεκαετίες και για πολλές γενιές δέσμια μιας αντίληψης βολέματος, παλαιότερα με μια θέση στο δημόσιο και τα τελευταία χρόνια και στον ιδιωτικό τομέα».

- Advertisement -

Ο επικεφαλής της INTERAMERICAN παρατήρησε πως οι νέοι παρουσιάζονται αρκετά μορφωμένοι μεν, αλλά έχουν εκπαιδευτεί να σκέφτονται με στερεότυπα στα οποία είναι εγκλωβισμένοι. Ανέφερε ως χαρακτηριστικό το παράδειγμα της ιδιαίτερα καθυστερημένης εισαγωγής της ιδέας των startups στη χώρα μας, επισημαίνοντας πως «το ευρύτερο ελληνικό περιβάλλον, δημόσιο και ιδιωτικό, δεν ευνοεί τη δημιουργική σκέψη, την καινοτομία, την ανάληψη επιχειρηματικού ρίσκου, δηλαδή δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα της αποτυχίας στους νέους – από την οποία αποτυχία μπορούν να μάθουν».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι οι επιχειρήσεις, χάριν της βιώσιμης ανάπτυξης και της επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας, επιβάλλεται να προχωρήσουν σε διαφορετική αντιμετώπιση των νέων και να ανασυνθέσουν το εργασιακό περιβάλλον, τους τρόπους εργασίας και την εταιρική κουλτούρα, απελευθερώνοντας τις δυνατότητες του ανθρώπινου δυναμικού τους. Παρατήρησε πως αυτή η μεταβολή θέλει χρόνο και έχει δυσκολίες εφαρμογής, ιδιαίτερα για μεγάλες και λιγότερο ευέλικτες επιχειρήσεις, εφόσον κάθε προσπάθεια προσκρούει σε παγιωμένες αντιλήψεις και οργανωτικά/διοικητικά σιλό. «Όμως, μια εταιρεία που θέλει να αλλάξει επίπεδο και να δημιουργήσει προοπτική σε μια περίοδο μεγάλων, διαρκώς επιταχυνόμενων αλλαγών, που ακολουθούν τις επιταγές της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, πρέπει να επιδιώξει στρατηγικά αυτή την προσαρμογή» συμπλήρωσε.

Εν προκειμένω, το παράδειγμα της INTERAMERICAN, επιχειρηματικού οργανισμού ο οποίος απασχολεί σήμερα στις ασφαλιστικές εταιρείες και τις υποδομές υγείας που διαθέτει, 1.173 άτομα διοικητικού προσωπικού, είναι χαρακτηριστικό. Η INTERAMERICAN προχωρεί με γοργά βήματα στον ψηφιακό μετασχηματισμό της σε συνδυασμό με τους νέους τρόπους εργασίας και την εντατικοποίηση της εκπαίδευσης των εργαζομένων της σε νέες εργασιακές πρακτικές.

Δίνεται έμφαση στη διατμηματική συνεργασία και την ομαδικότητα, την ανάληψη πρωτοβουλιών και τη συμμετοχικότητα των εργαζομένων σε κάθε έργο, με ουσιαστική κατάθεση μεγάλου αριθμού ιδεών στην τράπεζα προτάσεων για προϊοντικές και λειτουργικές βελτιώσεις (πρόγραμμα καινοτομίας «Imagine»). Οι ιδέες με καλές πιθανότητες αποτελέσματος προχωρούν (αξιολόγηση και ανάπτυξη, πρόγραμμα «Accelerator”) και ορισμένες, ήδη, έχουν υλοποιηθεί, ενώ οργανωτικά και διοικητικά υποχωρεί σταδιακά η πυραμιδική σχέση αναφοράς και αποφάσεων, δημιουργώντας χώρο για τις ομάδες.

Είναι προφανής η διεύρυνση των δυνατοτήτων εξέλιξης και ανάπτυξης των εργαζομένων, σε συνδυασμό με τη δημιουργία θετικών προϋποθέσεων για αποτελεσματικότητα. Στις μεθοδολογίες Agile-Scrum έχουν, ήδη, εισαχθεί πολλά τμήματα και μεγάλος αριθμός εργαζομένων. Η INTERAMERICAN έχει επενδύσει σημαντικό ποσόν κατά τα τελευταία χρόνια στον μετασχηματισμό και τις αλλαγές στον τρόπο εργασίας και το εργασιακό περιβάλλον.

Αξίζει να σημειωθούν και ορισμένες διαπιστώσεις από το Forum «InvestGR», όπως αυτές προέκυψαν από την παρουσίαση της έρευνας Β2Β της METRON ANALYSIS, με συνέντευξη σημαντικού αριθμού-δείγματος διευθυνόντων επιχειρήσεις πολυεθνικών οργανισμών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, σχετικά με το ανθρώπινο δυναμικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, 20% των ερωτηθέντων CEOs πιστεύουν ότι θα βοηθούσε περισσότερο την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα μας η ύπαρξη καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού. Όσον αφορά το επίπεδο των παραγόντων που επηρεάζουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Ελλάδα, το ανθρώπινο κεφάλαιο αξιολογείται ως ικανοποιητικό από το 73%, ενώ οι περισσότεροι λοιποί παράγοντες αξιολογούνται αρνητικά. Εξάλλου, 43% του δείγματος των διευθυνόντων πιστεύουν ότι το ανθρώπινο κεφάλαιο θα βελτιωθεί μέσα στην επόμενη πενταετία, ενώ το 50% εξ αυτών ότι θα παραμείνει στάσιμο.

Σχετικές δημοσιεύσεις

21 startups στο «Greek AI Accelerator» με τη στήριξη Κυβέρνησης – OpenAI – Endeavor Greece

Με στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης ελληνικών startups τεχνητής νοημοσύνης και την ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητάς τους

Brokers Union: Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα η ικανοποίηση του εταιρικού Δικτύου

Τα ποσοστά θετικών και πολύ θετικών αξιολογήσεων ξεπερνούν το 90% στους πυλώνες της καθημερινής συνεργασίας

Η Βιολάντα πενθεί και στηρίζει τις οικογένειες των θυμάτων

Προχωρά σε επιπλέον οικονομική ενίσχυση των οικογενειών των θυμάτων, καθώς και στην παροχή ψυχολογικής υποστήριξης για όλο το προσωπικό

EY Ελλάδος: Έσοδα άνω των €247 εκατ., νέες υπηρεσίες, νέα επιτεύγματα και στον ορίζοντα… επενδύσεις

Η 3η Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης καταγράφει την επίδραση της ΕΥ Ελλάδος στην οικονομία, στο περιβάλλον και στους ανθρώπους

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Οι νικητές των Επιχειρηματικών Βραβείων ΧΡΗΜΑ 2025 – 1ο βραβείο υψηλών ρυθμών ανάπτυξης στην Ευρώπη Holdings

Το παρών στη λαμπερή τελετή απονομής έδωσαν μεταξύ άλλων ο Νικόλαος Μακρόπουλος, ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου και ο Χρήστος Νούνης

Με την υπογραφή του ΕΕΑ η μεγάλη αποκριάτικη παρέλαση στην Αθήνα – Κυριακή 22/2 στις 17:00

Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Να χαρούμε σαν παιδιά το καρναβάλι και οι μεγαλύτεροι να θυμηθούμε πως ξεφάντωνε κάποτε η Αθήνα»

Το μήνυμα της Εθνικής Ασφαλιστικής προς τα Δίκτυα

Ο Κανονισμός του 2026, διευκρινίζεται, δεν είναι απλώς ένα σύστημα αξιολογήσεων και αμοιβών, αλλά εργαλείο αναγνώρισης και εξέλιξης για όλους

Η Karavias Fine Art Insurance ανοίγει τον δρόμο στη νέα γενιά – Επίσκεψη φοιτητών του Deree στον κόσμο της ασφάλισης έργων τέχνης

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναδείχθηκε η σημασία της εξειδίκευσης σε έναν τομέα που συνδυάζει πολιτισμό, επιχειρηματικότητα και διαχείριση κινδύνου

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Digital καμπάνια της ΕΑΕΕ για την προσέλκυση νέων στελεχών

Η καμπάνια στοχεύει στην ανάδειξη της ασφαλιστικής αγοράς ως ελκυστικού εργοδότη για νέους πτυχιούχους

ΕΑΕΕ: Η ιδιωτική ασφάλιση στην Ελλάδα το 2024

Δείτε τα αναλυτικά στοιχεία του 2024 για την εγχώρια ασφαλιστική αγορά αλλά και το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον

Οι νικητές των Επιχειρηματικών Βραβείων ΧΡΗΜΑ 2025 – 1ο βραβείο υψηλών ρυθμών ανάπτυξης στην Ευρώπη Holdings

Το παρών στη λαμπερή τελετή απονομής έδωσαν μεταξύ άλλων ο Νικόλαος Μακρόπουλος, ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου και ο Χρήστος Νούνης

Η ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική στηρίζει τον Σύλλογο ΑμεΑ «Το Μέλλον»

Η σημαντική χορηγία αφορά την αγορά και εγκατάσταση αντλίας θερμότητας για το αθλητικό κέντρο πλήρους προσβασιμότητας στον Αφραθιά Ηρακλείου

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Τεράστια συμμετοχή ασφαλιστικών διαμεσολαβητών στην ψηφοφορία του ΕΕΑ για τις προμήθειες

Το ΕΕΑ εμμένει στη θέση του ότι «η μάχη δεν πρέπει και δεν μπορεί να χαθεί» – Δείτε τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας